Opladning af elbil i USA og Canada

En roadtrip i elbil i USA & Canada er ikke umuligt. Det kræver lidt mere forberedelse, men langt de fleste roadtrips, kan du fint køre i en elbil.

En roadtrip i elbil er anderledes

Groft inddelt, er der tre typer kørsel i bil:

 • Hverdags brug
 • Langture fra A-til-B
 • Roadtrips

Hverdag og langture er ikke en udfordring i en elbil, hverken hjemme eller i USA. På en roadtrip, derimod, kommer du ofte lidt længere væk fra alting og kører måske i områder uden så mange muligheder for opladening.

Selvom du kører elbil til daglig hjemme, så skal du forberede dig i forhold til en roadtrip i elbil. Langt de fleste der ejer eller kører elbil i Danmark, har adgang til en lader – enten hjemme, på arbejdet eller tæt på. Mange elbilsejere kører sjældent bilen tom ved deres daglige brug. Måske kan den endda holde flere dage inden opladning. Har du en lader derhjemme så er din bil altid opladt når du starter dagen.

Det er anderledes på en roadtrip. Du vil skulle lade elbilen op i løbet af dagen, og du har måske ikke altid mulighed for at lade bilen op i løbet af natten.

Elbils rækkevidde og planlægning

Elbiler har efterhånden en fornuftig rækkevidde. 400-550 km på en opladning er efterhånden normalt på mange af de elbiler du kan leje til din roadtrip. På en to-tre ugers roadtrip, vil der måske være dage, hvor du skal køre lidt længere end end bilens rækkevidde. I flere områder rundt om i USA og Canada, er der lidt længere mellem ladestanderne, så du skal planlægge lidt mere på forhånd. Ikke kun mht. tid til at oplade din elbil, men også hvilken rute du vælger.
Du skal også sætte dig ind i, hvilke firmaer der tilbyder opladning, hvor de har ladestandere og hvordan det foregår med ex. App’s og betaling.

Opladning af din elbil i løbet af natten er muligt, men igen kræver det planlægning. Det er langt fra alle hoteller og moteller der har ladestandere. Og de der har, har ofte kun et par stykker. Selvom du er heldig at finde et hotel med ladere, så skal du tage højde for, at du måske ikke er den enste i en elbil (så ikke sikkert du kan komme til). Det kan også være, at det stik laderen har, ikke er kompatibel med din elbil.

Ladestik og adaptere i USA

I USA er der 4 forskellige ladestik i brug (september, 2023). Der følger ikke nødvendigvis en adapter med din elbil, så du skal ikke kun finde en lader, du skal også være sikker på den har dit stik.

De fire stik er:

 • J1772
 • CSS
 • CHAdeMO (benyttes kun af Nissan)
 • NACS (det som Tesla benytter)

Lejer du en Tesla til din roadtrip, hvilket jeg anbefaler, så har du adgang til Teslas ladenetværk.

Med en adapter kan du også benytte de andre netværk, men der følger ikke en adapter med når du lejer en Tesla. Til en roadtrip kan det ikke betale sig at købe en adapter. Den koster +1.000 kr. og er ikke nødvendigvis en hyldevare i butikkerne.

Lejer du en bil med CSS, så har du adgang til alle andre ladenetværk end Teslas. Det kan lyde fint, men de netværk er:

 1. Ikke så udbyggede
 2. Koster mere at lade ved end Tesla
 3. Ikke integreret, så du ved ikke altid om der er plads ved en stander – eller om den virker
 4. kke så hurtige – mange af de andre ladenetværk er ikke superchargere (og ikke alle non-Tesla elbiler kan supercharge)

Ender du i en Nissan elbil vil du få svært ved at køre en roadtrip. De benytter deres helt eget stik (CHAdeMO), som du kun finder ved enkelte ladere.

Bilmærker skifter til Tesla stik

De mange potentielle udfordringer med stik bliver dog nemmere i løbet af 2024 og 2025. Flere af de store bilmærker såsom Ford (Ford Mach-E og F-150 Lightning), GM (Chevy Bolt, Cadillac Lyriq), Rivian, Volvo og Polestar m.fl. har besluttet sig for at skifte til NACS stikket (det som Tesla benytter i USA) og du vil kunne benytte Teslas ladenetværk til den tid. Vi skal dog helt frem til 2025, før stikket i nye biler er skiftet, så indtil da er det med adapter. Det er uvist om der følger en med ved leje af ex. en Ford.

Siden december 2021, har det været muligt for non-Tesla biler at oplade på Teslas ladenetværk. Det kræver dog en indsats, og har sine begrænsninger.

For at du kan oplade en non Tesla ved en Tesla Supercharger skal du:

 1. Have en elbil med CSS stik
 2. Oprette en konto i Teslas app, inkl. betaling
 3. Registrere din bil i app’en
 4. Finde en Tesla ladestander, der er klar til CSS (findes kun i begrænset omfang)

Tesla destination chargers

Har du lejet en Tesla til din roadtrip, så er der en ekstra lademulighed. Den optræder under betegnelsen Destination Charger i Teslas system og søgninger på ex. Google Maps. Det er ofte den type oplader du finder på hoteller udenfor byerne og andre steder – og kan være en redning i øde områder.

Nogle af disse Destination Chargers er offentligt tilgængelige og kan frit bruges. Andre tilbydes af hoteller/moteller og du skal måske overnatte på stedet, for at få adgang.

Lej en Tesla til din roadtrip

Tesla og elbiler er mulige at leje på flere destinationer i USA. Tesla er det primære mærke, der udbydes af Hertz. Andre mærker introduceres løbende, bl.a. Polestar, som også dukker op i søgeresultaterne. Det er muligt at leje Tesla modellerne 3 og Y. Model 3 er en midsize personbil og Model Y er en SUV. Find detaljer og priseksempler via linket.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.Disclaimer

Jeg synes det er fedt at min interesse for Roadtrips i USA & Canda kan hjælpe andre til gode oplevelser. Hvad angår billeje, så har jeg fundet de bedste steder på nettet som tilbyder, ikke kun de billigste biler inkl. forsikring, men også en god service.

Jeg har en aftale med Rentalcars.com*, Auto Europe*1 og CarTrawler* der betyder, at hvis besøgende fra min side bestiller en bil via dem, så modtager jeg en provision. En såkaldt affiliate aftale, hvor jeg hjælper dem med at få flere kunder.

Hvis du er i en situation hvor du skal tage direkte kontakt til Rentalcars.com for at arrangere din billeje, det kan være pga. langtidsleje eller envejsgebyr som ikke altid kan ordnes online, så vil jeg sætte pris på, at du oplyser min affiliate kode: renef

Jeg har også aftaler med hotels.com og Booking.com til overnatning og Momondo til flybilletter m.fl. Hvis din bestilling kan laves online, så må du også gerne benytte et af de mange links som er rundt om på siden, så koden kommer med. På den måde støtter du mig til at hjælpe dig bedst muligt.

* Det er ikke mig du lejer bilen af. Jeg har ikke nogen direkte forbindelse med de billeje firmaer jeg nævner rundt om på siden, andet end anbefale dem baseret på pris og fordi jeg selv har benyttet dem flere gange.

Hvis der opstår situationer i forbindelse med din bestilling/leje via disse, så skal du kontakte dem, da jeg ikke er i stand til at gøre noget. Jeg har ikke adgang til deres systemer og kan ikke hjælpe med ændringer af bookinger, eller afbestilling eller andre ting der måtte opstå. Jeg har en affiliate aftale med disse firmaer, hvorfor mit navn kan optræde på mails/papirer fra disse firmaer, men jeg er ikke forbundet til din leje på anden vis, og al henvendelse skal ske til dem.

1) Hvis du bestiller bil hos Auto Europe via mig, kan du ikke benytte dig af deres Price Guarantee. Så hvis du finder bilen billigere et andet sted efterfølgende, kan du afbestille bilen hos AutoEurope og bestille bilen hvor den er billigst. Du kan afbestille frem til 48 timer før lejen begynder, uden det koster noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada

Lejebil i Denver

Første lejebil i USA efter to års pause, blev hentet i Denver. Turen hen til udlejningsselskabet samt udlevering gik uden problemer.

Læs mere »