10 trafikråd i USA

Der er ikke de store udfordringer ved at køre bil i USA. De amerikanske færdselsregler er ikke meget anderledes end de danske.

Jeg har efterhånden en vis rutine og kaster mig uden problemer ud i den amerikanske trafik, men for førstegangsbilister kan det være en stor mundfuld.
Jeg har gjort mig mange erfaringer gennem årene og nedenfor har jeg samlet 10 ting som er gode at huske på når man færdes i bil i USA.

Automatgear

Hvis ikke du har prøvet det før, så bliver dine første meter i en Amerikansk udlejningsbil også de første i en bil med automatgear. Men bare rolig, det er super nemt at køre med.
Det er helt normalt du klodser bremsen et par gange den første gang (fordi du tror det er koblingen). Så mit råd er, at du minder dig selv om, at vestre ben blot skal hvile på den støtte der er i de fleste biler.

Udover at automatgearet er super når du holder i kø, så er det også en alletiders assistent i kuperet terræn. Noget af det stejleste du kan komme ud for, er gaderne i San Francisco. Så snart du slipper bremsen, holder bilen sig selv (og hvis det ikke er så stejlt, så kører den) så du risikerer ikke at du triller baglæns.

Du kan også komme ud for nogle stejle oplevelser i bjergene, men der er det mere nedkørslerne du skal være opmærksom på. Det er en god idé at benytte de lave gear ved nedkørsel, så der skal du ændre fra D til 1, 2 eller 3 på skifteren og så lade motoren klare det meste af nedbremsningen. Gør du ikke det, så vil dine bremser blive for varme og du kan risikerer de svigter.
Bl.a på Pikes Peak, CO er der bremsekontrol når du kører ned af bjerget. Temperaturen på dine bremser bliver målt og er de for høje, skal du holde ind og vente på de køler ned.

De fleste når at blive OK fortrolige med automatgearet inden de forlader udlejningsselskabet, så no worries på den front.

Dreje til højre for rødt lys

En ting man skal vænne sig til i USA, er muligheden for at dreje til højre selvom der er rødt.
Medmindre andet fremgår af skilte, så må du køre frem og dreje til højre når der er rødt. Bemærk at skiltningen kan indeholde tidspunkter på døgnet hvor du ikke må gøre det og hvis der er flere baner, så kan det være forbudt i den yderste bane.
De første par gange føler man sig lidt frem, men mange steder er der deciderede højresvingsbaner som du ikke kan tage fejl af. Hvis du er i tvivl, så gør som lokalbefolkningen.

Højresving ved rødt er tilladt i alle 50 stater i USA. Der er dog undtagelser i nogle byer, bl.a. New York City.
Det er ikke altid skiltet i byen, at man ikke må, så vær opmærksom på dette.

Her kan du læse mere om hvor i USA hvilke højresving ved rødt regler findes.

Bilens placering i trafikken i USA og Canada

I Danmark har vi nogle steder tre vejbaner på motorvejen og nogle enkelte steder fire. I USA er fire nærmest normen i de større byer og fem, seks og syv kan opleves i de helt store byer.
Min erfaring er, at du ikke bør holde helt til højre når du kører på interstates inde i byerne. Hvis du ved du først skal af om et stykke tid, så vælg den anden eller tredje vejbane. Oftest er den tredje bedst. Dels slipper du for hele tiden at skulle flette med biler fra tilkørslerne, men du bliver heller ikke fanget i en ‘Right lane must exit’ situation. Ofte blive den højre vejbane ved en frakørsel lavet om til en farkørselsbane og det er super upraktisk i de store, komplicerede motorvejsnet der er nogle steder.

Når du kører på interstates med mange biler og vejbaner, så vil du ofte se folk køre forbi højre om. Selvom det virker som normen, så er det faktisk ulovligt. Der gælder samme regler i USA som i Danmark, at man skal holde til højre og overhale venstre om. Det er bare ikke altid praktisk når der er fem vejbaner, et mylder af biler og til- og frakørsler i et væk. Mit råd er at man bare følger trafikken.

Udenfor byerne ser du ofte skiltet ‘Left lane for passing only’. Ofte er der kun to vejbaner, så overhaling venstre om kommer helt naturligt. Der sker dog ofte det at folk blot lægger sig i en bane og sætter fartpiloten til, og så er det op til de andre at køre udenom. Også dét vænner man sig til!

Hastighedgrænser

85_mpg_signI de fleste stater er den højeste tilladte hastighed på highways og interstates 65 mph (105 km/t) eller 70 mph (113 km/t). Hastigheden stiger jo længere ud på landet man kommer. I de fleste midtvest stater er den 75 mph (120 km/t). I Texas og Utah er der strækninger med hastihedsgrænse på 80 mph (128 km/t). På en enkelt strækning syd for Austin, TX er der en toll road hvor du må køre 85 mph (136 km/t). Der er ingen steder i USA hvor der er fri hastighed.

Nogle stater har differentieret hastighed for biler og lastbiler. Når det er tilfældet (ofte på interstates) skilter de med det. Typisk kommer der først et skilt med hastigheden for biler og dernæst for lastbiler. Mange steder er hastigheden den samme og man skal være forberedt på at blive overhalet af lastbiler.

I Texas er der ikke længere differentieret hastighed på dag/nat, men det findes andre steder i USA. Specielt i områder med mange vilde dyr.

Her kan du se et kort over USA og hvilke hastigheder der gælder hvor.

Svingbane til u-vending

uturn_laneLangs mange af de store interstates ligger forretninger og virksomheder på de Frontage Roads* som med to og tre spor ligger udenpå interstates. Hvis du skal over til en forretning der ligger i modsat retning (eller du bare skal den modsatte vej) så kører du af Interstate ned på en Frontage Road.
Er det et trafikeret område, så kan der ved den næste underkørsel være en specifik bane forbeholdt de som skal svinge rundt og modsatte vej. Det er en decideret svingbane som ligger inderst (til venstre for venstresvingsbanerne) hvor du uden at holde for lyssignalet kan lave en uvending og komme over på den modsat kørende Frontage Road.

Det du skal være opmærksom på, er hvis du skal til venstre ved underkørslen, at du uturn_lane_mapvælger den rigtige svingbane og ikke den til u-vending, da du ikke kan afbryde dit foretagende undervejs.

*Frontage Roads er et udbredt navn for de veje som liggere parallelt med interstates så du vil se navnet mange steder rundt om i USA.

Fartpilot i lejebiler i USA og Canada

Har endnu ikke haft en udlejningsbil i USA der ikke havde fartpilot. Lær den at kende, for den bliver din bedste ven på de lange stræk.

Så snart du er væk fra de supertrafikerede veje i og omkring byerne, så er fartpiloten genial. Den hjælper først og fremmest med til at du holder en jævn hastighed (og lovlig hastighed) på de lange stræk. Du skal ikke have været passager særlig længe i bilen før du lynhurtigt kan mærke om chaufføren benytter fartpilot. Hvis ikke, så files der på speederen for at holde en bestemt hastighed.

Når du er rigtig fortrolig med din fartpilot (som ofte er ratbetjent), kan du langt hen ad vejen udelukkende benytte den til at kontrollere din kørsel. Overhalinger og fartændringer / justeringer foretages nemt uden brug af pedaler.

Når du først har kørt med fartpilot et stykke tid så lærer du også at spotte dem i trafikken der ikke gør. Hvis den forankørende også benytter fartpilot, så kan du justere din hastighed efter hans og du skal ikke spekulere på overhaling mm. Hvis han ikke gør, så vil du hurtig opdage det, da du hele tiden skal justere din hastighed.

3-way, 4-way, all-way stop

Mange steder erstatter et 3-, 4- eller All way stopskilt lyskrydset. Her gælder det om at holde tungen lige i munden, da det er først til mølle princippet der gælder. Glem alt om højre vigepligt mm. Hvis du er 3. mand i krydset, så er du den 3. der må køre og de andre skal holde tilbage. Og det er underordnet om du skal lige ud eller dreje. De fleste steder står disse stopskilte i områder uden så megen trafik, og det bliver nemmere og nemmere jo flere gange man prøver det.

Skolebusser i USA go Canada

school_bus_stoppedEr du på ferie i USA når skolerne er åbne, så kan det ikke undgås at støde på en af de karakteristiske gule skolebusser. Holder en skolebus ind foran dig og sætter blinkene i gang, så skal du stoppe helt op og du må ikke overhale.

Hvis en skolebus i den modsatte retning er stoppet op og benytter sine blink, så skal du også stoppe helt op. Al forbikørsel af en skolebus som er igang med af- eller pålæsning er forbudt. Og er det en skole i et nogenlunde beboet område, kan du næsten være sikker på, at færdselspolitiet er i nærheden.
Kun hvis en crossing guard eller betjent giver signal til det, må du køre forbi. Der er dog undtagelser, bl.a. ved dobbeltsporede veje. Her kan du læse mere om reglerne for skolebusser og forbikørsel. Hvis du stadig er i tvivl så gør som de lokale.

Center lane

Rigtig mange steder i trafikken i USA er der en Center Lane. Den fungerer som en kontinuerlig venstresvingsbane for dig og ditto for modkørende. Man kører ganske enkelt ud i den bane hvis man ved man skal dreje til venstre længere fremme. Kør ikke derud for tidligt, for der kan komme en den anden vej fra.
Hvis du skal krydse en stærkt befærdet vej, så fungerer den også som midtvejsstop og du svinger ud i den og så videre ud når der er blevet plads.

Angivelse af afstande

Angivelser på skiltene er i miles. Hastigheder i MPH, som ikke er noget problem, men afstande til byer og specielt afkørsler skal man lige vænne sig til. De er angivet i hele tal og brøker. Eks 1 3/4 miles eller 1/2 miles.
Hvis du kører med GPS, så kan du indstille den til at oplyse afstanden i meter eller miles. Jeg har det bedst med at have min GPS indstillet på meter, selvom skiltene siger miles. Jeg har det efterhånden så meget på rygraden hvad 1 3/4 og 1/2 mile er i meter, at jeg har det bedst med at få det oplyst i meter af GPS’en.

Benzinstationer og tankning

Ved mange benzinstationer kan du betale og tanke ude ved standeren. Betaling foregår med kreditkort.

Ved nogle tankstationer skal du indtaste et postnummer når betalingen foregår med kreditkort. Det kan du sjældent når du benytter et dansk kreditkort.
Har hørt fra flere, at de taster et amerikansk postnummer – ex. 90210. Det har aldrig virket for mig.
Du kan også prøve med et nul (0) foran eller efter dit eget danske postnummer. Det har virket en enkelt gang for mig.
Brug af PIN ved kreditkortbetaling ved stander er ikke særlig udbredt i USA (mere i Canada).

Virker dit kreditkort ikke ved standeren er du nødt til at gå ind i butikken og betale på forhånd. Typisk vælger du et beløb som du betaler. Hvis du ikke fylder op for det betalte beløb, føres resten tilbage på dit kort (eller der trækkes kun det endelige beløb).

Du kan som sagt selv tanke, men i to stater må du faktisk ikke gøre det selv. Det er i Oregon og New Jersey. Her har benzinstations-lobbyister for mange år siden sikret ved lov, at det skal være personalet der gør det. De kan også tjekke luft, olie, sprinkler og vaske ruderne. En oplevelse fra en svunden tid, hvor stort set alle tankstationer i USA (og også herhjemme) havde fuld service. Deraf navnet Service Station.

Det er ikke normalt at give drikkepenge for full-service hvad angår påfyldning af benzin. Lidt flere giver, hvis de får vasket vinduer eller andet, men det er en af de ting man ikke giver drikke penge for.
Fordi det er et lovkrav at man ikke selv må fylde på, kan det sammenlignes med en barista. Når du køber en kop kaffe hos Starbucks giver du heller ikke drikkepenge.

De ti råd

Det var 10 råd om trafik og kørsel som jeg synes er gode at huske på når man giver sig ud på en roadtrip i USA. En altoverskyggende ekstra ting at huske på er, at der er politi (highway patrols) alle steder. Også steder du mindst venter det.

Færdselspoliti alle steder i USA og Canada

Der er færdselspoliti alle steder og specielt steder man mindst venter det. De åbner vidder og snorlige veje med godt udsyn kan friste til at køre lidt for stærkt, men en highway patrol kan dukke op når man mindst venter det.

Jeg har prøvet at køre i Nebraska hvor der var halvanden time mellem beboelse og måske 7 biler på hele strækningen, men mindst en af dem var en politibil.

Jeg har også på 3 ugers roadtrip set flere stoppede billister end man ser på flere måneder herhjemme.

Har kun været uheldig en enkelt gang, og blev stoppet af en State Trooper i Oregon. Ikke for at køre for stærkt, men pga. manglende fuldt stop.

Sætter man sin fartpilot til hastighedsgrænsen så har man ikke noget at være nervøs for. På Motorvejene i de større byer, så finder man hurtigt ud af, at hastighedsgrænsen kun bliver overholdt sporadisk. Her er mit råd at følge trafikken (typisk 5 miles over hastighedsgrænsen). Det er mere sikkert at følge med, end hele tiden at blive overhalet. Specielt fordi lastbiler må kører samme hastighed som biler de fleste steder. Så selvom amerikanske biler er større end gennemsnittet, så er de stadig små i forhold til en 18-wheeler. Så keep up.

Har du lejet din bil til roadtrippen?

Hvis du er ved at planlægge en roadtrip i USA og ikke harlejet bil endnu, så kig her efter billige udlejningsbiler i USA.

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.

Se mere om billeje i Californien.

Se mere om billeje i San Francisco.

Se mere om billeje i Los Angeles.

Se mere om billeje i New York.

Se mere om billeje i New York.

Se mere om billeje i Chicago.

Se mere om billeje i Florida.

Se mere om billeje i Miami.

Se mere om billeje i forbindelse med krydstogt.

Se mere om billeje i Canada.

Sidst opdateret: 3. jan, 2016

Vurder indlægget!
Hvis du synes om indlægget, så vil jeg sætte pris på en vurdering nedenfor. Du skal blot klikke på det antal stjerne du synes det fortjener. Du er også velkommen til at give en like på Facebook eller Google Plus. På forhånd tak.

About the Author

Jeg er ekspert i rejser til USA & Canada. Jeg har kørt titusindvis af miles i udlejningsbiler i USA & Canada. Overnattet i 48 forskellige stater i USA (målet er alle 50) og 5 provinser i Canada og set de helt store og helt små seværdigheder. Holdt 4th of July i Chicago, Nytår i New York , Austin, TX og Key West. Været til verdens største musik festival i Milwaukee og kørt Route 66 fra Chicago til LA. Kørt sportsvogn fra Miami til Key West, fløjet varmluftballon i Rocky Mountains, været til Speedweek i Bonneville og prøvet cowboy action shooting i Texas. Min første tur til USA var i 1999. Siden 2003 har jeg været der mindst en gang om året.Her på siden deler jeg ud af min erfaring og mine oplevelser fra USA. Der er også er en samling praktiske råd som alle bygger på egen eller andres erfaringer med rejse i USA.God fornøjelse. Se mere om hvem jeg er.
Disclaimer
Jeg synes det er fedt at jeg med min interesse for Roadtrips i USA kan hjælpe andre til gode oplevelser i USA.
Hvad angår billeje, så mener jeg selv jeg har fundet nogle af de bedste steder på nettet som tilbyder, ikke kun de billigste biler inkl. forsikring, men også en god service.
Jeg har en aftale med Rentalcars.com*, Auto Europe*1 og CarTrawler* der betyder, at hvis besøgende fra min side bestiller en bil via dem, så modtager jeg en provision. En såkaldt affiliate aftale, hvor jeg hjælper dem med at få flere kunder i deres forretning.
Hvis du er i en situation hvor du skal tage direkte kontakt til Rentalcars.com for at arrangere din billeje, det kan være pga. langtidsleje eller envejsgebyr som ikke altid kan ordnes online, så vil jeg sætte pris på, at du oplyser min affiliate kode: renef
Jeg har også aftaler med hotels.com og Booking.com til overnatning og SkyScanner og Momondo til flybilletter m.fl.
Hvis din bestilling kan laves online, så må du også gerne benytte et af de mange links som er rundt om på siden, så koden kommer med. På den måde støtter du mig til at hjælpe dig bedst muligt.

* Det er ikke mig du lejer bilen af. Jeg har ikke nogen direkte forbindelse med de billeje firmaer jeg nævner rundt om på siden, andet end anbefale dem baseret på pris og fordi jeg selv har benyttet dem flere gange.
Hvis der opstår situationer i forbindelse med din bestilling/leje via disse, så skal du kontakte dem, da jeg ikke er i stand til at gøre noget. Jeg har ikke adgang til deres systemer og kan ikke hjælpe med ændringer af bookinger, eller afbestilling eller andre ting der måtte opstå.
Jeg har en affiliate aftale med disse firmaer, hvorfor mit navn kan optræde på mails/papirer fra disse firmaer, men jeg er ikke forbundet til din leje på anden vis, og al henvendelse skal ske til dem.
1 Hvis du bestiller bil hos Auto Europe via mig, kan du ikke benytte dig af deres Price Guarantee. Så hvis du finder bilen billigere et andet sted efterfølgende, kan du afbestille bilen hos AutoEurope og bestille bilen hvor den er billigst. Du kan afbestille frem til 48 timer før lejen begynder, uden det koster noget.

60 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Kristoffer Palm says:

    Super godt indlæg! Mange tak. Vi står og skal afsted til USA om en uges tid og skal prøve at leje bil en dags tid for første gange. Dejligt du lige nævner hvad man skal være opmærksom på 🙂

  2. Hej Rene
    Tak for svaret mht gl. kørekort. Glemte mit tillægsspgs. Hvis man lejer bil til afhentning i Denver og afl. denne igen i San Francisco, kan det så godt passe, at der ikke opkræves envejsleje? Eller er det afhængig af selskabet ?
    Mvh Birgit

  3. Skal til USA (Midt vest og Californien ) sommer 2017, mit spgs. er jeg har ældre EF-kørekort fra medio 90’erne, det lyserøde der kan lukkes op som hæfte. Skal jeg mon tro have den nyere model ? Jeg får naturligvis også lavet internationalt kørekort.

Vigtigt!

Inden du stiller et spørgsmål om din planlægning, flybillet, billeje, roadtriprute, overnatning mm., så læs disse sider grundigt igennem først.

Planlægning

Turen går til USA
Huskeliste til din roadtrip
ESTA - undgå at blive snydt
Flybilletten til USA
Data og taletidskort på mobil

Rejsegarantifonden

Se dit sikkerhedsnet hos Rejsegarantifonden

Billeje

Billeje i USA
Billeje i Californien.
Billeje i San Francisco.
Billeje i Los Angeles.
Billeje i New York.
Billeje i Chicago.
Billeje i Florida.
Billeje i Miami.
Billeje i Denver.
Billeje til krydstogt i Florida.
Lej en cabriolet i USA
Aldersgrænse ved billeje i USA
Ekstra Chauffør ved billeje i USA
Forsikring og fee på billeje
Envejsgebyr på billeje i USA
Bagageplads i lejebiler
GPS

Ruten til din roadtrip

Køreturen i USA
Din roadtrip tager længere tid end du regner med
Hjælp til ruter i USA
Den klassiske roadtrip på vestkysten
Route 66

Overnatning

Info om overnatning i USA
Hvad koster en overnatning i USA? Billig overnatning i New York
Billig Overnatning i Los Angeles
Billig overnatning i Miami
Billig overnatning i San Francisco

Her kan du finde overnatning i: Chicago, Las Vegas.

Hvad koster en roadtrip i USA

Hvad er budgettet for en roadtrip i USA?
Se prisen på min roadtrip i 2013

Læs også de tidligere spørgsmål og svar. Jeg ved der er en del, men det kan i mange tilfælde svare på dit spørgsmål og spare dig for ventetid på et svar fra mig eller andre.

Bemærk!

Hvis dit spørgsmål omhandler en rejse lidt ude i fremtiden, så vil spørgsmålet ikke blive besvaret med det samme. Der kan godt gå dage eller uger inden du får svar.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X

Jeg er vild med at hjælpe!

Når du spørger, så svarer jeg, men glem ikke al den information du allerede kan finde her på siden. Har du ikke allerede søgt efter svar på dit spørgsmål, så prøv. Det kan være du slipper for at vente på mit svar.

Vent venligst ....

Top