Nationalparker i USA

USA har 63 nationalparker og 129 nationale monumenter.

USA har mere end 400 steder der administreres af National Park Service, herunder det du kender som National Parks.

Der findes en lang liste som beskriver hvad de enkelte enheder indebærer, men de to de fleste forbinder med store naturoplevelser i USA er National Parks og National Monuments. Hos National Park Services kan du finde en oversigt over nationalparkerne i USA.

Der er 63 National Parks i USA. Den første, Yellowstone, kom på listen i 1872 efterfulgt af Sequoia og Yosemite i 1890. Den seneste nationalpark på listen er New River Gorge som kom på listen i 2020.

Parker jeg har besøgt:

Planlæg dit besøg i nationalparken

Annual pass

Tidsreservation til nationalparkerne

Tid i nationalparken

Overnatning i og omkring nationalparker
Spørgsmål og svar om nationalparker

Hvilke nationalparker jeg skal besøge?
Overvej parkernes unikke naturtræk, aktivitetsmuligheder og geografisk placering i forhold til din rejserute. Tjek også sæsonbetonede forhold, som kan påvirke din oplevelse.

Hvordan undgå jeg de store menneskemængder i de mest populære nationalparker?
Besøg i skuldersæsonen og på hverdage kan hjælpe med at undgå de største folkemængder. Tidlig morgen eller sen eftermiddag er også mindre travle tidspunkter.

Hvordan finder jeg overnatning, når jeg besøger nationalparker?
Mange nationalparker tilbyder campingpladser og hytter indenfor eller i nærheden af parken. Book i god tid, især i højsæsonen.

Læs om mine oplevelser i nationalparker

42 Comments

 1. Kære René.

  Tak for en super hjemmeside.

  Jeg og min kæreste rammer Yosemitee (overnatning i Ahnwanee) den 26.05.2020. Jeg kan læse at nogle er vejene er lukket frem til juni. Er det forskelligt fra år til år, om vejene er lukkede – eller er det en fast dato?

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

 2. Hej Rene – og tak for din gode side, som er den jeg ofte konsulterer, når jeg skal nye steder hen.

  Vi har været meget på vestkysten og prøvede sidste år kræfter med “syden”, noget helt andet, men rigtigt fint. Jeg har en tur i pipeline, men tror ikke, det skal være i år (Seattle, Vancouver Island, Jasper, Banff, Glacier – og retur til Seattle), derimod overvejer jeg tur på østkysten. Jeg har 2 ruter i tankerne: Chicago, Indianapolis (tænker Indycar), Niagra Falls, Washington DC, Charlotte, Charleston, Savannah, St. Augustine, ud til Key West og herfra mod Naples og hjem fra Orlando. Mit alternativ er at vælge at rejse til Boston, Niagra Falls, Washington D.C. osv. (altså droppe Chicago og Indianapolis). Du har været der – er det ene bedre end det andet?

  Jeg er rigtigt glad for, at du nævner nationalparker på USA-øst, for dem hører man aldrig noget om, og de ser jo meget smukke ud – så forhåbentligt kan det blive en tur med spændende ting på programmet.

  Mange hilsner

  1. @ Helle

   Tak for ros.

   Du gaber over for meget her. Selv med tre uger vil Niagara til Key West være det ene kompromis efter det andet. Fysisk kan du fint køre turen, men du skal fravælge mange oplevelser.

   Boston er et godt udgangspunkt til New England, Adirondack og Niagara.

   Oralndo/Miami/Atalanta er et godt udgangs punkt til Florida og nogle sydstater.

   DC/Atlanta vil være et fint udgangspunkt til sydstaterne.

   Jeg vil anbefale et af de områder og bruge tiden fornuftigt der.

   Hvis det er varieret natur (og en enkelt nationalpark) du vil i, så skal du vælge New England. Naturen syd for New York er meget ensformig.

   1. Hej René – tusind tak for hurtigt og brugbart svar. Jeg erkender, at jeg ved for lidt om New England og forventede nok, at jeg ikke kunne bruge 3 uger alene i New England/Niagara (jeg er stor fan af vestkysten, de store afstande og smukke nationalparker, men må må jo prøve nye steder). Jeg havde koblet Florida på, fordi det er FL jeg mangler. Jeg har været i sydstaterne sidste år – Via Atlanta (blot ikke South Carolina). Mvh. Helle

    1. @ Helle

     Skal du opleve Boston, er det minimum to dage.
     Turen op ad kysten til Acadia er to dage.
     1-2 dage i Acadia National Park og Bar Harbor.
     1-2 dage ind til White Mountains.
     Mount Washington Auto Road og Flume Gorge.
     Derfra ned til Hanover og videre til Sugarbush Farm.
     Følg highway 100 fra Killington op til Waterbury.
     Besøg Ben & Jerry og Stowe.
     Kryds ind i staten New York via Burlington.
     Et par dage til at krydse Adirondack.
     Niagara Falls
     Finger Lakes
     Watkins Glenn State Park
     Connecticut – Greenwich, New Haven (Yale) m.fl.
     Providence og Newport i Rhode Island.
     Provincetown og Cape Cod.

     Her er en skitse af ruten: https://goo.gl/maps/RzAijKRonbs

     1. Tusind tak – sikke mange gode input. Jeg kan godt se, at her er rigeligt at tage sig til – og en flot natur – jeg vil udarbejde vores tur ud fra dine input. Hilsen Helle

 3. Super side Rene – tak for den.

  Vi overvejer den klassiske roadmap, har 4 uger, men også børn med, der ikke gider køre i bil hele tiden. Vi overvejer derfor denne rute:

  https://goo.gl/maps/YZKpM4CtAtp

  Men vi er lidt i tvivl om vi misser for meget af Grand Canyon. Hvad tænker du? Vi har tænkt os at køre ruten delvis i en RV.

  Mvh Nikolaj og Pia

  1. @ Nikolaj

   Tak for ros.

   Jeres rute er en forkortet udgave af den klassiske rute: https://www.renefrederiksen.dk/den-klassiske-roadtrip-pa-vestkysten-i-usa/

   Den klassiske rute anbefaler jeg tre uger til, så fire til denne vil give masser af tid til at køre korte dage og have flere dage hvert sted.

   I forhold til din rute vil jeg dog stærkt anbefale at køre ud til Grand Canyon National Park South Rim: https://goo.gl/maps/9SnKs2pmd1N2

   Det i har tegnet ind er en begrænset oplevelse. Det er stadig Grand Canyon (men ikke nationalparken), og i får slet ikke samme oplevelse af Grand Canyon som i vil ved Nationalparken. I vil få en meget federe oplevelse ude ved South Rim. Og med fire uger har i masser af tid til at nå derud.

   1. Tak for det hurtige svar René. Vi har allerede et par stop undervejs (med flere overnatninger – besøger venner mv.) så vi er ikke helt sikre på hvor langt øst på vi kan nå. Har ikke planlagt at køre mere end 300km om dagen max. Ofte kun 200. Men det er måske lige konservativt nok?

 4. Hej Rene,

  Jeg har forsøgt at købe National Pas via USGS store – som nps.grove henviser til. Men det lykkedes ikke da jeg jo ikke bor i USA – Er der en smutvej – ligesom med benzin og zip koden? så jeg kan blive opretter og købe passet?

  1. @ Gitte

   Du skal ikke købe et National Park Pas på forhånd. Du køber det blot ved indgangen til den første nationalpark du besøger. Det er blot en billettype, som de ikke løber tør for.

 5. Hej Rene.

  Tak for en super hjemmeside.
  Kan man på nogen måde støtte dig økonomisk for din store vidensdeling?

  Min kæreste og jeg skal på roadtrip i 4 uger med afrejse d. 3. maj.

  Er nedenstående rute optimal? Jeg kan se, at dufx anbefaler ruten Las Vegas – Death Valley – Yosmemite, såfremt Tioga Pass er åben, hvilket jeg ikke forventer den vil være.

  Los Angeles
  San Diego
  Palm Springs
  Lake Havasu City
  Grand Canyon
  Bryce Canyon
  Zion
  Las Vegas
  Death Valley
  Yosemite
  San Francisco
  Monyerey
  Pismo Beach
  Santa Barbara
  Santa Monica
  Venice Beach

  Er det i øvrigt værd at tage forbi Silicon Valley i San Francisco (Er der noget at se?).

  På forhånd mange tak for hjælpen.

  1. @ Kenneth

   Tak for ros.

   4 uger til den rute du har listet er fint. Det er den klassiske med San Diego og Palm Springs. I burger ikke en uge samlet de to steder, så der er god luft i programmet.

   Hvis Yosemite ikke er åbent når i kommer (det gør i først hen mod slutningen af maj) så kan i køre nord om via Lake Tahoe. Det vil give jer turen gennem Death Valley og nord på med de imponerende Sierra Nevada bjerge til venstre for jer og mulighed for at kigge forbi Bodil på vej nord om (eller også selvom Yosemite er åben).

   Hold øje med deres hjemmeside om vejen er åben når i er der.

   Mht. Silicon Valley, så er der ikke så meget at se.
   I kan stoppe ved de fleste firmaer og tage et billede ude vej vejen af deres skilt, men der er ikke tours eller andet og bygningerne er lukket land de fleste steder.

   I Apples gamle kontor havde de en lille shop man kunne besøge. Det ved jeg ikke om er kommet i deres nye kontor endnu.

 6. Hej Rene.
  Vi (4 voksne) står foran en tur til bl.a. Las Vegas i maj måned. Herfra vil vi gerne videre til en Nationalpark.
  Men det ser ud til at det kan tage lang til at køre til enten Sequoia eller Yosemite. Er det korrekt ?
  Hvilken park vil du anbefale fra Las Vegas når målet er at komme til Highway 1.

  Pft.
  Thomas

   1. Hej. Vi har fået et brugt national park pass som glæder til april 2018. Der er en underskrift på kortet. Kan jeg skrive under på den anden linie, hvor der er frit. Så vi kan bruge det på vores tur til okt 2017. På forhånd tak.
    Vh Sanne

    1. @ Sanne

     Ja.

     Personligt synes jeg, man bør støtte nationalparkerne i USA ved at købe sit eget Annual Pass. Videresalg og genbrug uden at bidrage er ikke tanken bag de to navne på kortet. Har du et kort der allerede har sparet dig for penge, er det dårlig stil at sælge/give det videre og dermed skaffe færre penge til nationalparkerne.

     1. Ja, kan godt se hvad du mener. Men på den anden side, så vil vi nok lægge nogle flere penge i deres souvenirs butikker, da vi spare på indgangen, så selvfølgelig vil vi støtte nationalparkerne, da det er af grundene til vi rejser derover.

 7. Hej René.
  Vi er en familie på fem – yngste medlem på 9 år. Vi kører den klassiske rute her til juli og vil besøge yosemite efter en overnatning lige efter death valley (i Olancha). Jeg synes, det er svært at finde et hotel inde i parken. Måske fordi vi er sent ude nu. Men jeg vil høre dig, hvad du vil anbefale, hvis man ikke kan bo inde i parken? Vi kan bruge 3-4 dage i området. Vi kommer som sagt fra østsiden og skal til SF efterfølgende. Jeg synes, det er svært at vurdere, hvad der er smart – også fordi det er svært at vurdere, hvad der vil være bedst for os at se i parken – selvom jeg har læst om det. Går det meget ud over oplevelsen ikke at bo i eller meget tæt på parken? Og er der andre alternative steder, der kunne fungere – efter din mening? Kan man satse på “last minute” tilbud på hoteller i turistede områder?

  På forhånd tak for svar;-)
  Mvh. RIkke

 8. Beklager double post, der skete vist lige en teknisk fejl fra min side.

  Hej Rene
  Min kæreste og jeg planlægger at besøge Yosemite i juli måned. Hvor mange dage vil du vurderer, at man skal bruge for at få det hele med?
  Vi tænker at vi gerne vil se:
  – Bridalveil Fall
  – El Capitan
  – Yosemite Falls
  – Mirror Lake
  – Half Dome
  – Mariposa Goove of Giant Sequoias
  – Nevada Falls
  – Vernal Falls
  -Bestige Glacier Point
  Køre via Tioga Road til:
  – Tenaya Lake
  – Lembert Dome
  Pt. har vi sat 5 hele dage af der, med afgang om morgenen den 6. dag.

  1. @ Tobias

   Med 5 dage kan i nå det meste.

   Flere af de ting I har på listen tager en hel dag.

   Half Dome kan i ikke komme op på uden tilladelse og der skal ansøges / trækkes lod for at være blandt dem der kommer afsted. Det kan du læse mere om her.

   Her kan du se hvilke ting på listen som tager lang tid. Glacier er ikke på listen, men det er også en hel dag.

   Mariposa Grove er delvist lukket fra Juli 2015 – se mere her.

 9. Hej Rene

  TAK for en super inspirerende side, med MASSER af go info og tips :-))
  Vi skal på 4 ugers rejse til Los Angeles /CA næste år med 3 børn (2, 5 og 11)..
  Vi skal bo hos bekendte i Los Angeles det meste af tiden og have base der.
  MEN vi vil en tur/med overnatning til Las Vegas og vil i den forbindelse evt. gerne besøge en nationalpark (da vi her alligevel planlægger en længere bil tur) – har du evt en ide til hvilken det kunne være? jeg har søgt, men kan ikke rigtig gennemskue om, der ligger en “undervejs” eller om man skal køre en anden vej til Las Vegas?
  Håber du kan hjælpe?
  En anden lille ting – kan man leje klapvogn sammen med bil eller vil du anbefale at tage egen vogn med?

  På forhånd mange tak!

  Christina

  1. @ Christina

   Tak for ros.

   Tætteste Natl. Park på Vegas er Death Valley.

   Den er måske ikke så interessant for børn på 2 og 5. Og så er den meget varm.

   I kan ikke leje klapvogn sammen med bil. Kun barnesæder.

 10. Hej Rene

  Tak for en super inspirerede og informativ side!

  Min kæreste og jeg drager 3 uger til det vestlige USA på lørdag og glæder os efterhånden som små børn!

  Midt i pakningen er vi blevet i tvivl om, hvilket fodtøj der er behov for i nationalparkerne (Grand Canyon, Bryce, Zion og Yosemite). Kan vi klare os med et par rigtig gode sandaler eller er vi nødt til at slæbe store vandrestøvler med? Ambitionen er ikke lange heldagsture eller bunden af kløften i Grand Canyon, men nogle kortere ture på et par timer hver sted.

  Venlig hilsen
  Pernille

  1. @ Pernille

   Tak for ros.

   Grand Canyon, og til dels Bryce Canyon, kan du godt opleve i sandaler, hvis i blot vil holde jer på de asfalterede stier ved udsigtpunkterne.

   I Zion skal i ud på længere gåture for at opleve parken, så der vil jeg helt klart tage et par rigtige sko på. Hvis i skal ind i Narrows, så kommer i også til at gå i floden – se min tur i Zion her: https://www.renefrederiksen.dk/2011/10/09/zion-national-park-og-vade-fodder/

   I Yosemite vil jeg også anbefale et par rigtige sko.

   Jeg har selv dette par sko, som jeg bruger, når der går natur i den:
   http://www.basspro.com/Merrell-Moab-Ventilator-Hiking-Shoes-for-Men/product/89905/?cmCat=CROSSSELL_THUMBNAIL

  2. Hej Rene
   Vi er en familie på 5 der skal rejse rundt på vestkysten i maj. Vi lander I SF, og vil selvfølgelig videre mod LV og GC, men er meget i tvivl om hvad vi skal på vejen? Sequioa,Yosemite, death valley eller noget helt andet, hvad anbefaler du?
   Peter

   1. @ Peter A

    Tag et kig på den klassiske rute på vestkysten. Den har noget for alle + de store ting som man ikke må snyde sig selv for.

    Afhængig af hvornår i maj i kører, kan det være i ikke kan komme igennem Yosemite pga. sne, men skal køre syd om til Bakersfield/Fresno og den vej ind til Yosemite.

 11. Hej René

  Jeg har søgt lidt rundt på din alletiders hjemmeside, men har ikke været i stand til at finde noget info på helikopterflyvninger i Grand Canyon.

  Har du noget godt råd til hvilket firma man skal købe en tur hos?

  På forhånd tak,

  Morten Møller

  1. @ Morten

   Jeg har aldrig selv fløjet helikoptertur ved Grand Canyon, så har ikke skrevet om (anbefalet) nogen.

   Der er umiddelbart to måder at opleve GC på via helikopter. Den ene er at starte turen ved Las Vegas og så opleve den vestlige del af GC (her er et view af Hoover Dam ofte inkluderet i turen). Den anden er at flyve ved South Rim.

   1. Hej René

    Tak for svar. Det lyder absolut som en spændende mulighed med LV som udgangspunkt. Vi skal bo i GC Village, så der i nærområdet må der også være nogle muligheder. Jeg kan se at du har postet inde på facebook, så der vil jeg følge – tak for det 😉

  2. Jeg har fløjet i Helikopter over Grand Canyon og kan VARMT anbefale Maverick. Helt igennem en uforglemmelig oplevelse med en fantastisk pilot. Turen vi tog varede vist næsten en time og var bestemt alle pengene værd!
   Vi boedede på et hotel deroppe og snakkede med folkene i receptionen, som var meget søde og behjælpelige med at ringe til dem og få booket en tid 🙂
   Rigtig go tur!

   Venlig Hilsen
   Nina

  3. Da vi var i USA i 2009 tog vi også sådan en tur med helikopter til Grand Canyon, fantastisk oplevelse.
   Vi brugte Maverick Helicopters (www.maverickhelicopter.com) og var rigtig godt tilfreds. Der blev brugt mange timer på nettet for at finde frem til det helt rigtige selskab, da jeg er lidt af en perfektionist så det skulle være i orden! 🙂
   Jeg ved ikke om de koster mere end andre, men servicen var i orden! Vi blev hentet på hotellet og kørt ud til Henderson Airport, hvor de har en “terminal”. Helikopterne så rimelig nye ud, og udsynet fra de forreste pladser er super! Glas hele vejen 🙂 Derudover var piloten vi fløj med enormt rar og havde humor, og brugte meget tid på at fortælle hvad det var vi kom forbi og historien. Desuden sørgede de for at alle fik lov at prøve at sidde foran, enten på turen derud eller hjem. Vi var 5 i helikopteren og der var rigeligt plads.
   Jeg mener vi tog Wind Dancer touren hvor man lander en halvtimes tid i Grand Canyon, og der bliver serveret lidt at drikke og spise (lille bitte smule), hvorefter man flyver hjem igen. Vi kom også ud forbi hoover dam, men ikke ind over Las Vegas by. Men det var alle pengene værd!
   Min kusine og familien var derover samtidig med os, men tog et andet selskab, og de var knapt så begejstret.

  4. Hej Morten

   Der er kun ét selskab at flyve med! http://www.serenityhelicopters.com
   Vi har været afsted med dem, og der er ikke en finger at sætte nogen steder! Tjek evt. http://www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g60881-d1554675-Reviews-Serenity_Helicopters-Boulder_City_Nevada.html. Det siger det hele. De ekstra $ er rigtig godt givet ud! Alt lige fra afhentning i luksus bus med minibar og en ipad til hvert sæde, “vente” værelset i lufthavnen med snack og drikkevare, samt personalet, er det vildeste vi nogensinde har prøvet! I bliver ikke skuffet! God tur.

   Lars

  5. Sidste år var vi ved Grand Canyon med vores næsten 18 årige knægt. Efter 3 dage på South Rim havde vi slet ikke fået nok af det store vidunder, og kørte derfor på vej ud af National parken til helikopterflyvepladsen og fandt frem til Maverick. Desværre var alt booket om formiddagen men vi kom til lige efter frokost dog ved at splitte os i to helikoptere. Det var en hulens dyr tur, men hold nu op hvor vi alle sammen nød den. Selv jeg der er højdeskræk og blev placeret på forreste sæde udsigt ud af dens glassnude fortryder intet. Jeg købte heldigvis også den dyre DVD af turen og har set den et utal af gange siden. – Vi havde desværre regn den dag så de smukke solbilleder fik vi ikke, men her står jeg sammen med piloten. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200873636255526&l=83020e5209
   Med ønsket om en fantastisk rejse til USA og i håbet om at du også vil komme til at nyde turen i helikopter.
   P.S. Man kan også flyve fra Las Vegas med Maverick.
   Med venlig hilsen Wendy Rasmussen

 12. Lækkert design du har fået på din hjemmeside.

  Vi skal køre fra LA til Las Vegas, hvilken rute kan du anbefale, hvis man gerne vil have lidt natur at se på, uden det bliver for stor en omvej?

  Vi overvejer at køre et smut til Valley of fire og Red Rock Canyon på en 1 dags tur ,når vi alligevel er i Las Vegas. Er det værd at besøge dem begge eller er de for ens? I såfald hvilken vil du anbefale?

  1. @ Susanne

   Tak for ros.

   Death Valley er oplagt at singe forbi mellem LA og Las Vegas, men det vil være lidt af en omvej (eller en meeeeeget lang dag).

   En god endags tur er at tage til Hoover Dam og så op gennem Lake Mead området og forbi Valley of Fire tilbage til Las Vegas. I linksne ser du min tur til Hoover og Lake Mead – jeg fortsatte dog videre mod Utah og ikke tilbage til Las Vegas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *