Yellowstone National Park

Yellowstone National Park var kun lige åbnet og hele parken var ikke tilgængelig endnu. Men altid en fed oplevelse at bruge tid i Yellowstone, bl.a. ved Paint Pot og Old Faithful.

26. april, 2016

Parkering på værelset

Jeg elsker moteller hvor du næsten parkerer inde på værelset.

Flere af de motelkæder jeg har benyttet rundt om i USA har haft denne mulighed. Så snart du kommer op på et vist niveau så forsvinder denne charme og du bor inde i bygningen, som et almindeligt hotel.

Dermed ikke sagt at det er dårligere, blot fordi du har parkering lige uden for. Det dokumenterede jeg tidligere på denne tur. Her kan du se kvaliteten af billige overnatninger på din roadtrip.

Gennem Idaho til Yellowstone

Fra Idaho Falls kørte jeg nord på mod Yellowstone National Park.

På vejen derop kommer du igennem et meget varieret landskab. Der er endda store områder med sandklitter i Idaho. I den østlige del er det St. Anthony Dunes du kan tage til og lage i de store klitter. Det gjorde jeg sidst jeg var på disse kanter og kørte en buggy i klitterne ved St. Anthony.

Temperaturen faldt jo længere mod nord og Yellowstone National Park jeg kom.

Den sidste by inden Yellowstone National Park er West Yellowstone, som ligger i Montana.

Klokken var knap 10 om morgenen og ikke alt var åbnet – og mange ting åbner først i maj, da april er lidt uden for sæson for Yellowstone National Park.

Pga. den lave temperatur var jeg nødt til at købe et par handsker.
Udvalget var begrænset, da de var ved at finde forår og sommertøjet frem, men jeg fandt nogle.
Det var også de dyreste strikhandsker jeg nogensiden har købt (31 dollars), men til gengæld har jeg stadig glæde af dem mere end to år efter.

Handskerne var alle pengene værd. Temperaturen lå på et par grader, og det bliver hurtig koldt når man skal ud af bilen og rundt for at få billeder.

Byen West Yellowstone var et gensyn, men på lidt andre vilkår. Jeg var i byen i 2013 for at holde nytårsaften.
En super speciel oplevelse, da byen ikke rydder sne og vi måtte køre rundt i byen på de snescootere vi også brugte på vores tur gennem Yellowstone.

Delvis åben Yellowstone National Park

Yellowstone National Park er ikke helt åbent på denne tid af året (slut april), så husk at tjekke nationalparkens hjemmeside for hvilke veje der er åbne (https://www.nps.gov/yell/planyourvisit/parkroads.htm), hvadenten du skal besøge Yellowstone tidligt eller sent på året.

Det er som regel den sydlige del af parken og indgangen ned mod Grand Teton og Jackson der åbner sidt.

Den vestlige indgang åbner slut april/start maj.

Den nordlige indgang er åben året rundt, men du kan kun komme ind til Hot Springs.

Jeg havde lidt håbet på, der stadig var godt med sne inde i parken, men det var der desværre ikke. Ville gerne have oplevet væggene af sne efter de har været igennem med en plov, men det blev det ikke til i Yellowstone i denne omgang.

Bison og andre dyr i Yellowstone

Der er altid gode muligheder for at opleve de vilde dyr i Yellowstone. Jævnt over hele parken kan du se bison, men specielt i den vestlige del.

Bjørne er ikke helt vågnet fra hi i april. Det er mere i midt maj og frem de kommer ud og er aktive med at få genopbygget deres fedtdepoter..

Elk er der masser af oppe nord på og så spotter du nok også en coyote på din tur gennem parken. Pas på med at forveksle dem med ulve, som også findes i parken, men ulve er meget sky og ses ofte kun på lang afstand.

Inde i Yellowstone National Park gik der ikke længe inden jeg spottede de første bison. De gik og græssede på den anden side af en flod, så jeg kunne komme relativt tæt på og være i sikkerhed, eller i hvertfald komme væk hvis de begyndte at krydse floden.

De store bison kan virke fredelige, men det er vilde dyr og hvert år kommer mange mennesker til skade i parken fordi de går for tæt på.

Ser du nogle af de info film de har ved besøgscentrene, er de ikke blege for at vise optagelser af folk der bliver stanget og trampet på af dyrene – og biler der bliver ridset og bulet af gevirerne fra de store Elks.
Specielt når dyrene har unger, skal du holde dig ekstra langt væk.

Bison og andre dyr i parken er vant til biler og mennesker, og det mærker du når du kører på vejene. Det sker ofte, at du må stoppe op for dyreliv på kørebanen.

Ikke det store problem uden for sæson, da der ikke er så mange biler i parken, men i højsæson kan dette skabe store trafikale udfordringer (og uheld).

Damp og geysere i Yellowstone

Mit mål for dagen var Old Faithful og kører ud af parken gennem den nordlige indgang ved Gardiner og fortsætte til Bozeman, Montana.

Mit første møde med den aktive undergrund, var ved Fountain Paint Pot.
Her er der lidt forskellige oplevelser i form af varme kilder, mudder der bobler og geysere. Der er mange forskellige farver (deraf navnet) og giver dig en idé om, hvor forskelligt den aktive undergrund kommer til udtryk på overfladen.

Rundt om i Yellowstone er der områder som har mere af det ene og mere af det andet og noget helt tredje.

Yellowstone er en stor nationalpark, og jeg anbefaler minimum to dage til at opleve de store ting.

Dette var mit fjerde besøg, så jeg sprang flere ting over i det område som var åben men endte alligevel med at bruge det meste af en dag inde i nationalparken.
Det tager bare længere tid at opleve strækninger og steder på din roadtrip end du regner med.

Ved Old Faithful geyseren, som ca. sprutter hvert 90. minut +/- 10 minutter, var der tid til at se en info film i besøgscenteret, og få varmen.

Old Faithful er fin, og med fyldt på tribunerne om sommeren er det lidt sjovere når folk hujer.

Denne kolde april dag var det knap så fedt – og så har jeg set den en del gange nu.

Når du kommer til Old Faithful, vil jeg anbefale at afsætte god tid. Ikke kun fordi der kan være lang tid til den sprutter igen, men fordi der er nogle gode stier i området som tager dig forbi nogle af de mindre huller i undergrunden som er værd at bruge tid på.

Fra Old Faithful kørte jeg tilbage den samme vej jeg var kommet og mod nord.

På en kold dag som denne, var dampen fra de mange kilder rundt om tydelig i landskabet.

Når du kører rundt i Yellowstone, ændre landskabet sig ofte og der er nærmest noget nyt efter hvert sving.

Hot Springs og Roosevelt Arch

Før den nordlige indgang, ligger Hot Springs.

Her er der åbent året rundt da der ikke falder så meget sne heroppe.

Hot Springs har fået sit navn fra de varme kilder i området. Gennem årtusinde har vandet aflejret sig i formationer, som du kan opleve flere steder omkring byen.

Lige udenfor parken er der også et par hot springs du kan bade i.
Du kan også bade et par steder inde i Yellowstone National Park. Det ene (Boiling River) er blanding af hot spring og flodvand. Tjek nationalparkens hjemmeside for mere info, da der er restriktioner på hvad du må.

Af dyreliv er der stor sandsynlighed for at opleve elk og bjerggeder i den nordlige del af parken.

Ved den nordlige entrance står den ikoniske triumfbue (Roosevelt Arch) som er gateway til parken. Det er et yndet stop for gode billeder.

Denne dag var de dog godt i gang med at forbedre parkeringsforholdene så du kan holde ind tæt ved og få taget billederne.

Gardiner er en hyggelig lille by med masser af overnatningsmuligheder og alt det en turist har brug for.

Selvom det var fristende, så valgte jeg at bruge nogle timer mere på vejen for at nå til Bozeman, Montana til min overnatning der.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Yellowstone National Park om vinteren

I 2013 brugte jeg tre dage på at opleve Yellowstone om vinteren på en snescooter tur. Du kan ikke køre bil i parken ca. fra november til maj. Du kan kun komme ind i parken på arrangerede ture og antallet af gæster er begrænset, så der ikke er crowded.
Det sneklædte landskab og alternative transportformer gør oplevelsen i Yellowstone helt specielt om vintere.
Her kan du ser mere fra mine tre dage i Yellowstone på snescooter.

Annual Pass til nationalparker

Du kan spare penge på adgangen til nationalparkerne ved at købe et annual pass (årskort). Skal du besøge flere nationalparker på din roadtrip, kan udgiften til entre godt løbe op. Skal du rundt på den klassiske roadtrip på vestkysten, inkluderer den ofte 3-4 af de store nationalparker. Det løber op i mere end 100 dollars i entre. Et annual pass koster 80 US dollars (pris i 2024) og giver adgang til mere end nationalparkerne..

Andre roadtrip oplevelser:

Sequoia National Park

Dagen bød på kæmpe træer i Sequoia National Park og endeligt et møde med en bjørn. En rigtig vild bjørn, kun få meter fra den sti vi gik på.

Bozeman til Spokane

Dagen startede med lækker morgenmad i Bozeman, inden et skønt og varieret landskab virkede afstressende på turen til Spokane, Washington.

Lake Minnewanka

Lake Minnewanka var endnu en sø i rækken af mange i Jasper og Banff National Park, men det gjorde den ikke mindre seværdig. Dramatisk idyl med de høje bjerge der rejser sig fra send bred.

2 Comments

  1. Hej. Tak for en god hjemmeside. Vi er ved at kigge på en tur i USA, herunder Yellowstone. Vi vil gerne være der uden at der er for mange mennesker. Vi kigger på sidst i maj først i juni. Kan du anbefale denne periode?
    Mvh Jørn

    1. @ Jørn

      Det kan være et fint tidspunkt at besøge Yellowstone på, men i skal tage højde for vejret. Hvis der ikke er for meget sne, så åbner Yellowstone i løbet af maj. Der er estimerede dage på åbningen i 2023. Holder de dage, så er slut maj / begyndelse juni et fint tidspunkt at kigge forbi. Som du kan se i beskrivelsen ovenfor, er der masser at se, selv på en kølig dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada