Penge og kreditkort i USA

Kort og kontanter på ferien i USA og Canada er nemt. Du kan bruge kort de fleste steder men kontanter er stadig en stor del af kulturen i USA.

Kreditkort i USA og Canada

Du kommer langt med et kreditkort i USA. Et VISA eller MasterCard modtages stort set overalt og alle større køb som hotel, restaurant, benzin, entré til turistattraktioner mm. betales nemt med kreditkort. Dermed slipper du for at rende rundt med en masse kontanter.

Brugen af kreditkort er lidt anderledes i USA. En ting man ikke kan er at hæve over beløb. Det er en meget dansk ting (kan man ikke i andre lande såvidt jeg ved). Ved fysisk brug af kreditkort er det efterhånden mere udredt at du skal benytte PIN og kan endda bruge kontaktløs betaling mange steder. I 2023 er dette endnu ikke 100% udbredt, så vær forberedt på at ting ikke altid er som du kender det hjemme fra Danmark.

Åben for bruge af dit kreditkort i udlandet

Husk at du måske skal tillade at dit kort kan benyttes i udlandet. Mange banker og kort har indbygget sikkerhed, så dit kort ikke pludselig kan benyttes på et gademarked i Thailand, mens du selv sidder i Danmark. Dette kan være mere eller mindre automatisk, men kan give lidt problemer.
Første gang de fleste benytter deres kreditkort i USA eller Canada, er når de skal hente lejebil. Hvis kortet ikke er åben for brug i udlandet, så kan kortet fejle. Det betyder ikke kortet ikke virker eller er lukket, men du skal foretage dig noget, inden du kan benytte kortet.
Hos de fleste banker kan dette ordnes i din netbank på telefonen. Her skal du ind under Kort og ændre så du kan benytte dit kort i udlandet (og måske USA specifikt). Dette er en indstilling du kan lave inden du tager afsted. Det kan også være du har en indstilling, hvor du har sat USA som et sikkert område. Når dit kort så benyttes der første gang, får du besked (sms) og kortet åbnes til brug i området automatisk. Er du i tvivl, så kontakt din bank for flere detaljer.

Kreditgrænse på kreditkortet

Når du bruger dit kreditkort på ferien skal du være opmærksom på din kreditgrænse.

De fleste danskere har et VISA/Dankort. Når du benytter det i danske butikker (fysisk eller på nettet), så er det Dankort-delen du bruger. Dankort-delen er knyttet til din bankkonto og det legitimerede overtræk som kortet måtte have.
Når du benytter kortet uden for Danmark, så er det VISA-delen du bruger og her gælder andre regler.

De fleste kreditkort kommer med en kreditgrænse på kr. 25.000 med en løbetid på 30 dage. Den kreditgrænse er uafhængig af hvor mange penge du måtte have på din konto.
Eks. Hvis du har kr. 50.000 på din konto, men i løbet af 30 dages brug i udlandet rammer 25.000, så spærres dit kort.
Det kan åbnes igen af din bank for et lille gebyr.

Jeg var ude for det i 2006 i Florida og måtte få min bank (Danske Bank) til at nulstille min kredit for kr. 300 i gebyr. Jeg ramte min kreditgrænse ved bl.a. depositum på jetski udlejning og en ekstra billeje. Er man to eller flere afsted, så bør det aldrig blive et problem (medmindre man virkelig giver den gas).

Jeg rejser med to kort.
Et VISA/Dankort og et MasterCard.
Begge er kreditkort. Hvis du ikke er sikker på om dit kort er et kreditkort (hvis der ex. står Debet eller Debit på det), så forhør dig hos din bank inden afrejse.

Info fra min bank, dec. 2016:

Mit VISA/Dankort har en kreditgrænse på 25.000 kr. løbende 30 dage.
Jeg kan hæve 2.000 kr om dagen i udlandet og max 25.000 kr. på 30 dage.

Mit MasterCard har en kreditgrænse på 20.000 kr. løbende 30 dage.
Jeg kan hæve 6.000 kr. om dagen i udlandet og max. 20.000 kr. på 30 dage.

Hvad koster det at bruge kreditkort i USA?

De fleste banker/kort trækker 1,5-2% i gebyr når du benytter et kreditkort til betaling i Europa og resten af verden, herunder USA.

Min bank trækker 2% på de kort jeg har (et VISA og et MasterCard) når jeg benytter dem til betaling i USA og Canada.
Køber jeg noget til 100 kr, så trækker banken 102 kr.

De 2% kan løbe op i løbet af en roadtrip. Sat på spidsen kan du nok spare en del, ved at have dine penge med i kontanter i stedet. Selv hvis du skal hæve kontanter undervejs på din tur (mener det er 30 kr. for en hævning) kan det være billigere end kort. Dog vil der altid være ting du ikke kan købe med kontanter, ex. hvis du bestiller hotel eller andet online undervejs på din tur.
Spørgsmålet er så, om du vil tage chancen og medbringe så mange kontanter som du kommer til at bruge på en roadtrip..

Når du bruger dit kreditkort kan maskinen nogle gange spørge om du vil betale i danske kroner eller lokal valuta. Her er det altid billigst at vælge lokal valuta.
Betaler du i danske, så vil du ikke blive trukket de ekstra % på dit kort. Til gengæld vil vekselkursen på det danske beløb du har fået vist, ofte overstige de 2 %, da du betaler for vekslingen mellem forretningen og deres bank.

Kreditkort og udlevering af lejebil

Du kan opleve problemer ved udlevering af lejebil, hvis du ikke har et rent kreditkort.
Læs mere her om brug af kreditkort ved udlevering af lejebil.

Kontanter i USA og Canada

Dollars bruger jeg typisk til at betale for mindre køb. Køb hvor du typisk sidder i bilen som bro-afgift, parkering mm.
Jeg bruger også kontanter når jeg går rundt i byen og lige skal have en snack eller vand i en kiosk eller gadesælger.

Jeg bruger også oftest kontanter når jeg sidder i en bar og får en øl. Noget med bar-kulturen i USA og at det er nemmere mht. drikkepenge.
Hvis du skal shoppe noget stort (høj pris), så kan du hæve hjemmefra og betale med kontanter for at undgå at komme i nærheden af din kreditgrænse.

Hvis du har kreditkort og ikke planlægger at købe nogle store souvenirs så er det altså ikke nødvendigt at medbringe særlig mange kontanter. På en 3 ugers tur har jeg 200-300 dollars med.

Der er to sæt regler for hvor mange kontanter man må tage med til USA.
Den danske lov siger, at du må tage op til værdien af 10.000 euro ud af Danmark uden at skulle oplyse det til SKAT.

I amerikansk lov er der ikke nogen grænse for hvor mange kontanter du må indføre, men er beløbet større end 10.000 dollars så skal du udfylde et told-dokument (FinCEN 105).

For en ferie eller turist ophold (som er max 3 måneder) ser jeg ingen grund til at tage så mange kontanter med dig.
Udover det er upraktisk, så udgør det også en risiko hvis du mister dem, får din bagage stjålet, eller gud forbyde, blive berøvet.

Hæv kontanter i en ATM – pengeautomat

Hvis du løber tør for kontanter, så er der rig mulighed for at hæve flere. Det gør du i ATM maskiner (kontantautomater) som du finder flere steder end i Danmark. I USA og Canada står de ikke kun ved banker, men også på hoteller, restauranter, supermarkeder og barer mm.

Pas på med hvor du hæver kontanter, da prisen for det kan variere en del. Når du hæver kontanter i udlandet (ikke kun USA eller Canada) så betaler du et gebyr til din danske bank. Det er på 30 kr. for visa/dankort og MasterCard Cebit. For MasterCard Credit, kan det være 50 kr.
Banken du hæver pengene i, kan også opkræve et gebyr. Jeg har betalt både 5 dollars og 3 dollars for dette. Hæver du i en ATM som ikke står i en bank, så kan gebyret være større eller en procentdel af det beløb du hæver.

Skal du bruge mange kontanter i udlandet, så vær opmærksom på, at der er en daglig grænse for, hvor mange kontanter du kan hæve. Visa/dankort er på 2.000 kr. For Mastercard kan beløbet variere afhængig af korttype og bank.
Når du benytter dit kort i en ATM / pengeautomat, så vær opmærksom på hvad der står på skærmen. Det er ikke ens i hele verden, så læs før du klikker. Når du benytter dine danske kort i udenlandske automater, skal du vælge Credit når den spørger. Ellers kan du ikke hæve kontanter.

Forvent ikke at dit kort fungerer i alle pengeautomater – også selvom du kun benytter dem ved en bank. Der kan være mange årsager til, at dit kort ikke virker. Det er ikke ensbetydende med at dit kort er lukket eller andet. Det er blot fordi, at banker og kreditkort fungerer anderledes i USA og Canada.

Ved flere banker står pengeautomaten indenfor i et lille rum, før du kommer helt ind i banken. Selvom banken er lukket, kan du stadig hæve kontanter. Du kan benytte dit kreditkort til at få adgang til rummet med pengeautomaterne ved at køre det gennem en kortlæser ved døren. Det er ikke sikkert at alle banker accepterer dit kort og låser døren op for dig.

Kreditkort og tankstationer

Det er ikke et problem at betale din benzin med kreditkort på tankstationer. Ofte kan du gøre det direkte ved standeren.
Du kan dog blive bedt om at indtaste din ZIP (postnummer) og her vil dit danske postnummer sjældent virke. Der findes populære “tricks” med at sætte et nul foran (ex. 08000) og andre kneb, men det virker sjældent for mig.

Hvis du ikke kan betale ved standeren, skal du ind i butikken og betale for din benzin på forhånd. Her afsætter du et beløb på dit kort, og fylder så på. Når du ikke op til beløbet, vil det resterende blive ført tilbage på dit kort.

Kontaktløs betaling i USA og Canada

Kontaktløs betaling er meget udbredt i USA og Canada og dine danske kort fungerer de fleste steder, når muligheden er der. Har du Apple Pay eller Google Pay, så kan du også benytte denne mulighed ved betaling.

Hvorfor virker kortet pludselig ikke?

Hvis du først på turen har betalt på en Philips 66 benzinstation eller et Safeway supermarked uden problemer, men får afvist dit kreditkort næste gang du betaler i den samme kæde, så betyder det ikke dit kort ikke længere virker. Der kan være stor forskel på, hvide betalingssystemer der er på tværs af en supermarkedskæde eller benzinstationer. Kan være de har den nyeste version hvor det virkede, og der hvor det fejler benytter de et ældre. Der kan også gælde andre regler i den stat du nu er i, hvorfor nogle kort måske afvises fordi betalingssystemet ikke kan udføre bestemte tjek. Det kan være bøvlet, men som ofte så virker dit andet kort. Personen i kassen eller bag disken ved (med stor sandsynlighed) ikke hvorfor dit kort fejler.

Taxakørsel i USA & Canada

Du kan bruge kreditkort i taxa’er i USA, men kun i de rigtig store byer og det foregår meget forskelligt.
I New York skulle alle 13.000 taxa’er siden 2008 være udstyret med muligheden for at betale med kredit kort.
I en taxa i USA sætter man sig altid ind på bagsædet og der kan være en adskillelse mellem chauffør og passagerer. I New York taxier sidder kreditkort maskinen omme på bagsædet til selvbetjening. Boston, Las Vegas, Chicago og Washingtons forstæder kigger på bagsædemuligheden.
I Los Angeles ordner chaufføren det typisk på forsædet, hvor du så rækker ham kortet.

Drikkepenge i USA og Canada

Det store spørgsmål er altid hvor meget du skal give i drikkepenge. Som tommelfingerregel 15-20%.
Du kan godt give mindre, hvis servicen på restauranten eks. har været dårlig. Men du må også gerne give mere.
Det er i restauranter du oftest skal finde ud af det der med drikkepenge.
Nogle steder har de på regningen nogle intervaller (15, 18 og 20%) så man ikke selv skal sidde og regne. Andre steder er det frem med mobilen og regn den ud, hvis det kniber med hovedregningen.

Hvis du betaler med kreditkort er der nogle der vælger at lægge drikkepenge i kontanter. Jeg lægger dem ofte på kortet. Nogle gange, når de kommer ned med terminalen, så er drikkepenge allerede en del af processen og man kan vælge at lægge den på (ganske som det er ved at ske i Danmark også).

Drikkepenge ved taxakørsel er samme sats og hvis man betaler med kort, så kan de også lægges på der.

Et sted det foregår lidt anderledes, er når man sidder og nyder en øl i en bar. Her gælder det ca. 1 dollar pr drink, men i stedet for at betale dem med øllen, lader man dem ligge når man går.

Jeg gider ikke mønter og på mine ture i USA, samler jeg alle mønter jeg får tilbage, i en bunke. Dem veksler og bruger jeg en af de sidste dage, så jeg ikke skal slæbe et kilo mønter med retur til DK.
Her kan du se mere om hvordan jeg veksler mønter i USA.

Beløb som du må tage varer med hjem for fra USA

Da USA er uden for EU så må du kun medbringe for 3250 kr. i varer med tilbage til Danmark.

Hos Told & Skat kan du flere detaljer om de mængder af alkohol, cigaretter mm. du må medbringe når du ankommer fra USA (som er et land udenfor EU).

Du finder mere info på denne side hos Told & Skat om Toldregler på rejsen – du skal åbne den der hedder: Du ankommer fra et land uden for EU.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Kreditkort, depositum og lejebil

Det er blevet en smule mere udfordrende at få udleveret din lejebil. Kreditkort er ikke hvad de har været og din returbillet er ikke længere en garanti for leje af alle bilklasser.

66 Comments

 1. Omkring postnummer ved benzinstanderen – her bruger jeg altid 90210, og det virker for mig. Postnummeret huskes nemt af de flest fra TV serien af samme navn.

 2. Hejsa Rene

  Fruen og jeg skal en tur til DTLA (Down Town LA) i sep. Vi har lejet bil i lufthavnen.

  Vi skal bo på My Fair Hotel. Hvordan er det lige med at parkere i LA?. Har hotellerne som regel tilknyttet parkeringspladser?

  Kan du generelt sige noget vedr. parkering i LA?.

  1. @ Søren

   Der er masser af parkering, men det koster. Hoteller tilbyder typisk to former for parkering.
   Valet, hvor de parkerer bilen for dig – typisk 30 dollars og op pr. nat.
   Self Parking, hvor du selv parkerer bilen i deres parkeringskælder – typisk 20 dollars og op pr. nat.

   Ved Walk of Fame i de malls der ligger der (hvor man typisk parkerer) er det billigere (under ti dollars) men regn med at al parkering koster.

   Når i kommer ud af storbyerne koster parkering på hoteller ikke noget. På den klassiske rute skal i kun betale for parkering i San Francisco og Los Angeles.
   Parkering i Las Vegas er gratis på de store hoteller – også valet parkeing (dog er det forventet man giver drikkepenge når man får bilen udleveret)

   ———-
   Dit bidrag er værdsat og jeg vil sætte stor pris på, at du benytter mine links når du bestiller bil og overnatning på din roadtrip.

 3. Hej
  Min datter skal til USA i 5 mdr.
  Hun har dels en slat vedr. legat, som kan betale husleje incl. kost og bøger
  Hun har sin SU her i danmark, med tilhørende visa kort
  Vi har fundet ud af at det koster 250 kr. at overføre beløb til USA, hvilket gør at husleje og andre ydelser, der skal overføres til usa kunne overføres i et beløb –

  Mit spørgsmål er: kan man overhovedet få en bankkonto i USA – der ville så kunne sættes hele det beløb ind der skal overføres til USA via bankoverførsler. Resten af omkostninger kunne så foregå via VISA (danske bank) som dækkes af SU

  Håber du forstår mit spørgsmål

  1. @ Birgitte

   Jeg har ikke selv erfaring med dette, så kan ikke rigtig hjælpe.

   Prøv og hør Maria-Leena Kerr på https://www.facebook.com/turistinewyork/

   Hun flyttede til USA for et par tilbage for at studerer, så kan helt sikkert hjælpe med nogle input omkring bankkonto mm.

   Prøv også at undersøge om du kan betale udenom bankerne. Hvis dem i skal betale til ex. modtager PayPal, så kan i komme udenom de store gebyrer som bankerne tager (og PayPal er en sikker betalingsmetode).

 4. Hejsa 🙂

  HVordan fungerer det med Mastercard Debit? Kan det overhovedet bruges i USA?
  Jeg skal derover i en uge på studietur, så jeg tænker at det kun er mad og måske et par souvenirs jeg skal købe.

  1. @ Anders

   Du kan godt bruge kortet i USA, men ikke sikkert det virker alle steder et kreditkort vil.

   Du kan ikke bruge det til depositum på hotel og billeje mm. og så er det noget med, du kan kan bruge de penge der er på kortet (ikke som med et kreditkort, hvor du kan bruge mere).

   Jeg har ikke selv et debit kort, så du ksla snakke med din bank for flere detaljer.

 5. er der nogen beløbsgrænse for hvad man må tage med ind i USA, jeg tænker på gaver, min datter skal over til hendes søster i julen, skal have gaver med både til mine egne børn men også til familien som min datter er ved som aupair

  1. @ Tina

   Beklager jeg først vender tilbage nu.

   Der er grænser for ting som forbliver i USA. Hvad jeg lige kan se, så er det 800 dollars.

   Hvis du har gaver med, som alligevel skal med retur til DK igen, så er de ikke inkluderet i de 800 dollars.

   Vent med at pakke dem ind til i er kommet frem. Hvis jeres taske bliver åbnet i tolden, kan det være i skal åbne pakken også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada