Drikkepenge i USA

Drikkepenge i USA er en del af kulturen. Det er ikke kun på restauranter, du bør give drikkepenge. Det er forventet mange steder.

Drikkepenge er forventet i USA

I USA er det almindeligt at give drikkepenge flere steder, og i forskellige situationer. Især inden for serviceindustrien. Her er en liste over de mest almindelige steder og situationer, hvor drikkepenge gives, samt en forklaring og vejledning til, hvordan og hvor meget du bør give i drikkepenge.

Restauranter

Det er almindeligt at give drikkepenge på restauranter i USA. Fastfood hører ikke til i denne kategori. En restaurant er hvor du sidder ned, bestiller hos en tjener og betaler når måltidet er afsluttet.
Drikkepenge på restaurant er normalt mellem 18% og 20% af den samlede regning, før skat. Beløbet kan variere afhængigt af servicekvaliteten, men 15-20% anses generelt som passende. Mere hvis oplevelsen har været god.

Fast food og kaffebarer

Når du besøger steder hvor du bestiller og betaler ved skranken (ex. MacD eller Starbucks m.fl), er drikkepenge ikke på samme måde kotume som på en restaurant. Det er ex. Ikke en del af bestillingsforløbet hos de store fast food kæder som MacD, Burger King m.fl.
Men på mindre fast food restauranter og kaffebarer er drikkepenge en del af din oplevelse. Specielt stillingtagen til drikkepenge er blevet mere påtrængende nogle af disse steder. Ved betaling med kreditkort, præsenteres du ofte for en skærm med drikkepenge muligheder. Det varierer om du præsenteres for et drikkepenge beløb eller en procentsats. 1 eller 2 dollars er god stil. Betaler du med kontanter, så kan mønterne være OK at ligge i Tip Jar.

Barer

Sidder du i baren og drikker, betaler du typisk 1 dollar i drikkepenge pr. øl/vin. 2 dollars for drinks, da de tager længere tid at lave. Spiser du også ved baren, betaler du drikkepenge som var det en restaurant (15-20%).
Hvis du ved du skal have mere end et par dinks, eller er i flere personer, så er det normalt at ‘open a tab’. Her registreres dit kreditkort, og du bestiller blot på dit navn. Når du ar klar til at betale år du så en samlet regning. Her er 10-15% i drikkepenge normalt.

Taxaer og Ridesharing-tjenester (f.eks. Uber, Lyft)

For taxature og ridesharing-tjenester gives der typisk 10-15% i drikkepenge. Mange af disse tjenester tillader nu at tilføje drikkepenge elektronisk i app’en (Uber, Lyft mm.). Når du betaler med kort i taxaer præsenteres du for muligheden for drikkepenge der.

Hoteller og moteller

Det er normalt at give drikkepenge til diverse personale på hoteller og moteller. Hvor meget afhænger af hvilke ydelser/funktion det er.

 • Rengøring
  2-3 dollars i drikkepenge pr. dag. Mere hvis i er mange på værelset.
 • Room service
  20% af måltidets pris i drikkepenge.
 • Concierge
  5 dollars eller mere i drikkepenge, afhængig af sværhedsgraden af din forespørgelse.
 • Portør
  1-2 dollars pr. taske.

Parkeringsservice – Valet

Specielt i større byer i USA, er det normalt at have parkeringsservice (Valet) ved hoteller og restauranter. Ved nogle hoteller er det et krav (no self parking). Du kan også opleve det til events og endda ved nogle Malls.
Drikkepenge til Valets er 2-5 dollars pr. bil.

Tour guides

Når du deltager i ture eller udflugter med turistguider, er det almindeligt at give drikkepenge som en gestus for deres viden og service. Beløbet kan variere, men typisk giver man $5 til $10 pr. person.

Drikkepenge er en vigtig del af lønnen

Drikkepenge i USA er en vigtig del af serviceindustrien, og mange mennesker i disse erhverv lever af de drikkepenge, de modtager. Beløbene kan variere, og det er vigtigt at bruge ens skøn, men at følge de generelle retningslinjer kan hjælpe med at sikre en god serviceoplevelse.

Andre roadtrip oplevelser:

Billeje i USA & Canada