GPS på din roadtrip

Der er flere muligheder for at få en GPS med dig på roadtrip. Du kan leje en sammen med din bil, købe en før eller i USA eller benyt din smartphone.

Papirskort og road atlas på din roadtrip

Google Maps og GPS på smartphones har overtaget meget af planlægningen af en roadtrip samt hjælpen med at finde vej når du kører rundt i USA og Canada.
Jeg har selv været storforbruger af Road Atlas og papirskort. Både i planlægningen og undervejs. Jeg har stadig et stort væg kort, et road atlas og en masse papirskort, som jeg kigger i under planlægning til nogle ture. Men Google Maps har overtaget det meste.
Det samme gælder GPS. Jeg benytter ikke længere papirskort når jeg kører rundt. Jeg er skiftede først til GPS og sidenhen Google Maps på min smartphone.

Lej GPS med udlejningsbil

Når du lejer bil til din roadtrip, så kan du ofte finde en tilbudspakke hvor der indgår en GPS.
Hvis du ikke vælger sådan en, kan du typisk tilvælge en GPS i bestillingsforløbet.
Som en sidste mulighed i forbindelse med billeje, kan du leje GPS ved udlevering af lejebilen.
GPS i forbindelse med billeje koster 10-15 dollars pr. dag. Dog er der ofte et max på ex. 100 dollars, uafhængigt af hvor mange dage du skal bruge den.

Af mine mere end 40 lejebiler, har jeg kun haft indbygget GPS (i bilens øvrige udstyr) en håndfuld gange, så det er ikke muligt at leje en bestemt bil for at sikre sig GPS på den måde.

Her kan du læse mere om billeje i USA.

Køb selv en GPS

Du kan også købe en GPS til din roadtrip.
Køber du en i Danmark hjemmefra, skal du være opmærksom på, om der er USA/Canada kort i den. Er der ikke, kan de fleste opgraderes med et USA/Canada kort.

GPS er billige i USA, så du kan også vente med at købe en til du kommer til USA. Du finder et bredt udvalg af GPS i butikker som Best Buy og Walmart.
Bemærk, at GPS købt i USA sjældent har kort over Europa inkluderet. Igen gælder det, at de fleste kan opgraderes med yderligere kort.

Brug smartphone som GPS

Jeg er selv gået væk fra at bruge en almindelig GPS fra ex. TomTom eller Garmin. I stedet benytter jeg udelukkende min smartphone som GPS ved hjælp af Google Maps.

Download gratis GPS

Det er muligt at hente gratis GPS programmer til din smartphone.
Et af dem er Navmii.
Det kræver ikke data eller telefonforbindelse for at virke, så der er ingen udgifter forbundet med brug i USA. Du skal blot downloade kort over de stater du skal rejse i. Brugen af GPS programmet er meget lig det du kender fra almindelige GPS, så nemt at finde ud af.

Du kan hente den danske version allerede nu og lære den at kende inden du tager på roadtrip. Husk at slå wifi og teleforbindelse fra (flight mode) når du tester, så du får samme oplevelse som i USA hvor du heller ikke har forbindelse.

Et andet er Here. Det kan du hente her.

TomTom har også en GPS app til smartphones, men den er ikke gratis at bruge.

Brug Google maps som GPS

Hvis du har et dansk sim-kort med data i USA/Canada inkluderet, eller du investerer i et amerikansk sim-kort til din smartphone, så kan du fint benytte Google Maps som GPS. Der er flere fordele ved at bruge Google Maps, bla. ved det hvor du er, så søgning på steder og adresser er super nemt og mindre forvirrende end mange GPS’er.
Google Maps har samme hjælp til at finde vej med stemmer og anvisninger på skærmen som du kender det fra GPS.

google_map_gps

I de fleste lejebiler er der også Apple Car Play eller Android Auto. Det betyder du kan benytte Google Maps som GPS på bilens store skærm.

Dataforbrug i Google Maps

Mængden af data brugt til Google Maps som GPS er forholdvis lille i dit samlede dataforbrug. Mængden varierer afhængig af, hvordan du benytter Google Maps som GPS.

Har du et dansk sim-kort hvor der er inkluderet data i USA, så vil du have 20 GB til rådighed.
Det er mere end rigeligt til selv de mest aktive på mobilen.

I påsken 2019, nulstillede jeg mit forbrug af data og tjekkede forbruget efter 9 dages intens forbrug af mobildata.
Jeg brugte Google Maps på alle mine køreture og slukkede ikke for Google Maps på de strækninger hvor jeg ikke havde behov for det.
Jeg benyttede heller ikke wifi på min smartphone på nogle af de hoteller mm. hvor det er muligt.
Efter 9 dage havde jeg brugt 316 MB data i Google Maps.
Jeg havde kører 3335 km.

Jeg bruger meget mere data end gennemsnittet på mine roadtrips, så dit data forbrug i Google Maps vil aldrig blive en afgørende faktor i om du løber tør for data og hellere investerer i en GPS.

Jeg foretrækker Google Maps

Personligt synes jeg Google Maps er den bedste GPS løsning. Jeg har selv haft en TomTom GPS i mange år, men den har en stor mangel, og det er at finde en adresse nemt.
På en almindelig GPS skal du ofte taste Stat, By, Postnummer, Vej, Husnummer for at finde en adresse.
Det kan lyde nemt nok, men GPS’er har sjældent alle adresser i sig. Det kan derfor være svært at finde hvor man skal hen.
Det samme gælder de GPS’er der kan være bygget ind i lejebilerne. Her har jeg også haft udfordringer med at finde adresser.

De primære årsager til at jeg foretrækker Google Maps som GPS er, at det er nemmere at søge og finde frem til destinationen.
Google Maps ved hvor du er, så når du begynder at søge tager den hensyn til det. Når du søger efter en by der findes i flere stater, så ved Google hvor du er.
Data i Google Maps er opdaterede og bl.a. viser den åbningstid på nogle af de destinationer du søger efter.
Der er opdaterede (Live) trafikinfo i Google maps, så du får altid den hurtigste rute. Hvis du ender i en kø, så kan du zoome på kortet og se hvor lang den er.
Du har samme indstillingsmuligheder med betalingsveje mm. (til/fra) som på en almindelig GPS.
Du kan benytte stemmesøgning til at finde din destination.
Du kan sætte en nål på kortet når du parkerer, så du nemt finder tilbage til din bil. Eller sætte en nål i et landskab, hvor du gerne vil hen.

Google Maps som GPS i storbyerne til fods

Med Google Maps kan du også bruge din telefon som GPS når du går rundt i storbyerne (eller faktisk de fleste steder).
I Google Maps er det muligt at downloade det område du er i. Det kan du ex. gøre fra hotellets wifi. Når området først er downloadet, skal det ikke bruge data for at du kan bruge det som GPS.

Her kan du finde mere info om at købe sim-kort i USA.

Info om billeje i USA og Canada

Billeje til din roadtrip i USA og Canada er nemt at håndtere selv. Jeg har samlet den nødvendige information, om alt det du skal være opmærksom på inden du lejer. Den information, samt link til billige biludlejningssider, finder du via linket.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.Andre roadtrip oplevelser:

Billeje i USA

Billeje i USA og Canada er billigt. Du kan finde 3 ugers billeje i en

21 Comments

 1. Hej Rene.

  Jeg er i tvivl om vi skal leje en gps eller bruge google Maps (har fri data i USA), men jeg tænker om man ikke kan opleve at maps hopper fra pga. dårligt signal, når man kører midt i det vilde vesten?

  Mvh.

  1. @ Jonas

   Den falder ikke ud når du først har lagt ruten ind.

   Men du kan selvfølgelig ikke beregne en ny rute hvis der ikke er noget signal.

   Når du er i de (efterhånden) få områder hvor der ikke er signal, så ved du godt hvor du skal hen. Ex. i Death Valley, hvor du ved hvor du er på vej hen og kan køre efter skilte (det er de gode til i USA) til der kommer signal.

   Du kan også downloade lokale kort i google maps, så kan du se på kortet hvor du er og kan zoome ind mm., men ikke muligt at beregne en rute – men du kan køre efter kortet.

 2. Kære rene
  Min kone og jeg er på vej til Californien og har lejet motorhome. Jeg har læst dine kommentarer og oplysninger om brug af gps. Hvis jeg vil bruge min mobil er jeg med på at hente ruten et sted hvor der er wifi, og så derefter slå mobildata og wifi fra, og nu kommer mit spørgsmål: Hvad sker der så når vi kører forkert og der skal beregnes ny rute? Så har man vel brug for at hente nogle data ned? Skal man så skynde sig at slå mobildata til? Det smarte ved gps er jo at man får en ny kørevejledning, når man har dummet sig.
  I dk bruger vi kun vores telefon som gps.
  Måske afslører spørgsmålet min store uvidenhed, men så pyt med det:-)
  Vh
  Carsten, næstved

    1. Kære Rene.
     Mange tak for svaret. Jeg er mest fristet til at benytte google maps med et amerikansk simkort. Min datter som vi skal over at besøge, har rent faktisk gjort sådan, men Stine siger at det ikke er lykkes dem at få stemme på, og jeg kan forstå at det netop er ret vigtigt, da der ikke er så meget tid til at kigge på telefonen. De bruger en iPhone 4S. Kan du have en forklaring eller forslag til noget de kan forsøge. Både min kone og jeg har også iPhone 4.
     Vh Carsten
     Og mange tak for hjælpen allerede nu.

     1. Mange tak for svaret med lyd i google maps. Jeg har også sendt dit svar til vores datter i Californien.
      Vh Carsten

 3. Hej Rene!
  Har været i USA i april der brugte jeg en app “Be on road” som er gratis, der skal man først downloade den stat man vil køre i (kan også bruges i Europa, hvor det er landet man skal downloade) den eneste ulempe efter min mening er at den bruger meget strøm (hurra for strømstikket i bilen 🙂 )

 4. Hej René.

  Jeg vil bare lige komme med en kommentar på dit forslag til at bruge Navmii appen. Som garvet USA billlist med indgående kendskab til amerikansk vejnet og trafik, er jeg sikker på den er god. Men som nybegynder, er det en pestilens.

  Vi har brugt den i de sidste 3 uger. Én ting er sikkert – den ryger på pension. En TomTom app til 3-400 kr. havde været MEGET bedre. Navmii er egentlig god nok, men den mangler et par basale hjælpemidler. Dels fortæller den ikke hvad næste skridt er. Altså – den fortæller hvad du skal nu her, men ikke hvad det umiddelbare skridt er næst efter. Det kan være lidt af en udfordring i fx. LA eller SF hvor der skal drejes ofte. Lane Assistent er en anden ting, der ofte mangler. I sær i de store intersections.
  En sidste ting, som nok er det værste… Den skifter mening som vinden blæser. Hold op hvor har vi haft mange øjeblikke hvor den stakkels GPS ikke vidste hvor den ville hen. 5-10-15 skift har ikke været ualmindeligt.

  Konklusion. Lad være at spare på en GPS. Køb en app fra et godt GPS firma – eller køb selve GPS’en i USA. Det andet giver bare grå hår i hovedet. 🙂

  1. @ Erik

   Jeg har selv haft en TomTom i mange år, andre sværger til Garmin. Selv er jeg på vej væk fra at bruge GPS som selvstændig enhed, da jeg køber sim-kort i USA og benytter min smartphone i stedet.

   Førhen kunne man købe TomTom med USA kort færdig installeret i Danmark. Det kan du ikke mere. Nu skal du købe en GPS og så tilkøbe USA kortet efterfølgende.

   Du kan også få billige GPSer i USA (ex. i Walmart og Best Buy). Her skal du være opmærksom på, at de kun fåes med USA kort, så vil du benytte dem i Danmark skal du tilkøbe et Europakort.

 5. Hej Rene,

  Tak for en god hjemmeside.

  Vi er lige nu på roadtrip i California (ankomst for 2 dage siden), vi har hentet navigation programmet navmii, som du anbefaler. Vi kan dog ikke få denne til at fungere i flymode, er det noget du har et fif til at til at virke.

  Venlig hilsen
  Jeanette & Anders

  1. @ Jeanette

   Tak for ros.

   Jeg har testet her til morgen, og det virker fint i flymode.

   Vær opmærksom på, at du skal give programmet lov til at finde din lokation i indstillinger.

   Navmii indstillinger på iPhone.

 6. Hej René.

  Tak for en rigtig god og informativ side om USA-rejser.
  Min kone og jeg skal til USA for første gang i vores liv her til sommer, og i den forbindelse har jeg et meget lavpraktisk spørgsmål til dig:
  Hvis man selv medbringer GPS hjemmefra, passer stikket på en dansk GPS så til “cigartænder-stikket” i en amerikansk bil? Er indgangen magen til cigartænder-stikket i en dansk bil?

  Venlig hilsen Simon

   1. Hej Rene

    Har du selv brugt Navmii til iphone eller anden smartphone?
    Det lyder jo som en rigtig god måde at spare 100 dollars eller opgradering til gps.

    Her der tænker jeg på signalstyrke osv. når man f.eks. køre midt i de større byer og f.eks. i deres nationalparker mv.

    Mvh David

    1. @ David

     Jeg har testet det flere gange og det virker, uden du er tilsluttet wifi eller lokal telemast.

     Du bør ikke være bekymret om storbyer og populære områder, da GPS dækning der altid vil være god. Den har fungeret fint for mig langt ude på landet i Texas.

     Jeg benytter ikke selv Navmii så meget på mine ture. Jeg køber et US sim-kort når jeg ankommer og benytter Google Maps til min navigering.
     Jeg tester dog Navmii af et par gange på mine ture, så jeg kan give min erfaring videre.

     Du kan også hente Navmii med kort over Danmark – så kan du teste det af inden du tager afsted.
     https://itunes.apple.com/dk/app/navmii-gps-danmark-navigation/id486316349?l=da&mt=8

     1. Hej Rene!
      Rigtig god og informativ side. Jeg skal på et tre ugers roadtrip fra Chicago til Seattle til sommer og har i den forbindelse tænkt mig at bruge Google maps på min telefon som gps. har du noget bud på hvor meget data man skal bruge på sådan en tur, og hvordan virker det med et amerikansk simkort når man kører gennem Canada?
      Mvh Mikkel

     2. @ Mikkel

      Tak for ros.

      Her kan du se mere om et sim-kort i USA, hvordan du får fat i et og hvad det ca. koster. Der følger 3-4 GB data med de fleste prepaid plans og det er mere end rigeligt til tre uger. Jeg bruger selv min mobil over gennemsnittet + Google Maps og har aldrig brugt mere end 2 GB på tre uger.

      Du kan ikke bruge det US sim-kort du køber, i Canada. Du skal have et andet kort i Canada (ex. Rogers). Det er en del dyrere, så regn med 125-150 dollars, hvis du vil have et sim-kort i Canada.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada