Craters of the Moon National Monument

Når du står midt i Craters of the Moon National Monument er der lidt følelsen af, at stå på en anden planet. Eller i hvert fald på månen.

25. april, 2016

Overvej Idaho på din roadtrip

Idaho er en fed stat at være på roadtrip i. Desværre bliver den overset af mange der enten springer den over når de er i Pacific Northwest eller besøger Yellowstone National Park og Rocky Mountains.

Idaho har masser at byde på i hele spekteret af skov, bjerge, ørken, badning (i søer og floder da Idaho ikke er en kyst stat) samt årstiderne med bl.a. kolde vintre og masser af sne til meget varme somre.

Idaho har nogle unikke naturmodsætninger.

I de sydlige 25% er staten meget flad hvorimod resten nærmest tordner sig op derfra, med det højeste punkt (bjerg) i staten med 3800 meter.

Årsagen til det flade stykke er det unikke. Det er nemlig vulkansk område som strækker sig fra det sydvestlige område mod nordøst til Yellowstone.

De bedste kartofler er fra Idaho

Pga. den vulkanske baggrund, stortrives landbruget i dette område og alle byer langs Snake River er landbrugsbyer. Den mest kendte afgrøde fra Idaho er nok kartofler, og det er de gode til. Bl.a. burger restauranten Five Guys, Burgers and Fries har en tavle hængende med navn og sted på de kartofler de bruger til Fries, og de kommer altid fra Idaho (i hvert fald de steder jeg har været). De laver også masser af kartofler andre steder i USA, men kendere sværger til disse til Fries.

Craters of the Moon National Monument

På min tur denne dag fra Twin Falls via Craters of the Moon National Monument til Idaho Falls, var der en konstant majestætisk udsigt over det flade landskab til bjergene mod nord. Lidt mere majestætisk pga. de høje tinder stadig er snedækket flere steder.

Når du kører i det flade landskab ser du fra tid til anden tegn på den vulkanske aktivitet.
Denne bliver mere markant når du nærmer dig Craters of the Moon National Monument, som er en helt unik oplevelse at køre igennem.

Gør et stop ved visitor centeret inden du begiver dig ind i parken. Så får du en bedre idé om hvad det er der venter og hvorfor tingene ser ud som de gør.

Pga. en sygdom blandt flagermus, skal du også godkendes til at må kravle i de grotter der er i parken (og dem skal du besøge, da det er en stor del af oplevelsen).

Ruten gennem parken i bil er ensrettet og med stop en håndfuld steder og nogle små hikes – og en større ud til grotterne – skal du minimum afsætte to timer til at komme rundt.

Et vulkansk landskab

Et af de første stop giver mulighed for at komme lidt op og se det hele fra oven. Den er stejl, men anstrengelserne værd, så gør det og se hvad det er for et unikt landskab du bevæger dig i. Ikke overraskende at området har fået navnet: Craters of the Moon.

Ved alle stop er der større eller mindre hikes som tager dig med til nogle af de formationer og stadier som et landskab lavet af lava er i.

Menneskets nysgerrighed (og udnyttelse af naturen for profit) har desværre ødelagt nogle helt unikke features, så det er meget vigtigt du holder dig på de afmærkede stier og ikke giver dig ud på egen hånd.

Lavagrotter

Der hvor du kan komme helt tæt på og røre med arme og ben, er de grotter der er opstået i de store lava tubes i et område af nationalparken.

Der er en række mindre grotter, hvor du skal være smidig for at komme rundt (og en sikkerhedshjelm anbefales).

Den store, som alle relativt nemt kan komme ned og rundt i, er Indian Tunnel, og som navnet antyder mere er en tunnel eller en grotte, men princippet er det samme. I tunnelen, som er lavet af størknet lava, flød engang lava. Tunnelen er kollapset flere steder og på denne tid ligger der stadig sne dernede.

Du går ned i den via en trappe i den ene ende og kan så gå gennem den til en lille udgang i den anden ende.

Her kommer du op ovenpå lavaen og kan følge en interimistisk sti tilbage til hovedstien. Her kan du se skrøbeligheden i det landskab du går i, og hvordan de mange hulrum under dig har kollapset over tid.

Craters of the Moon National Monument ser lidt mørk og kedelig ud på mine billeder, men jeg var heller ikke heldig med vejret. I sollys er oplevelsen endnu mere forstærket og kommer du senere på foråret og forsommeren, hvor træer og buske står grønt, vil du opleve en utrolig kontrast mellem det sorte landskab og hvordan naturen langsomt får fodfæste i området igen.

High School tradition i Arco

Da jeg efter et par timer var ude af Craters of the Moon National Monument og kørte mod Idaho Falls, var mit føste møde med civilisationen den lille by Arco.

Når du kører rundt i USA, har du sikkert set at flere byer har det første bogstav i byens navn, i kæmpe stort oppe på en bjergside nær byen.

I Arco bliver du mødt af en masse tal i stedet. Det er årstal som bliver opdateret hvert år. Ikke for at have en kæmpe kalender, men det er den lokale afgangsklasse fra High School der kravler op og tilføjer deres årstal på klippen efter en overstået eksamen. Den går en del år tilbage og har læst nogle har spottet 1929 deroppe.

Atomic City og atomreaktorer

Inden jeg nåede ind til Idaho Falls gjorde jeg stop i en lille flække som hedder Atomic City.

Der er ikke noget at stoppe efter, men synes den havde et finurligt navn, som jeg efterfølgende fandt ud af hvorfor.

Byen er den nærmeste bebyggelse til det sted hvor den første kommercielle atomreaktor blev sat i gang. Der hvor den er, ligger i dag et lille museum, og det ligger alt sammen i det kæmpe område som tilhører Idaho National Laboratory (området er 2300 km2) hvor der stadig forskes i atomreaktorer.

Idaho Falls

I Idaho Falls havde jeg indlogeret mig downtown, lige ved Snake River.

I Idaho Falls er der ikke noge høje kløfter omkring floden. Den går faktisk lige til kanten og strækker sig som et langt rekreativt område gennem byen.

Der er parker og stier på begge sider og på min lille tur fra den ene bred til den anden, for at få et billede af den iøjenfaldende kirke på den anden side, mødte jeg de samme joggere flere gange.

Jeg sluttede en lang dag af på Snow Eagle Brewing & Grill. En kombi restaurant med både amerikansk og japansk mad samt øl de selv brygger.

Det var hvad jeg så af downtown, da jeg trillede tidligt ud af byen næste morgen.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Red Canyon Arch nær Bryce

Området ved Bryce gemmer på mere af den type natur du oplever ved nationalparken. Red Canyon Arch kan opleves 15 minutter fra Bryce.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada