Kobberminebyen Butte

Inden et historisk kig på Buttes fortid (og nutid) som kobbermineby, startede jeg dagen med en stor morgenmad downtown.

20 sep, 2019

Morgenmad i Butte

Dagen startede med at finde noget morgenmad. Et bredt udvalg af barer og restauranter i Butte aftenen før sikrede min tro på, at jeg nok kunne finde et godt morgenmadssted. Det skulle dog ikke blot være en coffee shop. Det måtte godt have lidt karakter. Det fandt jeg på M&M Bar & Cafe. En institution i Butte der har været i gang siden 1890 og er registreret på National Register of Historic Places.
Stedet har karakter og et køkken taget ud af den klassiske roadtrip oplevelse. Denne morgen skabte skranken en klassisk diner oplevelse, selvom lokalet er en del større – og der ligger en velassorteret bar på den modsatte væg.

Folk droppede ind til morgenmad før arbejde og der røg take-out med breakfast sandwiches over disken til diverse kunder. Maden var simpel, men god og det var en smule hypnotiserende at sidde lige ved grillen og se stedets short-order chef lave de forskellige retter. Jeg fulgte min Garbage Omelet (en M&M Legacy) fra ende til anden og spiste (næsten) det hele af det store måltid.

Historisk minedrift i Butte

Det var sidst på sæsonen, så ting var enten lukket eller kørte på nedsat kraft, så jeg kom hverken på en walking tour eller med byens trolley. Butte har ellers en Underground Tour a la den i Seattle. I stedet tog jeg selv på opdagelse. Startede med at køre op til de gamle mineskakter ovenfor byen. Skiltene ved indgangen fortalte kort om mineskaktens historie – og hvor mange der døde i den. Det var barske tider dengang.

Ved en af de store skakter er der anlagt en offentlig park som var populær denne morgen med flere motionister og dog walkers. Fra parken kan du se ned til den eksisterende mine i byen. Det er en Open Pit Mine, hvor de laver et kæmpe hul i jorden. Den gamle metode var mineskakter flere hundrede meter ned og ud under byen. I dag graver man kæmpe områder op.

Berkeley Pit kobbermine

Butte er en kobbermine by og det er stadig hvad der graves op af undergrunden. Men det har sine omkostninger. Ved Berkeley Pit kan du se resterne af sløseriet fra en knap så fjern fortid. Du kan selv komme tættere på og lære mere via et lille besøgscenter.

På en lille overdækket platform kan du høre og læse dig til mere om den store vandgrav. Den er dyb og vandet i graven er meget forurenet. Man er langsomt ved at rense det, men det ligner nærmest en uoverskuelig opgave. Når du er i nærheden af Berkeley Pit kan du høre forskellige lyde så som sprængninger og sirener. Det er optagelser der spilles for at holde fugle væk fra det forurenede vand.

Se ruten i beskrivelsen ovenfor

Her kan du se ruten jeg kørte i beskrivelsen ovenfor rundt i Butte, Montana for at se på den historie del af minebyens historie samt mit stop ved Berkeley Pit.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Royal Gorge Railroad, Colorado

Åbne togvogne, krig på skinnerne og 300 meter op til Royal Gorge Bridge nede fra bunden af kløften. En afslappende morgentur med Royal Gorge Railroad langs Arkansas River.

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park ligger i naturlig forlængelse af Yellowstone. Sving ind forbi og snyd ikke dig selv for en utrolig naturoplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada