Udstyr i lejebiler i USA og Canada

Ikke nok med det er billigt at leje bil i USA, så følger der ofte en mere luksuriøs, flere kræfter og gadgetfyldt oplevelse med i din lejebil end du måske er vant til fra Danmark.

Lejet bil mere end 45 gange

Alle de gange jeg har lejet bil har jeg benyttet de biludlejningssider jeg anbefaler*:

* Jeg har ikke nogen direkte forbindelse med de billeje firmaer jeg nævner rundt om på siden, andet end anbefale dem baseret på pris og fordi jeg selv har benyttet dem flere gange.
Hvis der opstår situationer i forbindelse med din bestilling/leje via disse, så skal du kontakte dem, da jeg ikke er i stand til at gøre noget. Jeg har ikke adgang til deres systemer og kan ikke hjælpe med ændringer af bookinger, eller afbestilling eller andre ting der måtte opstå.
Jeg har en affiliate aftale med disse firmaer, hvorfor mit navn kan optræde på mails/papirer fra disse firmaer, men jeg er ikke forbundet til din leje på anden vis, og al henvendelse skal ske til dem.

ford_escape_winter_roadtrip_2013-2

Godt med udstyr i mine lejebiler

Jeg har ikke lejet de allermindste biler i USA. Den mindste jeg har lejet har været en Ford Fusion størrelse, som er en stor familiebil (sedan).

I alle mine lejebiler, uden undtagelse, har der været mere udstyr end jeg har oplevet i almindelige biler i Danmark.
Udstyr som du godt kan få i Danmark, men som langt de fleste ikke vælger til når de køber bil, da det koster en del i Danmark.

Derfor får mange en ekstra dimension på køreturen og oplevelsen med lejebilen på deres roadtrip.

Automatgear på din lejebil

Alle lejebiler i USA og Canada har automatgear. Automatgear i USA og Canada er meget mere udbredt end i Europa. Automatgear er standard i amerikanske biler fra de helt små til de helt store – og sågar i mange amerikanske sportsvogne er automatgear standard. Du skal leje en Porsche eller speciel Corvette for at kunne få en bil med stick-shift.

For rigtig mange vil det være første gang de skal køre med automatgear når de sætter sig ind i deres lejebil i USA eller Canada.

Der er dog ingen grund til bekymring. Du vænner dig hurtigt til at køre med automatgear. Det vigtigste er, at du planter din venstre fod langt væk fra pedalerne – og tager den lidt med ro til at starte med.
Glemmer du at holde din venstre fod væk fra pedalerne, så klodser du bremsen (da der ingen kobling er). En meget normal oplevelse, som rigtig mange skal have ud af systemet inden de bliver fortrolige med automatgearet.

På de fleste lejebiler sidder automatgearet mellem sæderne og du lærer nemt hvordan det skal betjenes. På enkelte specialbiler (ex. pick-up trucks) sidder automatgearet oppe ved rattet eller på instrumentbordet.

Bredt armlæn, kopholdere og elektriske sæder i din lejebil

Selv i en Ford Fusion, sidder du komfortabelt og har et godt armlæn mellem sæderne. Komforten stiger når du lejer større biler, og et godt armlæn hjælper til en komfortabel køreoplevelse.

Der er også gode kopholdere i lejebilerne. Når du kommer op i en stor bil, så er der ofte plads til de kæmpekrus du kan få på de fleste fastfood restauranter. I mindre biler skal du nok begrænse dig når du står ved fastfood skranken og bestiller dine drikkevarer.

Der er i øvrigt free refill på fastfood stederne, så har aldrig selv forstået hvorfor folk vælger den store drikke-dunk, når du blot kan fylde din kop inden du kører videre.

Elektriske sæder i din lejebil

Elektriske sæder er ikke standard på lejebiler i USA og Canada, men jeg oplever det ofte. Korrekt indstilling af din køreposition er vigtig, da du skal sidde længe i bilen. Jeg har selv oplevet at kæmpe med den i flere biler og oplevet lidt små-smerter fordi det var svært at finde mig tilrette (primært i de pick-ups jeg har haft).

På nogle modeller er det muligt at programmerer sædeindstillinger. Det har jeg ikke selv erfaring med, men kan være en fordel når man er flere chauffører der skal sidde forskelligt. Hvis det bliver aktuelt for dig at lege med det, så tjek evt. youtube for how-to videoer.

Fartpilot i din lejebil

Fartpilot er stort set også standard i lejebiler i USA og Canada. Jeg har aldrig haft en lejebil uden og på en roadtrip er fartpilot funktionen uundværlig.

At køre med fartpilot er nemt. Du tænder for den – du vil se et nyt ikon i instrumentbrættet tænde – og så sætter du hastigheden ved at accelerere op til den hastihed du vil køre og slår den til – ikonet ændre sig/der kommer en indikation, dit display viser hastigheden du har sat. De forskellige mærker og modeller gør det forskelligt.

Du skal blot trykke på bremsen for at annullerer den hastighed du har sat på fartpiloten.
Jeg bruger sjældent bremsen til det, da bagvedkørende vil se mit bremselys og tro jeg bremser. Jeg bruger kontrolknapperne til at ændre hastighed eller cancel indstillingerne.

Knapper i rattet og display

Rigtig mange af de funktioner og det udstyr der er i din lejebil, kan styres fra rattet. Enten sidder knapperne på oversiden af rattet, men de kan også sidde på bagsiden eller på små stilke nær rattet.

Knapper til at styre fartpilot og radio/lydanlæg er ofte de kanpper du finder i rattet.

På de fleste lejebiler vil du også have et omfangsrigt display i instrumentbrættet (ikke skærmen med radio, som jeg vender tilbage til).

drive_computerHer kan du finde forskellige data om bilen og kørsel. Den styres også fra rattet og med kanpperne kan du finde info om dæktryk, hvor langt du kan køre på det benzin du har tilbage, hvor økonomisk du kører, temperatur, se hvad der spilles i radion/lydenhed mm.

Du kan også være heldig at finde en kanp til talekommandoer. Den er ikke kun til brug for hands-free telefon brug (du kan connecte din smartphone med bilen og bruge knapperne i rattet til at styre din telefon ved opkald). Knappen til talekommandoer kan benyttes til afspilning af musik fra radio eller smartphone eller sågar adresser på GPS, hvis bilen har en sådan integreret.

Radio og lydanlæg i din lejebil

Roadtrips og musik hænger uløseligt sammen og der er god mulighed for at lægge et godt soundtrack på din roadtrip med det lydanlæg du har adgang til i din lejebil.

Du har som udgangspunkt radio i din lejebil. Der er masser af radiostationer at vælge imellem og i nærheden og i byer, kan du få en masse underholdning i form af musik, talk radio og ikke mindst radioreklamer.

Mange lejebiler har SAT Radio (satellit radio) som er Sirius/XM. Det er et super supplement til almindelig radio, når du kommer ud hvor fm-sendren ikke længere kan nå dig.
Sirius/XM er 100+ kanaler indenfor alle tænkelige genre som går knivskarpt igennem på din SAT radio.
Selvom bilen har det (hardware), er det ikke sikkert du kan modtage det, da det kræver et abonnement. Heldigvis sælges mange biler med et abonnement så du kan være heldig du har adgang til det.

Har du ikke adgang til SAT, så er der ingen grund til at tage CD’er med. Du kan nemlig tilslutte din smartphone via USB i langt de fleste biler. Alternativt via et AUX kabel.
Tilslutningen til lyd (USB/AUX) findes nede i armlænet hvis den ikke er på instrumentbrættet.
Når du tilslutter din smartphone via USB så vil den, udover at oplade, også connecte til lydanlægget (på de fleste biler).

Jeg har kun erfaring med iPhone, og der kan du kontrollerer din iPhones lyd (musik, podcast, lydbøger mm.) fra knapperne på instrumentbordet eller knapperne på rattet. Jeg har også brugt talekommandoerne fra tid til anden, men har ikke altid lige stor success med det.

Apple CarPlay og Android Auto

De fleste biler fødes i dag med Apple CarPlay eller Android Auto.
Med Apple CarPlay og Android Auto, kan du styre nogle af de apps du har på telefonen, via bilens display/knapper eller ved at tale til bilen.
Med Apple CarPlay kan du bl.a benytte Google og Apple Maps som GPS på bilens skærm og lige så Google Maps med Android Auto.

De fleste mærker og modeller kan i dag registrere at du sætter en smartphone i bilens USB stik og lader dig styre musik fra telefonen fra bilens display og knapper.
Jeg har kørt i Ford biler hvor de har SYNC. Det fungerer også fint og min iPhone er blevet genkendt af systemet og jeg har kunne bruge systemet fra instrumentbordet/rattet i stedet for min telefon.

Du kan også slutte en USB stick til med MP3 filer og afspille fra den.

Der er ikke længere CD afspiller i lejebilerne. USA var ellers længe om at slippe kassettebåndet (du kan stadig finde indspillede kassettebånd i butikkerne i USA) men fordi (næsten) alle har en smartphone nu, så er der mindre behpv for CD-afspiller i bilen.

Strømstik og USB

GPS, smartphones og tablets skal bruge strøm på en roadtrip, men det er der råd for.
Der er to eller flere strømudtag i din lejebil.

Ofte er der et strømudtag i instrumentbrættet og et nede i armlænet.

Derudover kan der være et på bagsædet i den bageste del af armlænet.

Og så kan du være heldig der er et i bagagerummet (mest udbredt i SUV’s).

Du skal bruge et stik med USB for at bruge disse strømudtag. De findes billigt i supermarkeder og andre butikker. Du kan også finde dem med mere end et USB stik i, hvilke kan være en fordel når i er flere i bilen.

De fleste lejebiler har også et USB stik indbygget. Det er en del af bilens stereo (entertainment system) som du kan afspille musik fra din telefon på bilens anlæg.
Det samme USB stik kan du benytte til at oplade din mobil med.

AC og klima

Alle lejebilerne jeg har haft i USA og Canada har haft enten AC eller klimaanlæg.

AC (air condition) er hvor du kan få dejlig kølig luft ud i kabinen. Et must på din roadtrip, da der bliver varmt.

Klimaanlæg er nummeret bedre, hvor du kan indstille en temperatur i kabinen og så sørger bilen selv for at justerer. Luksusudgaven af den, er to eller flere-zonet klima hvor chauffør og passager kan få forskellige temperaturer.

I de større biler er der også luftdyser på bagsædet og er der de store klimaanlæg i bilen, kan bagsædepassagererne selv styrer temperatur og hvor kaftig det skal ”blæse” på dem.

GPS og Touchskærm

Kun en håndfuld af de mere end 40 lejebiler jeg har lejet, har der været en aktiv GPS indbygget. Det er ingen selvfølge at der er en aktiv GPS (ligemeget hvor dyr en bil du lejer) og selvom der er en knap til GPS, så fungerer det på samme måde som med SAT Radio, at det ikke er sikkert det er tilkøbt/abonnement mm.

Jeg benytter selv min smartphone som GPS på mine roadtrips. Det er den løsning langt de fleste vælger, fremfor at leje en GPS til sin roadtrip.

Er der GPS så vil den være en del af den touchskærm (betjeningsskærm) som de fleste lejebiler har i dag.
Touchskærmen sidder i instrumentbrættet (ikke ved speedometeret, men i midterkonsollen). Den kan vise forskellig info –typisk radio, temperatur og klima – og bjetenes fint med kanpper på instrumentbrættet og rattet, men kan også (i de fleste tilfælde) betjenes med touch, som du kender fra din smartphone.

Baksensor og kamera

I takt med at touchskærmen er blevet udbredt i lejebilerne, er baksencor og bakkammeraet også blevet det.

Der er baksensor i mange lejebiler hvor du hjælpes på vej af bip-lyde og måke en hjælpende tegning med indikationer på skærmen.

Der kan også være et bakkamera som hjælper til og i nogle tilfælde endda med meget behjælpelige visninger af hvor bilen er på vej hen.

Keyless entry og start

I større biler og biler med et højere udstyrsniveau, kan du være heldig at der er keyless entry og start.
Så skal du blot have bilnøglen på dig for at komme ind i bilen og starte den.
Det synes jeg selv er en stor hjælp på en roadtrip, så jeg blot kan komme nøglen i lommen og ikke passe på jeg ikke lægger den fra mig.

Motorstørrelse og benzinøkonomi

De fleste lejebiler i USA og Canada er indgangsmodeller (entry models) mht. motorstørrelse. Det betyder du får den mest almindelige motorstørrelse i din lejebil.
I USA betyder det at du får en pæn stor motor sammenlignet med Danmark, da motorstørrelser i USA traditionelt har været en del større end i Danmark.

Det er ikke usædvanligt at en lejebil har en 2.0 eller 2.5 L motor.

Mindre motorer er dog på vej, da USA også har fået øjnene op for fornuften i benzinøkonomi. Det betyder du i fremtiden kommer til at få lejebiler med 1.5 L motorer (eller mindre), men som stadig vil have rigeligt med hestekræfter til at få dig rundt.

Rigtig mange vil gerne have en lejebil med en V8.

Ford Mustang cabriolet, store familiebiler (ex. Cadillacs) og kæmpe SUV’s (Ford Expedition, Lincoln Navigator) var i mange år en sikker måde at få fingre i en V8.

Det er det ikke længere. V4 og V6 er den mest udbredte så hvis du absolut vil være sikker på en V8, så skal du leje specialbiler.

Tilfældigt udstyr

I mine mere end 40 lejebiler i USA har jeg haft lidt ekstr udstyr i nogle af mine biler.
Udstyr som langt fra har vist sig at være standard (som meget af det ovenfor er).

Intelligent fjernlys

Selvom jeg sjældent kører bil når det er mørkt, så havde jeg fornøjelsen af at prøve intelligent fjernlys på den Jeep Grand Cherokee jeg havde ud af Seattle i 2014.
Når du først havde sat det lange lys på, så blændede bilen selv ned når der kom modkørende.

Varme i sæderne, rat og ventilerede sæder

Samme Jeep havde varme i sæderne og rattet (som var godt at have i Jasper i september, da vi havde nætter og morgener omkring nul grader). Har også haft varme i andre lejebiler, men sjældent behov for det. Dog var der varme i sæder og rat på min Ford Escape, som jeg kørte til Yellowstone i for at holde nytår. Det var en rigtig kold tur.

Min Jeep Grand Cherokee i 2014 havde også ventilerede sæder. Det er Air Condition for din bagdel og ryg. Super måde at blive kølet ned når man træder ind i en varm bil.

Soltag

Jeg har haft enkelte biler med soltag. De bedste har været store glassoltag som spænder mere af taget end blot forsædet og lukker ekstra lys ind i bilen.

Sidespejle og blind spot warning

Flere lejebiler har delte sidespejle som er bedre til at vise hvad der gemmer sig i dit blind spot.
Et par gange har jeg haft en bil hvor der var blind spot warning, som betød der kom en indikation i sidespejlet når der var en bil i mit blind spot.

HUD – Head Up Display

gadgets-1I min Chevrolet Camaro SS i FLorida, havde jeg HUD. Det er en funktion der kan vise hastighed mm. i forruden, så du ikke skal kigge væk fra vejen og ned på instrumenterne.

Info om billeje i USA og Canada

Billeje til din roadtrip i USA og Canada er nemt at håndtere selv. Jeg har samlet den nødvendige information, om alt det du skal være opmærksom på inden du lejer. Den information, samt link til billige biludlejningssider, finder du via linket.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.



Disclaimer

Jeg synes det er fedt at min interesse for Roadtrips i USA & Canda kan hjælpe andre til gode oplevelser. Hvad angår billeje, så har jeg fundet de bedste steder på nettet som tilbyder, ikke kun de billigste biler inkl. forsikring, men også en god service.

Jeg har en aftale med Rentalcars.com*, Auto Europe*1 og CarTrawler* der betyder, at hvis besøgende fra min side bestiller en bil via dem, så modtager jeg en provision. En såkaldt affiliate aftale, hvor jeg hjælper dem med at få flere kunder.

Hvis du er i en situation hvor du skal tage direkte kontakt til Rentalcars.com for at arrangere din billeje, det kan være pga. langtidsleje eller envejsgebyr som ikke altid kan ordnes online, så vil jeg sætte pris på, at du oplyser min affiliate kode: renef

Jeg har også aftaler med hotels.com og Booking.com til overnatning og Momondo til flybilletter m.fl. Hvis din bestilling kan laves online, så må du også gerne benytte et af de mange links som er rundt om på siden, så koden kommer med. På den måde støtter du mig til at hjælpe dig bedst muligt.

* Det er ikke mig du lejer bilen af. Jeg har ikke nogen direkte forbindelse med de billeje firmaer jeg nævner rundt om på siden, andet end anbefale dem baseret på pris og fordi jeg selv har benyttet dem flere gange.

Hvis der opstår situationer i forbindelse med din bestilling/leje via disse, så skal du kontakte dem, da jeg ikke er i stand til at gøre noget. Jeg har ikke adgang til deres systemer og kan ikke hjælpe med ændringer af bookinger, eller afbestilling eller andre ting der måtte opstå. Jeg har en affiliate aftale med disse firmaer, hvorfor mit navn kan optræde på mails/papirer fra disse firmaer, men jeg er ikke forbundet til din leje på anden vis, og al henvendelse skal ske til dem.

1) Hvis du bestiller bil hos Auto Europe via mig, kan du ikke benytte dig af deres Price Guarantee. Så hvis du finder bilen billigere et andet sted efterfølgende, kan du afbestille bilen hos AutoEurope og bestille bilen hvor den er billigst. Du kan afbestille frem til 48 timer før lejen begynder, uden det koster noget.

4 Comments

  1. Hej Rene,

    Ved du tilfældigvis om de Ford Mustang Cabriolet, som udlejningsfirmaerne har nu, om de har indbygget GPS?

      1. Tusind tak for hurtigt svar 🙂

        Jeg har lige en opfølger, da du siger at der er yderst sjælendt. Sidst jeg var i USA lejede jeg en Camareo og den havde nemlig indbygget GPS. ved du om jeg bare var heldig eller er det typisk for denne model?

        1. @ Daniel

          Jeg har haft to Camaro, hvor der var GPS i den ene. Aldrig i mine Mustang. En (ud af to) Jeep grand Cherokee.

          Flere gange har der været knap til GPS, men det er enten en standard knap (uden det er installeret) eller kort/abonnement har ikke været tilkøbt eller udløbet.

          Du kan altså ikke påregne at det er i en lejebil, ligemeget havd du lejer. På samme måde der er SAT radio i alle biler, men ikke adgang til Sirius/XM pga. manglende abonnement.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada

Lejebil i Denver

Første lejebil i USA efter to års pause, blev hentet i Denver. Turen hen til udlejningsselskabet samt udlevering gik uden problemer.

Læs mere »