Finurlig fotoudstyr på roadtrip i USA

Jeg tager mange billeder på mine roadtrips og jeg er, med tiden, begyndt at optage mere og mere video.
Jeg prøver at udvikle og forbedre min stil, komposition mm. så jeg dels får nogle bedre minder med hjem men også så jeg har noget godt materiale til bloggen og siden om roadtrips i USA.

Fotooptagelser af sig selv

Jeg har et par gange rejst alene i USA og det kan være en udfordring når der skal tages billeder og optages video hvor man gerne selv vil med på. Derfor har jeg været på jagt efter noget udstyr der kunne hjælpe i de situationer.

Kunsten at tage gode billeder af sig selv

For et par år siden så jeg Richard Quest (ham fra CNN der tidligere havde programmet Business Traveller – nu aktuel med programmet Quest means business) teste en mono-pod. En anordning der gjorde, at man kunne tage billeder af sig selv foran seværdigheder mm. Det er, simpelt forklaret, et kamerastativ som man holder således kameraet kommer lidt væk fra en selv. Noget man tidligere kun kunne opnå ved at holde kameraet ud i strakt arm, og tage et billede af sig selv (ikke altid særligt vellykket).

Jagten på en mono-pod

Siden dengang har jeg været på jagt efter denne mono-pod, men har ikke kunne finde den (vidste ikke det blev kaldt en mono-pod så søgte på alt muligt andet). Søgte både på online og var i et hav af fotoforretninger både i DK og i udlandet, men uden held.

I forbindelse med at finde en Gorilla-pod til videooptagelse (kommer der mere om nedenfor), faldt jeg tilfældigvis over denne mono-pod hos coolstuff. Selvom vi skulle to personer afsted på sommerens roadtrip valgte jeg at anskaffe den inden afgang, så den kunne blive afprøvet. Fordi vi var to afsted blev den ikke brugt til at tage selvportrætter med på turen, men den blev flittigt brugt til at optage video med.

Optage video og køre bil samtidig

En anden udfordring ved at være alene afsted er at optage video mens man kører bil. Jeg har optaget mange strækninger ud af forruden på mine udlejningsbiler og det kræver en del koncentration for at holde de rigtige ting i billedet og samtidig kompensere for bilens bevægelser. Ikke noget der er nemt hvis man er alene. men heller ikke altid lige nemt når man er to. Billedet bliver meget hurtigt ‘all over the place’, da det er svært at holde kameraet i samme position.

Jagten på en gorilla-pod

For at løse begge disse udforsringer var jeg på jagt efter en Gorilla-pod. Her vidste jeg godt hvad jeg skulle søge efter og da de også havde den hos coolstuff, så købte jeg begge dele hos dem.

Videooptagelser med mono-pod

Mono-pod’en er lavet så man kan tage billeder af sig selv. Men den virker også fint til at optage video af sig selv.
De første dage af roadtrippen blev der eksperimenteret med brugen af mono-pod’en. Da vi var nået til Las Vegas, havde vi fundet et par gode måder at benytte mono-pod’en på og nogle af resultaterne kom ud på bloggen.

Videooptagelser ved Lake mead med mono-pod

Oppe ved Lake Mead fik jeg de første gode optagelser med mono-pod med de fundne metoder. Den ene måde er at holde en nogenlunde konstant position med kameraet så det følger med når du bevæger dig. Fordi du ikke render rundt med en udstrakt arm, så ser det lidt ud som om kameraet svæver. Ved at ændre vinklen kan du få nogle lidt mere dramatiske optagelser, specielt ud over kanten på høje skrænter mm.

Rundtosset videooptagelse i Las vegas med mono-pod

En anden måde at benytte den fikserede vinkel på en mono-pod, er ved at dreje rundt om sig selv. Det betyder du selv hele tiden var i billedet samtidigt med at man fik set omgivelserne 360 grader rundt. Efter et par optagelser af det, fandt jeg ud af at slutte af med at sætte farten op. Det gav en god effekt på optagelsen.

Optagelse med mono-pod på siden af bilen

En sidste variant med mono-pod er optagelser udenfor bilen i bevægelse. Nedenfor er et eksempel hvor kameraet filmer langs den ene side af bilen. Man vil også kunne vinkle kameraet på mono-pod’en så man filmer fra køleren og ind gennem forruden (fik jeg ikke gjort, men har idéern med til næste tur).

Optagelse gennem forrude med gorilla-pod

Jeg tror de fleste på roadtrip har prøvet at optage billeder og video gennem forruden. Når du optager video og blot holder kameraet med hænderne, så vil det ryste en del og de fleste vil prøve at følge vejens kontur. Det gør typisk billedet meget ustabilt og gyngende.
Ved at have en fast position at outage fra, kan man få nogle billeder som er langt mere stabile og resultatet er nogle bedre optagelser.

Da du ikke kan have et stort kamerastativ stående inde i bilen, så er alternativet en gorilla-pod. Det er en lille kamerafod som er fleksibel i sin indstilling, så den kan passe ind på instrumentbrættet i enhver bil.

BEMÆRK!!! Der er to forskellige Gorilla-pod modeller. Selvom du kun har et kompaktkamera, så vælg DSLR udgaven. Jeg købte modellen til kompaktkameraet og den er ikke optimal. Den er lige det blødeste i leddene og bliver kun blødere i varmt vejr, så hvis du vil filme gennem forruden, så vil direkte sollys hurtigt gøre den for blød til at bære dit kamera.

Kamera på køleren

Der kommer nogle reflektioner på optagelserne når du optager gennem forruden på denne måde.
For at komme ud over det, så prøvede vi at sætte kameraet helt ude forrest på bilen. Vi havde set andre have det der og specielt ved bjergkørsel, kunne det være en fed vinkel. Desværre var gorilla-pod’en ikke lang nok (man kan godt få længere modeller) så det blev ved idéen.

Monopod og Gorilla-pod fast inventar på roadtrips i USA

Det er ikke sidste gang jeg skal eksperimentere med mono-pod og gorilla-pod på roadtrips i USA. Optagelser ud af forruden er efterhånden en fast ting (nu skal jeg blot have taget mig sammen til at gøre noget kreativt med optagelserne).
Mulighederne med mono-pod’en er endnu flere og der ligger stadig mange timers spas gemt i den.

Disclaimer

Jeg modtog mono-pod, Gorilla-pod og nogle vandtætte poser fra Coolstuff.

Af de tre ting, benytter jeg kun mono-pod i dag.

Gorilla-pod, som er vist placeret i forruden, er erstattet af en sugekopholder i stedet. Meget mere stabilt.
Den modtagne var også for kort til rigtig at kunne sættes fast andre steder (til mit behov).

De vandtætte poser var med kameralinse tud, men til ældre, små digital kompaktkameraer, så dem fik jeg aldrig testet.

Mono-pod virker tilgengæld fint og benyttes på alle mine ture.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

3 Comments

 1. Jeg vil bare lige anbefale GoPro’s kameraer til at montere enten inde i bilen, eller udenpå. Det kan der komme rigtigt fine ting ud af. De har monteringsudstyr til alle situationer.

 2. Hej Rene

  Må man få at vide hvilke kamera du har?
  Jeg skal nemlig afsted på et roadtrip i juni og er på jagt efter en god
  kompakt kamera.

  Har en spejrefleks, men den er for stor til at slæbe med 🙂

  På forhånd tak – og denne hjemmeside er bare uundværlig når man skal afsted!!

  1. @ Irma

   Tak for ros.

   Jeg benytter primært tre kameraer.

   Canon 650D + Tamron 18-270 mm.
   Objektivet er et bevidst kompromis mellem funktionalitet og kvalitet. Jeg rejser let og vil hellere kunne tage billeder i en fart end at skulle skifte rundt mellem objektiver.

   Casio Exilim EX-ZR 200
   Det er et kompakt kamera som ligger godt i lommen, tager gode billeder i lav belysning, full HD video og så har den en HDR funktion som hjælper til nogle gode billeder i svære situationer.

   iPhone 5
   Der er sneget sig billeder fra denne ind på bloggen, men mest bruger jeg min iPhone til de billeder som sendes ud på Facebook og Twitter undervejs på en roadtrip.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada