Fastfood i USA


Du kan ikke undgå fastfood i USA og du bør unde dig selv den oplevelse at få serveret et måltid som indeholder kalorier nok for en hel dag (plus det løse).

De lokkende tilbud

Du kan lade være at spise der, men du kan ikke undgå at få et kendskab til fastfood når du er i USA.
Fastfood restauranter er alle steder i USA og deres reklamer er endnu flere steder. På de store reklameskilte langs highways og interstates og på TV møder du de lokkende tilbud fra alle de store fastfood kæder: McDonalds, Burger King, Subway, KFC, Taco Bell, Dominos, Pizzahut, Chick-fil-a, Quiznos, Arbys, Wendys, Hardee’s, Carl’s Jr., Sonic Drive In, Dunkin Donuts, Cheesecake Factory, What-a-burger, In-out Burger, Chipotle m.fl.

Hold mad-budgettet nede

Hvis du er på budgt-roadtrip i USA, så kan du faktisk holde udgiften på mad betragteligt nede ved at holde dig til fastfood kæderne og deres ofte, utrolige tilbud. På ingen måde sundt og nærende, men på mange måder typisk amerikansk.

Jeg har aldrig selv overlevet på fastfood alene i USA, men jer er på den anden måde heller ikke hellig omkring det og prøver gerne forskellige fastfood restauranter når jeg er afsted.

De fleste danskere kender kun en god håndfuld af de fastfood restauranter du støder på i USA og det er ofte fordi du også har dem i Europa eller Danmark: McDonalds, Burger King, Dominos Pizza, Pizza Hut og Subway. Men i USA er fastfood restauranter meget mere end det og ofte med bedre mad end det vi kender til – men stadig super usundt.

De største fastfood restauranter

Men selvom der er mere at vælge imellem i USA så kommer du ikke uden om de to største: Subway og McDonalds.
Subway er faktisk den største fastfood kæde i USA med 22.000 butikker. McDonald’s har 14.000. Tidligt i 2010 overgik
Subway McDonald’s som den største fastfood restaurant i verden med mere end 32.000 butikker. Subway åbner i øjeblikket 40 butikker om ugen.

Jeg prøver dog at undgå dem når jeg er i USA. McDonald’s er stort set som man kender dem herhjemme fra og på nær nogle enkelte produkter er udvalget det samme. Ikke noget der er værd at gøre stop for. Dog var jeg på en McDonald’s sidste sommer i North Huntingdon, Pennsylvania. Det er hjemsted for Big Mac’en og restauranten er udsmykket med klenodier fra dengang den blev opfundet og kom på menuen.
Og hvad angår Subway og sandwhiches, så er der rigelig med andre sandwich restauranter at vælge imellem.

Prøv noget nyt fastfood

Når jeg skal til et nyt område i USA så undersøger jeg om der er nogle fastfood restauranter som kun er i det område. Ikke alle fastfood kæderne er landsdækkende, så selvom jeg har besøgt mange fastfood restauranter indtil videre, så er der ofte nye at kigge forbi på hver roadtrip.

I Texas havde jeg således udset mig to nye der skulle prøves: Whataburger, som kun findes i det sydlige USA og Sonic Drive-in, som jeg havde set et par år tidligere i Colorado, men endnu ikke prøvet.

Tilbage i 2006, hvor turen gik til sydstaterne, havde jeg fundet frem til White Castle, som kun findes i 11 stater. Kædens historie går længere tilbage end McDonald’s (startede i 1921) og de var dermed den første fastfood restaurant kæde i USA.

Kvalitets fastfood i USA

Hvor fastfood restauranter som White Castle og McDonalds sætter en ære i effektivitet og deraf knap så gode råvare (frosne og frysetørrede mm.), så går andre fastfood restauranter den anden vej. En af dem er Five Guys Burger and Fries. De sætter en ære i gode råvare og ingen af deres ingredienser har på noget tidspunkt været frossent. Brødet til deres burgere bages friskt hver dag på centrale bagerier og fragtes med bil/fly til butikkerne. De er næsten landsdækkende med 550 butikker i 35 stater (2010 tal).
Five Guys Burger and Fries er på listen over fastfood restauranter der skal besøges på sommerens roadtrip (2010).

Her er en liste over de fastfood restauranter jeg har været på. Den vil forhåbentlig vokse med tiden.
Jeg vil ikke gøre et stort nummer ud af at anmelde stederne.

I kommentarerne på denne side vil jeg gerne høre om de steder du har været på og om der er nogle gemte/glemte juveler blandt fastfood restauranterne. Kom gerne med din egen top 3 over steder.

Steder jeg har været
5 Napkin Burger
McDonald’s – Kun for at prøve ting på menuen man ikke har i Danmark og for at bruge deres gratis wifi.
Burger King – Kun for at prøve ting på menuen man ikke har i Danmark.
Taco Bell – Prøv dem, men ikke på min opfordring.
White Castle – De første, men ikke noget at skrive hjem om.
Chipotle – De bedste burritos jeg har fået.
Whataburger – Ligner ikke rigtig noget udefra, men de laver nogle gode burgere.
Sonic Drive-In – En anderledes drive-in, specielt hvis det er et af de steder hvor de har rulleskøjter på. God cheeseburger.
Jack-in-the-Box – Ikke værd at stoppe efter
Long John Silver’s – Føj for en gang friture.
Dunkin’ Donuts – En greasy Breakfast Bagel i ny og næ. Drikker ikke kaffe.
Subway – De er alle steder og i mangel af bedre en OK sandwich.
Domino’s Pizza – Ikke den bedste pizza i USA men heller ikke den dårligste.
Five Guys Burgers and Fries – Kvalitetsbevidst burgerkæde med gode råvarer. Valgt til USAs bedste burger 2010.
Dairy Queen – i en blindtest har de ikke noget på menuen som ville skille sig ud fra MacD, Burger K eller lign.
Johnny Rockets – var blevet solgt til mig som et sted man bare skulle forbi og at de underholdt. Det var der ikke noget af på mit besøg og maden var kun lidt over gennemsnit.
Hardee’s – En rigtig god burger. Kan ikke huske hvad jeg fik, men ved jeg skal tilbage en dag.

Carl’s Jr. på vej til Danmark

Hardee’s og Carl’s Jr. er en og samme restaurant, men med to forskellige navne (de deler også logo).
Hardee’s restauranterne er i gang med at skifte navn til Carl’s Jr.

Den 20. september, blev det annonceret, at Carl’s Jr. kan være på vej til Danmark (og de andre nordiske lande) da de i øjeblikket leder efter franchisetagere.
Den 5. april 2013 blev det offentliggjort at Carl´s Jr. rykker ind i Bilka. Den første kommer i en Bilka i Næstved i efteråret 2013.

Steder der skal prøves
Popeys
Chick-fil-a
In-N-Out Burger
Chronic Tacos
Capriotti’s Sandwich Shop
Jimmy John’s Gourmet Sandwiches
Jucy Lucy i Minneapolis, Minnesota på enten 5-8 Club eller Matt’s Bar (eller begge steder).
Sonoran style Hot Dog i Tucson, Arizona på enten BK eller El Guero Canelo (eller begge steder)

I området omkring Atlanta, Georgia, ligger disse, som alle har nydt gode anmeldelser. Det er ikke traditionelle fastfood joints, men steder med fokus på kvalitet og priserne ligger lidt højere end et coin offer fra MacD.
Flip Burger Boutique
Yeah! Burger
Cheeseburger Bobbys
The Counter

Der kommer en ligende side som kigger på bar & grills og de mere almindelige restauranter i USA. Altså steder hvor man sidder med menukort og servering. Det er steder som Chilis, Ruby Tuesday, Fogo de Chao, Cracker Barrel, Outback Steakhouse, Hooters m.fl.

Steder besøgt på sommerens roadtrip, 2010

Her er nogle blogindlæg om nogle af mine madoplevelser på min roadtrip i USA i august 2010:
Man-cakes, gourmet burgers, IHOP og Burgerville
1 pund burger på Big Juds, en BBQ burger i Ashton, Applebees og Papa John’s pizza
Steak fondue, five guys og kæmpe krabber

Sidst opdateret 20. september, 2013

Andre roadtrip oplevelser:

16 Comments

 1. Kan klart anbefale Chick-fil-a over næsten alle de nævnte fast food steder. Har boet over 4 år i det nordlige Texas og Chick fil-a har udover det alm fastfood (dog kun med kyllingekød) også gode salater og en rigtig fin Super food salad som side (den er lille men virkelig god). Chick-fil-a og McAlister’s Deli var foretrukne steder for hele familien. Lidt sundere alternativer til de alm. kendte steder.

 2. Hej René
  super interessant blog du har.
  vi ville lige spørge dig om du måske vidste, hvor mange fastfood restauranter der ligger i hver stat i USA
  tak på forhånd
  mvh. Milla og Fiona

  1. @ Milla

   Desværre. Det er ikke et emne der har størst fokus her på siden (den handler primært om ferie i USA).

   I må ud på Google og se om i ikke kan stykke det sammen fra flere kilder. Bliver nok svært at finde pr. stat og generelt en svær størrelse at finde et samlet tal for.

   Her kan i se en liste over kæderestauranter i USA: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fast_food_restaurant_chains#United_States

   Klikker i på dem enkeltvis kan i finde et ca. tal for, hvor mange lokationer de har.

   Det er dog kun kæderestauranterne (dem der har mere end x antal). Der er tusindevis af fast food restauranter som ikke har mere end en eller et par lokationer, som ikke er på listen.

  1. @ Josefine

   Det er et meget bredt spørgsmål som man ikke rigtig kan svare på.

   Fastfood er betegnelsen for at komme ind, bestille mad ved skranken, få det hurtigt, og gå igen (eller spise det der). Dem er der milioner af steder af i USA.

   Hvis det er kæder du tænker på (altså fastfood restauranter som har mere end én lokation, men samme navn) så er tallet mindre, men der findes ikke en komplet liste. Et slag på tasken vil være 2-3000. Husk på, mange “kæder” måske kun er to lokationer i en by eller stat, men altså stadig en kæde.

   Af de større, som har mere end to og som findes i enten hele USA eller i regioner, er tallet nok nogle hundrede (hvis ikke tusinde). Her er en tilfældig liste med 100 kæder i USA: http://nrn.com/us-top-100/top-100-chains-us-sales

 3. Du bør næsten tjekke Mooyah ud når du er i Texas næste gang (De er hovedsageligt der pt)

 4. 1.hvad kan fastfood gøre hvad kroppen
  2.hvordan påvirker fastfood kroppen
  3.hvor på kroppen påvirker fastfood mest kroppen
  4.hvad er pårvirkningerne
  Vi er igang med at lave et skole projekt omkring “Hvordan Fastfood Påvirker Kroppen”
  Og det kunne være rigtig dejligt hvis at du ville svare på den hurtigst muligt 😉

 5. Jeg har været i USA mange gange, og har prøvet forskellige fastfood-kæder igennem tiden. Én af de fastfood kæder, der virkelig har overrasket mig er Shakeshack. Jeg har været på deres resturanter både ved Dupont Circle i DC og i Madison Square Park i NYC.
  Shakeshack laver fantastiske burgere og fremragende milkshakes (som stedet er kendt for, og det ses også i navnet).
  Jeg kan varmt anbefale Shakeshack til andre, da de klart står bag nogle af de bedste burgere og shakes jeg har fået i USA. Dog skal man, hvis man skal besøge Shakeshack i Madison Square Park i NYC, have god tid på hånden, da der er en tendens til at være en lang kø.. I DC var køen intet problem.
  In-N-out er også et must, hvis man vil have nogle udsøgte burgere i en fart.

 6. Jeg var i USA i efteråret 2011. Størstedelen af tiden foregik i Grand Rapids i Minnesota. Utroligt smukt område i øvrigt! Ville blot lige tilføje til Fastfood elskerne, at pomfritter fra Wendy’s er helt fantastiske! Normalt er pomfritter ikke min største kop te, men dem Wendy’s laver er helt uimodståelige!!!

   1. Uuhm Five Guys, bliver helt lækkersulten 🙂
    Det er efter min mening den bedste burger kæde !

 7. Hej Rene!

  Super fed side som har givet anledning til masser af inspiration 🙂

  Hvad er prislejet for et aftensmåltid på fastfoodstederne?

  Mvh Nadine

  1. @ Nadine

   Tak for ros.

   Hvis det bare er et almindeligt fastfood sted a la MacD eller Five Guys, så ligger en mellem/stor menu på 7-10 dollars (det er med sodavand ad libitum).

   En regulær restaurant, men i den billige kæde-ende så som Chilis.com, kan du finde tilbud a la Dinner for Two for 20$ (+ tax og drikkevarer).

 8. Hej Rene, ved du tilfældigvis hvor mange restauranter McDonald har i dag?????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]