Morgenmad i USA

Morgenmad er det vigtigste måltid på dagen. Jeg ved ikke hvornår det sundhedsmæssige aspekt i dette første gang blev dokumenteret, men ordsproget kan stamme fra en Kafaka novelle tilbage fra 1915.

Når man er på ferie så har man ofte tid til at nyde sin morgenmad og når man er i USA så er den tid nødvendig, for en morgenmadsbuffet på et hotel eller restaurant kan tage pusten fra de fleste.

Traditionel morgenmad

Når man overnatter med morgenmad inkluderet, er prisen på overnatningen et godt fingerpeg om, hvor god morgenmaden er.
For de fleste steder gør det sig dog gældende at der er morgenmadsprodukter+mælk, yoghurt, toast/bagels, smør, marmelade, creme cheese og kager.

Der findes også ofte frugt og så er der kaffe, the, juice at drikke.

På de større buffeter er der også varme retter i form af æg, bacon, pølser, brasede kartofler, omeletter mm.

Nogle steder er der også mulighed for at lave sine egne vafler eller afgive en ordre på en omelet og/eller pandekager.

Som du kan se, så bliver morgenmaden hurtigt til et stort måltid.

Lokal og regional morgenmad

Mange områder i USA har lokale morgenmadsspecialiteter som ikke er så populære andre steder i landet.

I syden er det bl.a. bisquits and gravy, skinke og grits. I sydvest er det huevos rancheros som er en krydret
morgenmads burrito og røget laks på bagel med creme cheese er populært i nordvest.

Noget morgenmad kan også være meget lokalt og noget kun en bestemt restaurant i en bestemt by servere.

Noget der går igen og igen er æg, kød og kartofler, men i nogle gode kombinationer. En enkelt ret stikker lidt ud: Oatmeal Soufflé i Boise, Idaho. Den fåes kun et sted, The Red Feather Lounge. Jeg snakkede med nogen fra Boise som ikke kendte den, så jeg ved ikke om nogle af retterne på listen er mere show end tell, men det er sjovt at se variationen og har man været i en håndfuld stater selv, så har man nok oplevet nogle af dem eller kan genkende stilen.

Morgenmadsrestauranter

Hvis man ikke har morgenmad inkluderet i sin overnatning så er det en oplagt mulighed for at prøve nogle af de mange forskellige morgenmadsrestauranter i USA.
Nogle af de helt store som servere full blown morgenmad (og mere til) er IHOP (International House of Pancakes), Denny’s, Perkins Bakery & Restaurant m.fl. En ‘hearty breakfast’ som de kalder det (selvom der ikke er meget i den der er godt for hjertet).

Det er ikke den store kulinariske oplevelse at opsøge disse kæde-restaurant-oplevelser men jeg prøver alligevel at besøge en eller anden af denne slags hver gang jeg er afsted. Ikke for maden, men for at opleve atmosfæren og specielt de andre gæster. Folk på vej til arbejde. Folk på vej hjem fra nattevagt. En gang oplevede jeg der holdt 3 politibiler udenfor og inde sad 3 betjente ved et bord og drak kaffe, spiste pandekager og snakkede mens man svagt kunne høre politiradioen stå og knitre med meldinger en gang i mellem.

Udover de større kæder, så har hver by en eller flere lokale caféer, diners eller lign. som servere morgenmad. Flere af dem har sikkert en signatur-ret som mest er kendt af de lokale, men som måske har rygtes vidt og bredt.

Et af de steder er Stepping Stone Café i Portland, Oregon. Her har de man-cakes på menuen. Kæmpestore pandekager som folk kommer fra nær og fjern for at sætte til livs. En ret som blev gjort rigtig kendt af madprogrammet Man v. Food som sendes på Travel Channel.
Jeg var der i sommeren 2010 og klemte næsten én hel ned. Flere har spist både to og tre og der hænger billeder på væggen af dem som har spist flest.

Morgenmad på farten

Amerikanerne tilbringer meget tid i deres bil. Mange er nødt til at tage bilen på arbejde fordi der ike er offentlige muligheder og kombinere så køreturen om morgenen med deres morgenmad.
Du kender sikkert alle de store kæder af fastfood steder som også servere morgenmad så som McDonalds, Burger King, Starbucks, Dunkin Donuts m.fl.. De har alle en drive-through mulighed og har man travlt, så kan man få sin morgenmad der.
Der er også en masse små uafhængige kaffe og morgenmadssteder som har drive-through. De mindste er ikke meget større end et bus-skur og findes ofte midt på en parkeringsplads. Det er primært kaffe de servere, men nogle har også et lille udvalgt af kager.

Men det er ikke kun folk i bil som benytter sig af morgenmad på farten. Hvis du har benyttet de offentlige transportmidler i de større byer om morgenen, så har du med garanti det folk sidde og spise morgenmad, drikke kaffe mm.
De samme kæder som nævnt er også det foretrukne sted for mange af dem til fods men i byerne finder man ofte kæder som ikke har drive-through som ex. Jamba Juice og diverse bagel shops.

Sidste sted hvor mange spiser deres morgenmad på vej til arbejde er i de mini-malls som en storby gemmer på. Her er der en Food Court som igen gemmer på mange af de kæder som er nævnt.

Her kan du læse mere om fastfood i USA.

Spar på budgettet – bestil morgenmad

Hvis man sørger for at bestille overnatninger hvor morgenmaden er inkluderet, så kan man spare lidt på budgettet. Flere steder kan man også snuppe et par stykker frugt med, så man ikke har behov for en stor frokost.

Morgenmad er typisk ikke inkluderet på nogle af de større hoteller og hoteller som har en restaurant tilknyttet (kan være der gives 10% rabat til hotelgæster). Men da en rigtig morgenmad i USA skal opleves med de lokale, så passer det fint hvis en håndfuld af ens overnatninger ikke indeholder morgenmad så man kan komme ud og opleve hvordan amerikanerne går på diners og café for at spise morgenmad.

Her kan du læse mere om budgettet for en roadtrip i USA og se hvad de forskellige ting udgør og fylder i regnskabet.

Opdateret 3. juni, 2011

Andre roadtrip oplevelser:

17 Comments

  1. Hej René

    Min kæreste og jeg skal på roadtrip i USA til sommer. Vi skal blandet andet overnatte i små byer som Page, Hurricane og ved Yosemite National Park. Ved du evt. hvilke morgenmads, og mad generelt i små byer i USA?
    Er der noget at finde i de små byer?
    Mvh. Kristoffer Thorup

    1. @ Kristoffer

      Der kan være meget at finde i de små byer og Google Maps er et godt sted at starte.

      Page og Hurricane er kendte og populære byer, hvor mange turister kommer igennem, så der er masser. Om der så er noget man lige er til den dag, kommer an på ens præferencer.

      Gå på Google Maps og søg byen frem.

      Dernæst søger du eks. på Breakfast. Så får du sådan et view: https://goo.gl/maps/G2rj8eShZQF2

      Nåt jeg planlægger min rute, kigger jeg på samme måde efter interessante steder til frokost og aftensmad. Prøv og søg på noget andet i Page og du vil se et bredt udvalg, eks Brewpub.

      Jeg gider ikke MacD og Burger King, så jeg kigger efter diners og andet mere lokalt. Google Maps gør det godt, men en app som Yelp er også en god hjælp til at finde steder når du står i byen og skal finde et sted til morgen, frokost eller aften.

      Det er dog ikke alle byer der har et godt udbud, så tag det med i planlægningen så i ved hvilke byer i kan køre igennem (hvad angår mad) og hvor i skal stoppe.

  2. Kære Rene

    Jeg har lige et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med.

    Min kæreste og jeg skal til Florida i august og slutter af med 5 dage i Miami.

    Vi har booket et 3,5 stjernet hotel som koster 4939 DKK uden morgenmad.
    Så har vi set på et andet hotel(4stjernet) som er med morgenmad til 6125.

    Mit spørgsmål er så om det kan betale sig at tage hotellet med morgenmad, da det vil være dyrt at spise morgenmad hver morgen i byen? Eller om det egentlig er billigt i Miami?

    Kh

    1. @ Ditte

      Det kommer an på mange ting.

      Hvad er det for en slags morgenmad i får på hotellet for de 1186 kr ekstra?
      Er i de store morgenmadsspisere? Hvis ikke, kan i komme langt for 1100 kr i kaffe og en donut på en kaffebar og opleve andet en den sædvanlige hotelbuffet (som i har oplevet på alle de andre hoteller på jeres roadtrip).

      I kan sikkert fint finde morgenmad til under 1100 kr. men kommer igen an på hvad jeres krav og ønsker er.
      Et godt morgenmadssted i Miami er 11 St. Diner, som har disse priser: http://www.eleventhstreetdiner.com/pdf/11thStreetDinerAllDayMenu.pdf

    2. Hej Ditte
      Jeg kan som René anbefale 11 street Diner i Miami. Den er dog lidt dyr, men også en oplevelse, som du ikke finder på hvert gadehjørne. Ellers kan anbefales at hoppe ind på IHOP og Dennys og få nogle diners oplevelser, med mindre i har fået dem andre steder på jeres trip.

      Vi var 2 voksne og 2 børn og gav 544 kroner for et helt vildt morgenmåltid på 11street diner (vi kunne overhovedet ikke spise op, så man kan sagtens nøjes med mindre)

      På IHOP i Miami får du mindre portioner, men også til en helt anden pris, her gav vi 250 kroner for os alle 4.

      Dollarskursen var nogenlunde det samme som den er nu

      God tur til Miami

  3. Hej

    Super fed hjemmeside 🙂 Vi har benyttet os meget af alle de gode råd m.v.
    Vi rejser til USA i maj og skal på roadtrip blandt andet omkring Yellowstone National Park
    Jeg reagerer ofte mærkeligt på ukendte madprodukter men har dog fundet ud af at man kan købe fx instant oats Quaker af forskellig slags. Mit spørgsmål er dog – og jeg ved ikke om du er inde i det – men må må fx købe nogle af disse og tage med i kufferten tilbage til DK til resten af vores ferie ( jeg er pt bosat i Grønland ) ?
    Det samme gælder fx cola og Fiji kildevand? Er det lovligt og er der i så fald begrænsninger og hører dette under de ca. 3000kr som man må indføre varer for?

    Vh. Camilla

    1. @ Camilla

      Quaker Oats er forarbejdet så det må du godt tage med i kufferten. Det er kun ferske råvarer som du ikke må tage med.

      Cola og vand kan du også tage med, men her skal du passe på noget andet.
      Vand er i plastikflasker og det er langt fra sikkert, at de kan holde til det trykforskel de oplever i et fly, så der kan nemt gå hul på dem.

      Jeg har selv haft nogle dåser med hjem i bagagen, og de har bulet ud og en enkelt så meget der var kommet noget ud.

      Alt du køber og tager med hjem, falder inden for de 3250 kr. Udfordringen med dit vand og cola er, at du nok rammer vægtbegrænsningen i din bagage før du rammer beløbsgrænsen.

      PS.
      Dit bidrag er værdsat og kan bidrage til at hjælpe andre ved at give lidt igen.

      Jeg vil sætte stor pris på at du benytter de links jeg har til billeje: Rentalcars.com, Auto Europe og CarTrawler og overnatning hotels.com mm. på hjemmesiden.

      Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling før din roadtrip og undervejs.

  4. Er i Sam Francisco 4.7. – har hørt, der desværre ikke sker så meget i byen den dag, som vi havde forventet. Ved du hvor der sker noget i byen den dag, hvad vil du anbefale ? Har tidl. været der i tre dage.

    1. Jeg fejrede 4. Juli i SF i 2002 og 2009. Det var festligt nok. Bands, fyrværkeri og alt det der.

      I 2002 opdagede jeg endda dansen Lindy Hop, der siden blev min passion.

      Der var ingen parader og sligt, men der er spas og løjer.

  5. Hej Rene

    Kan ikke rigtig finde det på nettet, men da vi er afsted i julen, kunne vi godt tænke os at lave en amerikansk morgenmad den 25/12, men hvad for de til morgenmad denne dag, er det noget specialt.

    Lige et spørgsmål mere, var der ikke et sted på din side hvor andre lå link ind til deres rejser il USA

    MVH
    Søren Larsen

    1. @ Søren

      Der er ikke specielle morgenmad afhængig af sæson. Det er kun aftensmaden der har nogle traditioner.
      Der er nogle områder som gør mere i breakfast burritos, omeletter, biscuits &gravy eller bagels, men ellers er det æg, bacon, kartofler som er morgenmaden.

      Her kan du se rejsebeskrivelser fra andre rejsende.

  6. Hej René

    Det er bare fordi jeg har lagt at mærke til at du lave mange grammatiske fejl.
    Så når du er usikker på om der skal nutids-r på eller ej så prøv at bruge spise/spiser, og når der der så som så skal du lige tjekke om det kan udskiftes med der, fordi hvis der kan, så skal der være et komma foran

    Kun for at hjælpe 😉

    Og det er en rigtig god “blog” 🙂

    1. Kære Silas,

      Jeg skulle lige til at skrive en harsk bemærkning til dig, men kunne så se på din FB profil, at du vist ikke er så gammel. Så derfor besindede jer mig, da du tydeligvis ikke mente noget ondt med dit “velmente råd”.

      Jeg er ganske sikker på, at Rene er fuldt klar over de danske komma- og grammateringsregler. Som du sikkert ved, er det et kæmpe arbejde at vedligeholde sådan en blog og FB side ved siden af et fuldtidsjob og masser af rejseaktivitet. Og så er det tilmed ulønnet! Så om der er en smutter hist og her er vel ikke særlig relevant?

      Prøv nu at læse din egen post igennem. Der er adskillge kommafejl, så skal vi ikke bare koncentrere os om det vigtigste: at Rene udøver en kæmpe service overfor folk med interresse i USA.

      God dag! 🙂

    2. Hej Silas,

      Er dit indlæg en joke?
      På en blog er det ikke så vigtigt med stavefejl, men prøv lige at læse din egen tekst igen.

  7. Hej Rene,

    Super side 🙂

    Jeg har et spørgsmål i forhold til special kost (vores datter på 7 kan ikke tåle gluten og laktose). Efter sigende skulle det ikke være noget problem i USA at få mad uden, man skal blot spørge efter det.
    Men har du nogen viden omkring dette, er det virkelig så udbredt også på restauranter?? (her hjemme er de desværre håbløse til det)

    Jeg tænker både på fastfood og mere alm restauranter(og især morgenmad som kan være svær hvis ikke der er glutenfrit brød eller laktosefri mælk).

    Normalt når vi rejser til for eksempel Thailand og Tunesiien har vi brød, cacao og nutella med hjemmefra da det ikke kan forventes at man kan købe det, men det vil være super at vi for en gang skyld ikke skal slæbe det med. Vi blev positivt overrasket over Italien i sommers:-)

    På forhån tak.

    1. @ Ditte

      Tak for ros.

      Det er ikke svært at finde mad uden gluten og laktose i USA. Supermarkederne har et meget større udvalg end herhjemme og restauranter er gode til at tage hensyn til alle slags allergier. Kan være i får lidt udfordringer på de billige moteller, da der ofte er et lidt mere begrænset udvalg. De lidt dyrere som Holiday Inn m.fl. har typisk mere på programmet, men ikke sikkert de kan møde alle jeres behov og ikke sikkert personale er 100% inde i hvad der er på menuen.

      Der findes hjemmesider og apps der kan hjælpe på turen, bl.a. denne: http://glutenfreepassport.com/allergy-gluten-free-restaurants/fast-food-chains-allergy-charts/

      Du kan også gå på ex. walmart.com og søge på gluten free eller lactose free og se hvad der kommer frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada