Gibson guitar og Highway 61

Dagens mål var Little Rock, AR, men inden jeg forlod Memphis besøgte jeg Gibson og fik en rundtur og ruten til Little Rock gik via Highway 61 Blues.

2. april, 2012

Gibson Guitar er lukket

BEMÆRK!
I april 2019 lukkede Gibson Guitar deres fabrik i Memphis.
Produktionen er flyttet til Nashville.

Gibson guitars i Memphis

Umiddelbart vil man nok tro, at der er en sammenhæng mellem en musik-by som Memphis og en af verdens største guitar producenter, men faktisk er det lidt tilfældigt at det er endt sådan. Gibson startede i Kalamazoo, MI og lavede oprindeligt mandoliner. Gibson hovedkvarter ligger i dag i Nashville og de har fabrikker rundt om i USA og verden og altså også en i Memphis.

Gibson ligger downtown, så man kan ikke undgå at se fabrikken hvis man bevæger sig rundt omkring Beale Street og FedEx Forum.

Rundtur på Gibson guitars

Der er guidede ture rundt på fabrikken. De tager mellem en halv og en hel time. Man må ikke tage billeder mm. derinde.
I Memphis laver de elektriske guitarer i de modeller som er hollow og semi-hollow.

På trods af, at det er et elektronisk produkt, så er der en del gammeldags håndværk i processen. Bl.a. bliver nogle af delene limet fast og eneste måde at klemme tingene sammen på er med bomuldsstof som bliver viklet rundt om hele guitaren. Det bliver bundet med håndkraft og skal have en hel bestemt stramhed, ellers fungerer det ikke og de må starte forfra.

Det tager 3-4 uger at lave en guitar og de producerer 30-40 om dagen. Al produktionen forgår på samme fabrik. Noget materiale ankommer i halvfabrikata, men resten laves i Memphis. Bl.a. males og lakeres alle guitarer i hånden.
De personer som indsætter al elektronikken er, udover dygtige til elektronik, også allesammen musikere som ved siden af loddekolber mm. har en forstærker stående hvor alle guitarer afprøves og testes inden de bliver godkendt.

Gibson guitars up close

Man får lov at holde nogle modeller undervejs i produktionen for at kunne se hvad der bliver gjort ved dem, men vil man holde det færdige produkt i hånden, så er det ude i butikken.

Her er et bredt udvalg af de guitarer der produceres i Memphis, men også andre af deres modeller.
Rigtig mange mennesker kommer forbi i løbet af en dag og jammer.



Highway 61

Jeg valgte ikke den mest direkte vej til Little Rock. I stedet for interstates kørte jeg af Highway 61 på østsiden af Mississippi floden ned mod Clarksdale.
Clarksdale betegnes som ‘stedet hvor blues blev født’. Byen udgør toppen af The Mississippi Delta og blues fans valfarter til byen og Ground Zero Blues Club.
Den er i dag ejet af Morgan Freeman (skuespilleren) og jeg havde da også udset mig at kigge forbi -dog kun til frokost. Desværre var det mandag, så stedet havde kun åbent henover frokost og jeg nåede derfor ikke ned forbi.
I stedet krydsede jeg Mississippi kort forinden ved Helena, et stykke efter Tunica.

I Tunica stoppede jeg ved byens visitor center. Til dato det sejeste visitor center jeg har besøgt. En gammel jernbane bygning er blevet flyttet til stedet og er derefter indrettet som visitor center.
Der er sat højttalere op udenfor som spiller på livet løs, så man er ikke i tvivl om, at man er nået til Blues Country.
Indenfor er bygningens rough look bibeholdt og nogle supermoderne fladskærme med touch og iPad styrede guide-skærme passer på en eller anden måde godt ind.

Fra Tunica krydsede jeg Mississippi over til helena og kørte videre af The Winding Roads via DeWitt over til Little Rock.

Andre roadtrip oplevelser:

Walking tour i Savannah

En walking tour i Savannah kommer selvfølgelig forbi stedet hvor scenen med Forrest Gump på bænken blev optaget. Men Savannah har meget mere historie end Tom Hanks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada