Solformørkelse i USA 2017

Den totale solformørkelse i USA 2017 var alle anstrengelserne værd. Fire dages jagt på optimale forhold bød på en gåsehudsoplevelse.

Den næste totale solformørkelse i USA er den 8. april, 2024. Den strækker sig fra Texas op over den østlige del af USA.
Nedenfor er min oplevelse med solformørkelsen i USA i 2017. Nederst har jeg samlet en række gode råd, hvis du tager på solformørkelses roadtrip i USA i 2024.
Der er også en annular (næsten total) solformørkelse i USA den 14. oktober 2023. Den forekommer i det sydvestlige USA.

21 aug, 2017

Sidste ændring før solformørkelsen

Dagen før solformørkelsen, var vi ankommet til Ainsworth i Nebraska. Planen, som var ændret flere gange, var at se solformørkelsen her i Nebraska. Nu blev den ændret igen.

Vejrudsigten så ikke for god ud for Nebraska. Der var ikke garanti for skyfrit vejr, så jeg finkæmmede vejrudsigten, for at se hvor der var størst sandsynlighed for en skyfri solformørkelse.
Byen Douglas, Wyoming var det bedst bud. Problemet var blot, at den lå 6 timers kørsel vest på.

Vi var allerede tjekket ind på et motel ovenpå en lang dag på vejen. I stedet for at sætte det over styr, valgte vi at blive på motellet nogle timer og lægge en mere detaljeret plan for den næste dag.
Vi vidst hvornår solformørkelsen ville forekomme så vi lagde vi en plan, hvor vi forlod vores motel i løbet af natten for at nå frem hvor vi regnede med der var plads.

Gennem natten mod den totale solformørkelse

Helt præcis kl 02:47 forlod vi motellet og kørte gennem natten og det vestlige Nebraska.
Planen var, at køre til og opleve solformørkelsen på dyrskuepladsen (fair ground) i Douglas, Wyoming. Den plan gik heller ikke.

Turen gennem natten var ikke noget problem. Der var ingen trafik de første par timer på tværs af Nebraska. Vi havde tanket bilen aftenen før. Selvom tankstationer er en fast bestandel af de fleste små byer på landet, så er der ikke så mange byer på disse kanter. Selvom der er en tankstation, så er det ikke sikkert den er åben for tankning med dit danske kreditkort. Skal du derfor på tværs af sparsomt beboede områder på din roadtrip, er det en god idé at tanke.

Vi oplevede en smuk solopgang ude midt på prærien. Med dagslyset kom der også mere liv på vejene.
Vi begyndte at se et mønster på de rastepladser vi holdt ind. Her var der proppet med biler, som enten ville opleve solformørkelsen her, eller var på vej.

Da vi nærmede os de sidste kilometer ind til Douglas valgte vi at ændre planen. Dyrskuepladsen lå inde ved byen, hvor der sikkert var en masse trafik. Da vi allerede var inde i zonen til den totale solformørkelse, kiggede vi i stedet efter et sted at opleve den. Det så ikke godt ud til at begynde med. I alle vejkanter holdt der biler. Tankstationer var omdannet til campingpladser og der var ikke plads til at holde ind.

Solformørkelsen på en græsmark

I alt vores planlægning af hvor vi skulle se solformørkelsen, var stedet vi endte ikke dukket op. Tæt ved tilkørslen til I-25 ved Douglas, WY lå vores redning.

En lille campingplads der allerede var proppet, havde åbnet hegnet ind til en stor græsmark. Her kunne man for 20 dollars komme ind, parkerer og opleve solformørkelsen. Og så var der adgang til toiletter. Det havde sikkert været samme forhold ved dyrskuepladsen, så perfekt held i uheld for os.

Vi var på plads og klar til solformørkelsen før kl 8:00 om morgenen. Den begyndende solformørkelse startede kl 10:23, så vi fik indhentet lidt søvn indtil da.

Udstyr og den totale solformørkelsen

Det eneste deciderede udstyr jeg havde skaffet til solformørkelsen var briller. Af fotoudstyr havde jeg kun mine sædvanlige kamera samt en tripod. Først da jeg stod der og så på alle de andre og deres udstyr, fandt jeg ud af, at jeg var gået ned på udstyr. Jeg burde have skaffet et decideret solformørkelsesfilter til mit kamera. Det var for sent nu. Jeg eksperimenterede lidt med nogle ekstra solformørkelsesbriller, men de blev ikke gode.

Under den totale solformørkelse, som varede 2 minutter og 26 sekunder hvor vi oplevet den, lykkedes det mig at få nogle ok billeder.

Selve oplevelsen men solformørkelsen på pladsen var super fed. Der var langt mellem bilerne på pladsen, så du kunne nyde det i eget tempo. Efterhånden som dagslyset svandt, blev stemningen på pladsen mere fokuseret og mange havde en masse udstyr med.

Da solformørkelsen gik in i den sidste fase var der flere gåsehuds øjeblikke. Det var min første totale solformørkelse og oplevelsen af at noget ikke var som det plejede midt på dagen, var en helt utrolig oplevelse. Da solen helt forsvandt, brød pladsen ud i jubel og klapsalver.

Solformørkelsen var alle anstrengelserne værd

Selvom den totale solformørkelse kun varede 2 minutter og 26 sekunder, så var den hele turen værd. Alle ændringerne i vores plan var det hele værd. Fra vi begyndte jagten på “det bedste sted” i Arkansas, til vi stod i Douglas, Wyoming havde vi haft en super roadtrip, gode oplevelser og en formidabel afslutning.

Vi havde afsat 4 dage til solformørkelsen. Fire dage hvor vi kunne være fleksible med vores rute og ændre ting samme dag. De føste steder vi havde haft kig på, havde ikke de bedste vejrforhold på selve dagen. Derfor er jeg i dag glad for, at jeg tog mig tiden til at finde de optimale forhold til at opleve en total solformørkelse i USA.

Med en perfekt solformørkelse var dagen ikke slut. Faktisk langt fra.
Vi sad nu i Wyoming og skulle hjem fra Houston fem dage senere. 2100 km væk.

Lang kø mod Denver

Den totale solformørkelse var overstået kl 13. Det betød, på papiret, rigelig med tid til at køre. Vi havde derfor satset på Denver, CO og allerede booket en overnatning.
Vi var kun lige kommet ud fra pladsen og ind på I-25, før realiteterne gik op for os. Alle skulle til Denver. Eller rettere. Der er kun en vej nord/syd i denne del af Wyoming og det er I-25. Den skulle alle nu med, for at komme syd på mod Colorado.

Vores køretur fra Douglas, WY til Denver, CO ville normalt tage 3 timer på en normal dag. Denne dag tog den 11 timer. Der var kø hele vejen.

Vi bevægede os det meste af tiden, og hold kun egentlig stille få gange. Men det gik langsomt. Faktisk så langsomt, at mange benyttede situationen til at ordne praktiske ting. Det var muligt at forlade bilen og gå ved siden af. Flere tog hunden med ud i rabatten og luftede den. Og nogle trådte også af på naturens vegne.

Der var State Troopers og Highway Patrols, men der opstod ingen situationer, selvom færdselsreglerne ikke blev fulgt 100%. Det handlede om at afvikle og ikke indvikle situationen.

Vi havde tanket aftenen før, men ikke fået fyldt op igen efter nattens kørsel. Det var en fodfejl, der betød vi var nødt til at køre af for at tanke. Det var der hundrede af andre også skulle, så den ene tankstation i miles omkreds var presset, men det gik.

Dagen sluttede med en meget sen ankomst til hotellet i Denver. Vi ville gerne have brugt nogle timer i Denver by, men det måtte vente til en anden gang. Hvad jeg ikke vidste her var, at jeg ville lægge ruten forbi Denver igen i 2018.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Skal du til total solformørkelse i USA i 2024?

Her finder du nogle praktisk råd, hvis du planlægger en roadtrip for at opleve solformørkelsen i 2024.
De indeholder bl.a. info om årstid og vejr, transport og overnatning samt fleksibilitet.
Her finder du information om solformørkelsen i 2024.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada