Mount Washington, New Hampshire

Mount Washington er altid en oplevelse. Vejret er meget finurligt på bjerget og de hurtigste vinde i verden er oplevet på toppen.

26 sep, 2018

Farvel til Bar Harbor og Acadia National Park

Fra Bar Harbor og Acadia National Park i Maine gik turen ind i landet til Mount Washington i New Hamshire.

Efter en lille runde i byen, blev bilen tanket så den var klar til gen dag på vejen til toppen af Mt. Washington og sidenhen overnatningen i Littleton.

Turen var fin og gik primært ad landeveje og små byer. Efterårsfarverne var der ikke helt. Vi så enkelte træer med rød, mere gulligt og en masse grønt. Efterårsfarverne i New England kan du ikke stille uret efter, men slut september og oktober er som oftest gode fall foliage uger. Når først den røde farve er der, går der ikke lang tid inden bladene falder af – og kommer der en lille storm går det endnu hurtigere.

Så for rigtig at opleve New England Fall Foliage, skal man være fleksibel med sine rejsedatoer med kort varsel, eller have en fleksibel rute så man kan køre til de nordlige dele af ex. Maine og Vermont.

Mt. Washington Auto Route

Mount Washington Auto Road er en bil-oplevelse du kan få på Mount Washington. Det er en køretur op på toppen af New Englands højeste bjerg (godt 2 km) ad nogle stejle og små bjergeveje.

Vejret skifter hurtigt her, og ved indgangen får du at vide hvordan det er på toppen.
2 km lyder måske ikke af meget, men netop i dette område er der noget vejr mæssigt der gør Mount Washington til noget helt specielt, og som har stor indvirken på den oplevelse du vil få.

Dels på vej op ad bjerget, men helt sikkert på din oplevelse på toppen af Mount Washington.
Ved indgangen fik vi at vide, at der var skydække og tåget på toppen, så vi skulle ikke forvente nogen udsigt.

Vi startede turen op i OK vejr, men kunne godt se hvad der ventede. 2/3 dele oppe skiftede vejret og med et kunne vi ikke se særlig langt frem og vinden tog til.

Sigtbarheden faldt til nogle få meter og køreturen på den smalle veje blev pludselig ekstra interessant.

Kraftig vind på toppen af Mt. Washington

På toppen går du fra parkeringspladsen det sidste stykke op via en trappe. Her blev vi rusket godt igennem og den tætte tåge satte sig som regn på kroppen.

På toppen står en gammel hytte, som i dag er en lille souvenir butik og varmestue for hikere.
Bemærk kæderne der holder hytten fast. De er ikke for sjov, da det kan blæse rigtig meget på toppen af Mount Washington. Det gjorde det også denne dag, men ikke i nærheden af den verdensrekord der er sat på toppen med 231 mph (371 km/t).

En standhaftig betonbygning gør det ud for besøgscenteret på toppen af Mount Washington. Her finder du en lille food court, endnu en souvenir butik, toiletter og et lille museum.

Museet forklarer om bjerget og det vejr der udfolder sig, samt den forskning der foregår på toppen. Fra et meteorologisk perspektiv er det spændende hvordan et lille bjerg kan lave så vildt et vejr. For fabrikanter af alt muligt, er der mulighed for at teste produkter i ekstrem vejr.
Museet fortæller også lidt om alle de der er omkommet på bjerget (ca 150). Ikke så mange i bil, men mest hikere der har prøver kræfter med bjerget.

Har du ikke mod på at køre selv, kan du tage toget op – en cog railway. Den kører fra den anden side af bjerget end Mount Washington Autoroute.

Mt. Washington Auto Route og Cog Railway

Køreturen til toppen af Mount Washington er imponerende og en af de bedste oplevelser du kan få i din bil i New England. Synes du vejene er for smalle eller vejret kan være en udfordring, så er det muligt at komme til toppen med tog. Tjek hjemmesiderne for Mount Washington Auto Route eller Cog Railway før du begiver dig afsted.

Overnatning i idylliske Littleton

Så snart vi kom ned under skydækket igen, var udsigten atter imponerende og enkelte røde træer stak ud i landskabet. Vi havde kun en kort tur til Littleton, NH som var stop for natten.

Littleton er en mindre by ved indgangen til White Mountains og ikke mindst Flume Gorge, som skulle besøges dagen efter.
Littleton har en god håndfuld moteller og en charmerende main street.

Vi gik dog efter den “nye” del af byen langs floden, hvor byen succesfuldt har udvidet i de gamle bygninger, der bl..a har været brugt til møller mm.

En lille curio butik fangede hurtigt opmærksomheden og selvom den havde meget finurligt og interessant kunst, så laver den 75% af sine penge på vinylplader, da den gode gamle pladespiller har et come back i disse år.

Schilling Beer Co. har skabt en lille oase i vandkanten. De åbnede et lille bryggeri for 5 år siden og for 6 måneder siden flyttede de i store nye lokaler lige ved siden af. Der kan du i dag købe en lille smagsprøve ved baren eller købe dåser eller growlers med hjem.

Ved siden af, er det gamle bryggeri (som ligger i en gammel mølle) der er i dag er bygget om til bar og restaurant.
Vi var heldige at få en plads udenfor med kig til floden (Ammonoosuc River) og nød godt af stedet øl og wood fired pizza.

Besøg Schilling Beer

Schilling Beer bor i nogle hyggelige rammer på bredden af floden. Et perfekt sted til en tasting eller et måltid. Kig forbi, hvis din roadtrip bringer dig forbi Littleton.

Bryggeri og øl-ordbog

Taste (smagsprøve)
Hos de fleste breweries kan du smage en lille mundfuld inden du beslutter dig for at købe en fuld størrelse øl. Det kan være du gratis får lov at smage en mundfuld fra en eller to øl, inden du vælger den du gerne vil have et helt glas af.

Flight
Hvis du ikke kan vælge mellem de mange muligheder, kan du købe en Flight. Det er x antal mini fadøl hvor du kan vælge - eller få hjælp til - at sammensætte flere af de varianter bryggeriet har i hanerne.

Pitcher
Hvis er en gruppe på bar og ikke gider rende i baren i tide og utide, kan i bestille en Pitcher. Det er en kande med øl. Ofte vil man ikke købe en Pitcher med craft beer, men lager/pilsner typer.

Growler
Mange breweries har også salg af øl ud af huset. Det kan være dåser af eget bryg men det kan også være en Growler. En Growler er en stor flaske på knap 2 liter. Du kan købe en på bryggeriet og tage med hjem. Eller du kan medbringe din egen og få den fyldt op med din yndlingsøl og tage med hjem.

Crowler
Nogle breweries har mulighed for at tappe deres øl på dåse. En øldåse hedder en can på engelsk - can of beer. Køber du en dåse med fra bryggeriet, hedder det en Crowler (samme som Growler, men med C som i can). Nogle steder kan de gøre det på bestilling, mens du venter. Andre steder har de måske ikke alle deres øl på dåse.

Squealers
Du kan også støde på en mindre udgave af en Growler som hedder en Squealer. Den har plads til knap en liter øl.

Bomber
En bomber er en flaske større end de normale 33 cl. Ofter på lidt mere end end halv liter. Modsat en Growler, kan du ikke få den fyldt med valgfrie øl eller genbruge den.

Se ruten i beskrivelsen ovenfor

Her kan du se ruten jeg kørte i beskrivelsen ovenfor fra Bar Harbor og Acadia National Park. Turen gik ind i landet til Mount Washington og videre til Littleton.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Ben & Jerry’s fabriksrundtur

Ben & Jerry’s isfabrik er en skønt stop for børn i alle aldre og alle der er vild med is. Rundturen er fin, de mange varianter gør det til et godt stop.

Fenway Park og Wahlburger

Fenway Park er et must-see sted på et besøg i Boston. Også selvom du ikke interesserer dig for baseball. Fenway Park er meget mere end sport.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada