Fotoudstyr på roadtrip i USA

Fra tid til anden bliver jeg spurgt om hvilket fotoudstyr jeg har med på mine roadtrips og hvordan jeg laver forskellige optagelser. Alt det kan du finde svar på her.

Fleksibilitet frem for super kvalitet

Når jeg er på roadtrip i USA, så dokumenterer jeg meget af turen på billeder og video. Jeg er dog ikke professionel på nogen måde og jeg prioriterer mobilitet og fleksibilitet frem for den ypperste kvalitet.
Derfor har jeg bl.a. kun et objektiv til mit spejlrefleks med. Dels pga. af samlet rejsevægt, men også fordi der i mange situationer ikke er tid til at skifte objektiv, filter mm. inden et ´kodak moment’ er overstået.

Mit basic kameraudstyr

Jeg har tre primære kameraer med mig når jeg rejser.

Et Canon DSLR EOS 750D + Tamron 18-270 mm objektiv.
Et Casio Exilim EX-ZR100 (ikke det der er afbilledet her, men er magen til)
En mobiltelefon (jeg her pt. en iPhone 6s).

fotoudstyr_roadtrip-1

Mit spejlrefleks bruger jeg til de store landskaber og natur, billeder udendørs og zoom/fokus på detaljer.

Mit kompaktkamera bruger jeg i mange af de samme situationer, men også inden døre, i lav belysning og hvis jeg er steder det ikke er praktisk med et spejlrefleks (ex. kanoture, jetski, zipline mm.).
Den model jeg benytter har også en rigtig god HDR funktion indbygget som jeg benytter jævnligt.

Min mobiltelefon bruger jeg mest til billeder af ting som ikke behøver være super gode. Det er typisk billeder som sendes direkte til Facebook, Twitter eller andre steder på nettet.
iPhone 6s har dog en rigtig god video funktion ved lav belysning, som jeg benytter den til.

Stativer og holdere

Jeg har tre primære stativer med til mine kameraer.

fotoudstyr_roadtrip-2

Et Hama Star 61, som primært bruges til mit spejlrefleks. Det vejer 1.3 kg og er købt i El Giganten til 249,-

En monopod (også kendt som en selfiestang, som du kan læse mere om her.

En sugekop holder af mærket Fat Gecko. De fås mindre end denne, men udfordringen er at finde en der kommer langt nok væk fra den skrånende rude og samtidig kan indstilles fleksibelt. Fordelen ved denne store model er, at jeg også kan montere mit spejlrefleks på den.

Avanceret fotoudstyr på roadtrips

De seneste år har jeg tilføjet lidt mere avanceret fotoudstyr til at fange nogle af de oplevelser hvor det ikke er super handy med de før nævnte typer.

fotoudstyr_roadtrip-3

Nederst til venstre er det Liquid Image Summit Series. Egentlig købt til at have med på ski, men er også benyttet til zipline, jetski og buggy tur. Og også til at vise POV, bl.a. i Treesort i Oregon (følg linket og se videoen).

Øverst til højre er det GoPro HERO 3, Black Edition. Til det har jeg en sugekop holder og en Chest Mount Harness. Derudover har jeg en æggeurs holder, som kan tage panorama optagelser.

Nederst til højre er det Cam Ranger. Et wifi hotspot til mit DSLR så jeg kan styre det fra iPad eller iPhone og lave optagleser så som timelapse og avanceret HDR, som ellers ikke er muligt med kameraet uden ekstra udstyr eller manuelt indstille mellem hver optagelse.

Efterbehandling af billeder og video

Jeg efterbehandler ikke mit materiale særlig meget. Når jeg er på farten og skriver indlæg til bloggen, så har jeg ikke lyst til at sidde flere timer og nørde med mine billeder.

Til almindelige billeder benytter jeg Aperture (Mac) til efterbehandling. Typisk er det justering af horisont (rotation) og farve/lys justering.

Til timelapse billeder benytter jeg Lightroom (PC og MAC). Her laver jeg samme ting som i Aperture, men Lightroom har et plugin der kan eksportere billederne til video med ønsket framerate.

Til video benytter jeg ofte ingenting, men uploader blot til YouTube. Kan så være jeg lader Youtube justere farve og lægger måske noget musik på via YouTube.
Hvis jeg skal klippe noget video sammen benytter jeg enten QuickTime (PC og Mac) eller iMovie (Mac).

Finurlig vinkel på film

Jeg tager mange billeder på mine roadtrips og jeg er, med tiden, begyndt at optage mere og mere video.
Jeg prøver at udvikle og forbedre min stil, komposition mm. så jeg dels får nogle bedre minder med hjem men også så jeg har noget godt materiale til bloggen og siden om roadtrips i USA.
Hvordan det tager sig ud, kan du se mere om her.

Opdateret 17. okt. 2014

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

13 Comments

 1. Hej Rene

  Vi skal på en 4-ugers tur til Canada og bl.a også Yellowstone…
  I den forbindelse vil jeg gerne spørge dig, om der er store besparelser ved køb af fotoudstyr (ex linser til spejlrefleks kamera)?

  Mvh Dorte

  1. @ Dorte

   Måske.

   Det er ikke noget jeg kender priserne på, men tjek nogle amerikanske og canadiske hjemmesider efter priser, ex. bestbuy.com

   Vær opmærksom på at priserne er uden sales tax og at der er regler for, hvor meget du må tage med retur.

   Du finder flere info i artiklen om shopping i USA og Canada.

 2. Hej Rene,

  Jeg ville høre om du havde nogle erfaringer med at have kamera i form af drone med til USA, da jeg tænkte man ville kunne få nogle suveræne billeder.
  Har pt ingen selv, men ville investere i en hvis det var lovligt.

  Mvh. Martin

  1. @ Martin

   Jeg har ikke selv erfaring med droneflyvning i USA, men ved der findes regler.

   Alle nationalparker og lign. områder forbød brug af droner for nogle år tilbage.

   Der er masser af privat land i USA, som også har nogle rettigheder (nedskydning af dem, hvis de ser dem) som du ikke kan gøre noget ved, hvis det sker.

   Hvis din drone har en vis størelse, så skal den og du registreres som person hos Federal Aviation Agency. Det kan du se mere om her: https://www.faa.gov/uas/getting_started/fly_for_fun/

 3. Ved du om en fototaske med spejlrefleks, linser osv kan medtages som håndbagage udover almindelig håndbagage? Vi rejser med SAS/United/American

  1. Er lige kommet hjem fra en tur. Med SAS er det intet problem, det tæller som personlig ejendel

 4. Hej Rene..
  Jeg skal til Boston om et par uger og har problemer med at vælge kamera da der er så mange forskellige meninger. Bl.a spejlrefleks eller kompakt kamera.
  Jeg ville høre, både om du stadigt har ovennævnte kamera med på rejser, og om du vil mene at et spejlrefleks kamera er at foretrække, når der skal tages billeder af bygninger, udsigter og hvaler?
  Det skal siges at jeg elsker at tage billeder, men ikke er så teknisk anlagt at jeg vil nyde at der er 1000 funktioner man skal lære at kende før jeg rejser.

  1. @ Pernille

   Det er en smagssag hvad man synes om og vælger at bruge/tage med.

   De tre kameraer jeg bruger, løser alle hver deres opgave, så jeg vil ikke undvære nogle af dem.
   Mit spejlrefleks er dog ikke det jeg bruger mest – og slet ikke i byerne. Der er det mest mit kompakt jeg bruger, fordi det har en god HDR funktion.
   Mit spejlrefleks er mest til landskab, detaljer og aften. Langt de fleste kompakt kameraer er ikke gode om aftenen.
   Det jeg bruger mit spejlrefleks mest til er zoom. Jeg har en 18-270mm på. Selvom et kompakt kamera også har optisk zoom (det har en mobiltelefon ikke og derfor benytter jeg aldrig en mobil telefon til zoom, da billederne bliver dårlige) så er zoom på et spejlrefleks bedre.

   I sidste ende handler det også havd du skal bruge billederne til. Skal de publiceres (online), printes som billeder (evt. i stor størrelse) mm. Det stiller nogle forskellige krav til havd du tager dem med. For 99,8 % af alle der rejser til USA er det ikke et issue, da billederne desværre aldrig kommer videre end Facebook og Instagram 😉

   1. Tusind tak for svar.
    Jeg skal bruge billederne til mit speciale så de må godt stå skarpt når de bliver printet.

    Hvis jeg kun skal have et kamera med (udover min iPhone) er det så korrekt læst, at hvis jeg gerne vil tage landskabsbilleder og zoome ind på hvaler og bygningsdetaljer, at et spejlrefleks vil være det bedste all around kamera?
    Eller vil kompakt kameraet også kunne tage de flot udsigts billeder og zoome nok ind hvis ikke man skal have et billede laaangt væk?
    Jeg har nemligt ikke planlagt at skullebudnog købe 2 forskellige kameraer ?

    1. @ Pernille

     Mit råd er, at du låner spejlrefleks og compact kamera af nogle, og øver dig i at bruge dem inden du tager afsted, så du ved hvad hvilke kamera kan. På den måde ved du hvad der virker til de krav du har.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada