Jeg har en samling på mere end 20 forskellige rejsebøger om USA. Efter flere års brug af rejsebøger har jeg fundet frem til dem som giver mig den bedste information og nok vigtigst af alt, den bedste inspiration til roadtrips.
Mine første rejsebøger om USA
Helt tilbage startede jeg med klassikerne: Let’s Go USA og Lonely Planet bøgerne.
Gode hvis man virkelig er på budget og man vil planlægge mange ting på forhånd da de meget detaljeret dækker emner som: Generel information, seværdigheder og aktiviteter, overnatning, restauranter, barer og natteliv, underholdning, shopping og transport.
Bøgerne er informative, men i kedelig sort/hvid, ingen billeder og på ingen måde inspirerende. Vil man virkelig opleve en storbys gemte perler, så kan der gemme sig nogen i bogen, men til en roadtrip er de ikke meget bevendt.
Rejsebøgerne: Off the beaten path
Jeg fandt hurtigt ud af, at Let’s Go og Lonely Planet ikke rigtig dækkede mit behov til en roadtrip og jeg gik på jagt efter nogle bøger som gav mig mere information om en stat og dens oplevelser. Valget faldt på Moon Handbooks og Insiders Guide – Off the beaten path.
Selvom de har flere informationer om oplevelser på farten, steder man kan køre til, kalender over årets oplevelser i en stat eller et område mm., så var de stadig ikke inspirerende og man skulle læse meget (specielt i Insiders Guide) før man fandt frem til informationerne.
Insight Guides rejsebøger om USA
I 2008 fandt jeg endelig de rejsebøger om USA som jeg synes bedst om: Insight Guides.
De har meget af den information man finder i de andre bøger, men det er præsenteret i et inspirerende format og indeholder nogle gode kort med anmærkninger af steder som er seværdige og man kan i fortællinger følge ruter mellem byer eller områder hvor disse steder beskrives.
Hvis jeg skal anbefale rejsebøger om USA så vil det være disse. De handler ikke så meget om overnatninger eller restauranter mm. men mest af alt om oplevelser og seværdigheder. Er man på roadtrip så er det ikke så vigtigt at vide hvor byens hyggeligste B&B ligger eller hvor det nærmeste YMCA er, for man holder som regel ind ved et Motel når man ikke gider køre mere. Og hvis ikke de kan hjælpe dig til en god, lokal restaurant på motellet (ofte fordi byen er så lille den ikke har nogen) så prøv en af de mange fastfood restauranter i USA som du ikke finder hjemme i Danmark.
Altså, er du på jagt efter en rejsebog som fylder dig med inspiration på en nem og overskuelig måde, så er det Insight Guides du skal gå efter.
Guide- og rejsebøger til Nationalparkerne
Rejsebøgerne ovenfor er gode til de overordnede ting og er super til en roadtrip hvor man kommer forbi mange forskellige ting. Hvis man afsætter tid til virkelig at udforske noge af de mange storslåede nationalparker i USA, så kan det være en god idé et købe rejsebøger specifikt for en af nationalparkerne. Og afhængigt af hvad man gerne vil i parken, så kan man købe specifikt til det formål (camping, hikes, hill climbing, bird watching mm.).
Forud for mit besøg i Yellowstone havde jeg investeret i en Rough Guide til Yellowstone & Grand Teton. Bogen har en handy størrelse og er god som opslagsværk. Den dækker mange af de emner ovenfor og har bl.a. en sektion med Day Hikes og en med Backcountry hiking & camping. Men den dækker også ting som overnatning, restauranter mm. Og så kommer den også omkring nogle af de mindre byer i området som ellers ikke ville få sin egen Guide-bog. Det er f.eks. Cody og Jackson.
I påsken 2010 besøgte jeg big Bend National Park og havde på forhånd besluttet mig for at gå nogle af de hikes der er i parken. Til formålet købte jeg bogen Hiking Big Bend som enkelt og let beskriver mere end 40 hikes i parken med detaljer om start/slut, terræn, tid mm.
Rejsebøger om roadtrips i USA
Den sidste type rejsebog om USA som er indlemmet i mit bibliotek er bøger specifikt om roadtrips i USA . Her har jeg ikke gjort så mange fejlkøb undervejs. Mest fordi jeg typisk bruger en times tid i en Borders eller Barnes & Nobles når jeg er i USA for at finde frem til de bøger jeg godt kunne tænke mig.
Road Trip USA
En af de allermest uddybende af slagsen er biblen indenfor genren: Road Trip USA. En moppedreng på mere end 900 sider som dækker 35.000 miles af seværdige strækninger i USA og 125 detaljerede rute-kort. Et must hvis man skal på den helt store tur i USA eller ved man skal tilbage og opleve mere af USA en anden gang.
Rejsebøger om ruter og strækninger i USA
En rejsebog om roadtrips og ruter som man helt klart køber før man tager afsted (fordi den ikke lige passer ned i håndbagagen og er 400 sider tyk i hardcover) er The Most Scenic Drives in America.
Den indeholder 120 af de allerstørste og mest kendte ruter i USA og er præsenteret med udførlige kort, super beskrivelser og rigtig gode billeder. En rigtig god bog til at få inspiration fra og som man glædeligt lader ligge fremme på sofabordet når der komme gæster for at kunne pege ud hvor man har været eller er på vej hen. Flere af mine ruter i USA ville jeg ikke have fundet hvis ikke det var for den bog.
Road Atlas til USA og Canada
Google Maps er fint til at se længden på din rute og hvor lang tid det tager at køre fra a til b, men ikke altid lige nemt at sidde med i skødet og planlægge ruten.
Et godt road atlas kan mere end blot vise et kort. De gode har også interessepunkter på kortet, men endnu vigtigere, så har de også anmærkninger af hvilke veje er scenic routes/driving tours.
Scenic routes er den ekstra kulør mange søger at opleve på deres roadtrip.
Der er de kendte som Highway 1 og Natchez Trace Parkway, men rundt om i hele USA og Canada er der flere korte og lange strækninger som anbefales at køre. En roadtrip udelukkende kørt på Interstates er kedelig, så jeg anbefaler du kører fra og udforsker de mindre highways og byways.
Med et road atlas, kan du se hvor du skal køre fra og hvilke strækninger du skal vælge.
Mine foretrukne Road Atlas er:
National Geographic Road Atlas Adventure Edition
En anderledes rejsebog om roadtrips
En lidt anden type rejsebog om USA er Dave Gorman’s bog America Unchained. Han fortæller den virkelige historie om hans projekt der gik ud på, at krydse USA uden at bidrage til ‘The Man’. Han ville undgå kæde- hoteller, moteller, benzinstationer mm. og kun benytte sig af mom & pop stores og privat drevne forretninger. Man følger ham fra hans forberedelser, til hans private bilkøb i Californien og videre på en rejse som langt fra tog ham direkte på tværs af USA.
Dave Gorman er en kendt komiker (bl.a. fra The Daily Show med Jon Stewart) og han skriver super underholdende og beskrivende. Jeg har noteret flere ting i bogen som jeg enten har besøgt eller skal forbi ved lejlighed.
Med ham på turen var en kameraperson (først en kvinde, men hun blev skadet, så senere en mand) og det er blevet til en dokumentarfilm om projektet som er et super supplement til bogen.
Klassisk roadtrip litteratur som rejsebøger
På samme måde som en film med roadtrip som helt eller delvist tema eller musik og sange om rejsen på vejen kan være til inspiration, så er der også klassisk litteratur som gør det samme. En anderledes slags rejsebøger som med deres fortælling og historie kan være til inspiration for en roadtrip.
En af de mest kendte indenfor denne genre er Jack Kerouac’s ‘On The Road’. En fortælling om to venners rejse på kryds og tværs af USA hvor der i jagten på den ultimative frihed prøves kræfter med sex, drugs og jazz musik.
Mere stueren, men lige så interessant er John Steinbeck’s ‘Travels With Charley’. John’s egen beretning fra en rejse han fortog rundt i USA sammen med sin hund Charley.
I samme genre og så alligevel ikke, er Sam Shepard’s ‘Cruising Paradise’. En række korte fortællinger på tværs af tid og sted i USA hvor mange har rejsen som tema, men ellers med referencer til steder og begivenheder i amerikansk histore.
Opdateret 28. maj, 2011
Hjælp med at hjælpe andre
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com
11 Comments
Hej Rene,
vi har læst rigtig meget på din fantastiske hjemmeside og føler os meget inspireret og godt hjulpet på vej. Vi skal road trippe for første på østkysten (fra Washington ned til Florida), men vi kan ikke rigtig blive kloge på, hvilken rejsebog er den bedste. Vi synes, der er så mange! Vi booker hoteller hjemmefra, så den del i rejsebogen der angår overnatninger, er vi ikke så interesseret . Det er mere bilruterne, seværdighederne og gode spisesteder. Hvad vil du anbefale?
På forhånd mange tak for dine gode råd.
Venlige hilsner
Christina Hansen
@ Christina
Tak for ros.
Bøger fra Insight Guides til at finde ruter og oplevelser.
Open Table og Yelp App’s til at finde spisesteder.
Tusind tak for dit hurtige svar. Vi må prøve at finde disse bøger.
Venlige hilsner
Christina
Hej
Mig min kone og vores datter på 3 skal køre i autocamper i arizona og californien til maj og mangler en rejseguide om kun arizona.. er det noget du har kendskab til?
Mvh morten ?
@ Morten
Denne serie bøger er jeg selv tilhænger af: https://www.saxo.com/dk/insight-guides-arizona-the-grand-canyon_insight-guides_epub_9781780057675
Mange tak det vil jeg helt sikkert undersøge.
hej. Dejlige anbefalinger. Men – min gode veninde ønsker sig en bog om USA’s nationalparker – PÅ DANSK – jeg kender de gængse (politikken mm) men tænker om du måske kan anbefale noget andet – gerne mere prosa..
@ Camilla
Jeg kender ikke til danske bøger om USA’s nationalparker.
Mit bedste bud er saxo.com, som nok her det største udvalg af bøger på dansk. Eller prøv biblioteket.
Hej.
Jeg vil høre om du/i kan hjælpe mig lidt. Mine forældre vil mege gerne en tur igennem route 66, så tænke på at give dem en bog, men den skal være på dansk. Kan i anbefale en god bog på dansk?
@ Julie
Jeg kender desværre ikke til nogle danske bøger om Route 66. Lavede en hurtig søgning, men fandt ikke nogen (ellers så fylder de engelske blot rigtig, rigtig meget).
Dit bedste bud på info om Route 66 på dansk er bl.a. min side og lign. Her på siden finder du al min info (som desværre ikke er udtømmende) om Route 66 øverst på siden i navigationspunktet Route 66 (hold musen over og du kan se alle indlæg).
Route 66 er en tur som kræver en del forberedelse for at få mest ud af den og det meste af det findes kun på engelsk. Du risikerer meget hurtigt at køre det meste af turen på I-40, hvis du ikke ved hvor du skal køre fra eller holde dig til Frontage Roads.
Det bedste kort til turen er også på engelsk. Her er et jeg selv var heldig at finde: Here it is! The Route 66 Map. Det findes også ved nogle af de mange stops på ruten. Faktisk er der mange gode hjælpemidler til Route 66 som du først finder på turen og når du snakker med de lokale. Harley Davidson har også et godt kort, som de måske kan finde i en boghandel i USA: Harley kort.
Et lille tip er at rejsebøgerne (som alligevel er på engelsk) er noget billigere på amazon.co.uk – der er af og til endda fri fragt til Danmark.
Lonely Planet bøgerne er også meget billigere at købe på deres egen hjemmeside og der er tit tilbud hvor du f.eks. kan købe 3 bøger og kun betale for 2.