Jack Daniel’s Tour og Lynchburg

Jack & Coke er en drink der er kendt verden over. Jack Daniel’s er, udover Budweiser, nok også det mest kendte spiritusmærke fra USA.

27. sep, 2013

Tennessee Whiskey

Jack Daniel’s er klassificeret som Bourbon, men vælger at benytte betegnelsen Tennessee Whiskey på flasken. Jeg er ikke kender nok til at vide hvad forskellen er i detaljer, men ved at der er strenge krav for at få betegnelsen bourbon og mange af dem kan du se på en rundtur på Jack Daniel’s destilleriet i Lynchburg, Tennessee.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-6

Jack Daniel’s besøgscenter

Jack Daniel’s og Lynchburg trækker mange turister og der er flere rundture på destilleriet hver dag.

Man kommer af sted i små grupper og køres i bus ind på området. Derfra er det på gå ben tilbage til besøgscenteret i løbet af en time og ti minutter.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-3

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-4

Historie og brandstation

Jack Daniel’s strækker sig tilbage til 1875 og har ligget det nuværende sted siden 1884, så besøget er mere end blot en rundtur på destilleriet, men også gamle bygninger og historie.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-1

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-2

Et af de første stop var ved brandstationen. De gamle biler er ikke i brug mere, men der er brug for årvågenhed, da en del af processen i at lave Jack Daniel’s, er at de laver deres egen kul. Det forgår ved at brænde en masse Sugar Maple træ af.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-5

Bemærk stablerne af træ i baggrunden, der står til tørre til denne process. Næsten dagligt brænders der træ af til kul. Skulle noget gå galt, står Jack Daniel’s Ladder Company No. 7 klar (Som selvfølgelig har No. 7 efter Jack Daniel’s berømte Old No. 7 Brand trademark).

Destillering – nok se, ikke tage billeder

Kullet benyttes i filtreringsprocessen, hvor spiritussen dryppes igennem et tre meter tykt lag af kul, som renser det for alle urenheder.

Der må ikke tages billeder indendørs, så den proces (+ en masse andet) kan jeg ikke vise.

Whiskey vand fra underjordisk kilde

En vigtig årsag til, at Jack Daniel’s ligger hvor det gør, er den underjordisk vandkilde der er på grunden. Kendt som Stillhouse Hollow eller Jack Daniel’s Hollow, vandet løber gennem kalksten, som renser det for jern og gør det ideelt til Jack Daniel’s whiskey.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-7

Knap 2 millioner tønder på lager

Spredt rundt på det store områder, er de mange lagringshaller. Det er her Jack Daniel’s lagres når det er kommet på tønder.

Jack Daniel’s laves på nye tønder hver gang. Farven og og det meste af smagen i Jack Daniel’s kommer fra de egetræs tønder de lagres på.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-8

Der er ca. 1.9 millioner tønder i de mange lagringshuse. Der er en dejlig duft af træ og whiskey i de store haller.

Her kan du se hvordan tønderne bliver til. Jack Daniel’s benytter kun tønderne en gang. Derefter sølges de videre til andre whisky producenter, bl.a. i Skotland.

Efter turen ender du i Jack Daniel’s gift shop.

Alkoholforbud ved Jack Daniel’s og Lynchburg

Her er der gratis lemonade (ikke smagsprøver på Whiskey, men du kan komme på en tasting tour) til at tage tørsten – der kan være meget varmt på disse kanter.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-9

Der er også en række Jack Daniel’s produkter til salg, hvilket er lidt usædvanligt. Der er nemlig alkohol forbud i det County hvor Jack Daniel’s ligger, også kendt som et Dry County. Det betyder man ikke kan få sig en drink i byen – ej heller byens mest kendte brand: Jack Daniel’s.

Men gift shoppen har fået dispensation til at sælge nogle af produkterne i specielle flasker.
Skulle man have lyst til alkohol, som man godt må drikke i Moore County, blot ikke sælge, så er der 12 miles til county line, hvor du kan købe.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-10

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-11

Arbejder du hos Jack Daniel’s, så følger der en flaske whiskey med, hver gang du får udbetalt løn.

Kæmpe Jack Daniel’s souvenirbutik

Udbuddet af nick-nack med Jack Daniel’s logoet på er begrænset i besøgscenterets White Rabbit Bottle Shop.

Men frygt ikke. Det kompenseres der så rigeligt for, i den Jack Daniel’s butik du finder på byens torv.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-12

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-13

Der ligger en butik der har specialiseret sig i at bruge tønderne til alt muligt. Den anden har alt det du kender og mere til.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-14

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-15

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-16

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-17

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-18

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-19

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-20

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-21

Lynchburg Square og BBQ

Lynchburg er i øvrigt en fin lille by som fortjener lidt tid, og byens torv, hvor souvenir butikkerne ligger, er et godt sted at sidde og se de mange turister myldre rundt.

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-22

Jack_Daniels_tennessee_roadtrip_2013-23

Melder sulten sig, er der også et par muligheder. Vi sprang dog disse på torvet over, da der var bestilt frokost et helt specielt sted, nemlig Miss Mary Bobo’s Boarding House.

Andre roadtrip oplevelser:

Keeneland og væddeløbsheste

Keeneland i Lexington er ikke den mest kendte væddeløbsbane i Kentucky, men den er stadig et besøg værd. Husk også at besøge hestestaldene.

Præsident Bill Clinton i Little Rock

Ovenpå en hyggelig omgang øl på The Flying Saucer aftenen før (som heldigvis ikke affødte de store tømmermænd) startede jeg dagen nogenlunde tidligt med et besøg hos tidligere præsident Bill Clinton og hans bibliotek.

Colonial Fort Condé i Mobile, AL

Mobile er en gammel fæstningsby og Colonial Fort Condé fra 1723 ligger stadig midt i byen. Det er et lille levende museum med hands-on mulighed for at opleve historien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada