Parkering i USA og Canada

De fleste af dine parkeringer på en roadtrip er gratis, men en gang imellem skal du betale for det. I storbyerne kan det godt løbe op i 30-50 dollars pr. nat.

Det gode ved en roadtrip er, at du kan køre lige derhen du vil.

Desværre skal du parkerer bilen nogle gange, for at få de gode oplevelser med hjem.

Heldigvis er parkering i USA og Canada nemt. Landene er indrettet efter biler og kørsel, så det er som regel meget nemt at parkerer og i langt de fleste tilfælde på en roadtrip er det også gratis.

De fleste af dine parkeringer på en roadtrip, forgår på moteller i forbindelse med overnatninger i små byer og motorvejafkørsler og i naturen/nationalparker.

parkering

Det er først når du parkerer inde i byerne, at der kommer en krølle på i forhold til betaling og begrænsninger.

Parkering udenfor eller i udkanten af byen

Bor du på motel udenfor de større byer, så vil parkering være inkluderet i din overnatning.
I større byer, skal du ikke langt udenfor bymidten før din parkering er inkluderet.

Selv i mindre byer, vil du ofte skulle betale for parkering, hvis du bor på et hotel i bymidten.

Med mindre byer mener jeg ex. Asheville, NC eller Rapid City, SD.

I små byer vil du sjældent skulle betale for parkering på et hotel eller motel.

Parkering i mindre, større eller storbyer

Selvom billige moteller ofte har parkering inkluderet når du bor udenfor byerne, så koster parkering når de ligger inde i byerne.

De større hotelkæder som Hilton, IHG, Choice Hotels m.fl. tager generelt altid betaling for parkering, men i storbyerne betaler du lige så ofte for parkering hos Days Inn og Holiday Inn m.fl.

Når du søger overnatning på ex. Hotel.com, så kan du se om parkering koster ekstra og hvilke mulighede der er.

Forskellige typer parkering

Der er to typer parkering på de fleste hoteller.

Selvparkering (self parking), hvor du selv parkere bilen når du er tjekket ind. Enten i hotellets egen parkeringshus, eller (hvis hotellet ikke har det) i en nærliggende parkeringskælder.

Valet, hvor du blot afleverer bilen til parkeringsservice, og så parkerer de bilen for dig.

Begge dele koster penge. Selvparkering er lidt billigere og du slipper ofte 10-15 dollars billigere ved at parkerer selv.

Priser på parkering

Jo større byen er, jo dyrere er parkeringen.
Jo tættere på downtown du bor, jo dyrere er parkeringen.

I storbyer som Chicago, New York, San Francisco og LA m.fl. kan det nemt løbe op i 30-50 dollars for en nats parkering hvis du bruger valet.

img_1234

Det er ikke nødvendigvis billigere i alle situationer at parkerer selv. Parkeringshuse hvor du selvparkerer kan snildt ligge i samme prisleje.

Hvilken type parkering du vælger, er en smagssag.

Den største fordel ved at benytte valet i storbyerne er, at du ikke skal rode med at finde en parkering. Selvom det ikke er svært at køre i et parkeringshus, går der nemt en god portion tid med at rode med det.
Og hvis du ikke har lavet din research på hvor der ligger et hus som er billigere, risikerer du blot at bruge tid på at spare en beskeden sum.

Jeg ved mange vælger at bo lidt uden for bymidten i bl.a San Francisco. Dels for at spare på overnatningens pris, men også på parkering.
I mange byer i USA og Canada, kan du billigt komme fra udkant til bymidte med bl.a. Uber og det vil sjældent koste mere, end parkering inde i byen ville.

Parkeringshuse i byerne

Som nævnt er infrastrukturen i USA og Canada lagt an på bilisme. Det betyder der er mange parkeringshuse og parkeringspladser.
Det kan være billigere at parkerer her end på hotellet, men huske at sætte dig ind i priserne. De operer med forskellige tilbud og time/dags rater. Der kan også være begrænsninger i in/out muligheder.

Parkering på gaden i storbyerne

I mange storbyer, er det muligt at finde gratis parkering på gaden, men pas på.

Skiltningen vedr. parkering er meget anderledes i USA og Canada end i Danmark, da man har andre traditioner.

I nogle gader er skiltningen for enden af gaden, så man skal kende området godt, for at vide om man må parkerer der.

Og så er der gaderensning flere steder i storbyerne. Det betyder man skal fjerne sin bil på bestemte dage. Er du ikke opmærksom på det, kan der vanke en fin bøde når du kommer tilbage til bilen, eller senere når den trækkes på dit kreditkort af udlejningsselskabet.

Der er også betaling flere steder (parkometre eller betalingsautomater). Nogle steder 24/7 andre steder kun i bestemte tidsrum.
Du kan derfor sjældent parkerer en bil i flere dage uden at skulle hen og betale, da betalingsparkering indirekte ikke tillader parkering i flere døgn.

Parkeringsbøder i USA

Parkeringsbøder i USA er ikke en afgift som i Danmark. Det er en bøde, som følger en og skal ordnes lokalt. Det er blevet muligt at betale parkeringsbøder over nettet flere steder, men ikke overalt. Er du uheldig, skal du finde det lokale bødekontor og ind og betale den der.
Gør du ikke, vil den følge dig og i værste fald komme på din ”profil” som immigration har på dig.

Parkering i Las Vegas

I mange år har Las Vegas været gratis at parkerer i. Både når du benyttede valet og når du benyttede selvparkering.

Fra 2016 har det ændret sig.

MGM Resorts er begyndt at opkræve betaling for parkering på deres 10 hoteller på The Strip.
Det er mindre beløb (de siger det max bliver 10 dollars), men det er stadig et stort hop fra gratis.

Da MGM Resorts nu har åbnet for sluserne, er det ikke utænkeligt at de andre store (Caesars, Wynn) følger efter.

Valet parkering generelt

Valet er en service du møder mange steder hvor du ankommer i bil.

De fleste kender den fra hoteller, men mange restauranter og venues i storbyerne benytter også valet.

Jeg har også set valet i forlyhstelsesparker og golfbaner mm.

Ved valet betaler du en grundydelse og så drikkepenge når du får udleveret din bil.

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.



Andre roadtrip oplevelser:

El Cosmico campingplads i Marfa

Kontrol, kunst og kultur ventede mig på turen fra New Mexico til Marfa i Texas, hvor jeg havde booket en campingvogn på El Cosmico for natten.

Tjekke ind og ud på hotel i USA

Tjek ind på motel el. hotel på din roadtrip i USA eller Canada er ikke svært. Her er min erfaring fra mere end 100 overnatninger i rundt om i USA og Canada.

6 Comments

  1. Hej René,

    Tak for en super god side – det er en kæmpe hjælp 🙂

    Jeg har lige et enkelt dumt spørgsmål: Hvordan betaler man nemmest ved betalingsparkering i amerikanske byer? Vi skal en tur ned ad den amerikanske østkyst her til sommer og kommer forbi en del større og mindre byer hvor vi satser på at skulle parkere bilen i et par timer eller længere. I Danmark kan man jo efterhånden benytte apps som Easypark eller Parkman til de fleste parkeringspladser. Er det også tilfældet i USA? Eller er der p-automater man skal købe billetter i – og kan man i så tilfælde benytte kreditkort eller skal man sørge for at have kontanter med?

    På forhånd tak,

    Morten

    1. @ Morten

      Du skal forberede dig på lidt af hvert. Der findes ikke en fælles app for hele USA, men de har apps de fleste steder. I storbyerne vil app’en Spot Hero være en stor hjælp. I mindre byer kan det være de ikke dækker, så du skal finde en anden app. Ofte fint skiltet på p-standeren ligesom i DK. App’en ParkMobile er en af dem jeg er stødt på.
      Du kan stadig støde på parkometre (dog som oftest opdateret til at modtage kreditkort). Betaling i central stander, hvor du lægger billetten i forruden er også stadig udbredt.

  2. Hej Rene
    Sidder lige nu i Toronto, og vi oplever at der er mange steder i både i staten new york og i Canada at de har publicparkering med f.eks. 3 timers parkering. Men jeg ser ikke at der er nogle af de andre biler som holder på parkeringsarealer som p-skive eller anden form for parkeringstilladelse. Har du evt. Kendskab til hvordan man skal forholde sig?

    1. @ Kim

      P-skiver er en dansk ting. Rundt om i verden kan p-vagter godt finde ud af, at holde styr på den tid du har holdt parkeret.
      Hvis der er tidsbegrænset parkering uden mulighed for betaling (vil være skiltet – og der kan både optræde parkometre som vi kender det fra gamle dage i DK, men flere steder er de overgået til p-automater som herhjemme) så skal du ikke gøre yderligere end at parkerer og holde dig indenfor tidsgrænsen.

  3. Hej Rene,

    Super side du har lavet, med masser af god info.

    Ang. Valet Parking – håber jeg du kan hjælpe, med et par spørgsmål, da jeg har søgt nettet op og ned uden held.

    Når man benytter sig af Valet Parking, bliver bilen så altid parkeret i sikre og overvågede parkeringshuse?

    Skulle man være uheldig, og uheldet er ude, at ens bil enten bliver udsat for hærværk, indbrud eller bliver stjålet, når man har brugt Valet Parking service, ved du så hvordan forsikringen på bilen forholder sig?
    – man har jo udleveret nøglen til en “man reelt set ikke kender”.

    Håber du kan hjælpe 🙂

    Mvh Jesper

    1. @ Jesper

      Den bliver ikke altid parkeret i sikre og overvågede parkeringshuse.
      Om de parkerer den eller du gør, og der så sker et indbrud i bilen, gør ingen forskel på din dækning.

      Om det valet firma som benyttes har dækning i tilfælde af skader der sker mens de kører i bilen, kan du ikke vide på forhånd.

      Ved småskader, kan du være dækket af egen selvrisikodækning på din rejseforsikring.

      Hvis du helt vil undgå situationer med valet, er det blot at parkerer selv. Det er dog ikke muligt altid, da bl.a. nogle hoteller ikke har selvstændig parkering, så du skal vælge med omhu via ex. hotels.com når du bestiller hotel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada