Kom ikke med overbooket fly fra Toronto

Min sidste dag i Canada gik fra rigtig god til rigtig skidt. Jeg endte med ikke at komme med flyet fordi det var overbooket, men det skulle blive værre end det.

7. juni, 2013

Cabriolet fik lov at være cabriolet

Dagen startede lidt udenfor Toronto, hvor vejret endelig viste sig lidt sommeragtig (i hvert fald noget af dagen). Udsigten fra mit Holiday Inn værelse var denne MacD truck med en meget finurlig udsmykket trailer.

ford_mustang_toronto_airport_2013-1

Det gode vejr betød jeg kunne køre taget ned på den cabriolet jag havde kørt rundt i på turen. Det var en Ford Mustang 5.0 V8 motor og den lyder bare bedre med taget nede.

ford_mustang_toronto_airport_2013-2

De små forskelle mellem USA og Canada

Jeg nåede nogle enkelte øde stræk og småbyer om formiddagen og fik de sidste indtryk af Canada og ikke mindst de små forskelle mellem USA og Canada.

ford_mustang_toronto_airport_2013-3

Her er en video hvor jeg kører gennem en mindre Canadisk by. Enhver by i USA på samme størrelse vil have væsentlig flere reklameskilte og ikke mindst et væld af fastfood steder.

Der er fastfood steder i byer som disse, men ikke så mange som man er vant til fra USA og slet ikke med samme mængde skiltning.

Vejret holdt ikke og mørke skyer trak sig sammen. Pga. det dårlige vejr i disse dage kunne jeg godt have sparet pengene til min cabriolet og lejet noget mindre, men på den anden side så er en Ford Mustang sgu lækker at roadtrippe i.

Bilkø nær Toronto

Efterhånden som jeg nærmede mig Toronto, gik der kø-kultur i den. Trafikken er faktisk så slem i Toronto og omegn, at mange kalder byens motorveje for Torontos største parkeringsplads.

ford_mustang_toronto_airport_2013-6

Anderledes vejskilte

Jeg nåede at se endnu et af de der vejskilte man lige skal tyde for at forstå (et andet var i Ottawa).

ford_mustang_toronto_airport_2013-4

Konfiskering af bil ved lovovertrædelse

Der er også store skilte der minder dig om, hvad konsekvensen er af at overskride hastighedsgrænsen.
Den er i øvrigt ikke for høj til at begynde med i provinserne Ontario og Quebec.

ford_mustang_toronto_airport_2013-5

Aflevering af lejebil i Toronto

Aflevering af bil i Toronto lufthavn gik nemt. Det er lige så nemt som i USA – du kører ind, medarbejderen går en runde om bilen, scanner stregkoden i forruden og aflæser instrumenterne. Så printes en kvittering og du kan gå til dit fly.

ford_mustang_toronto_airport_2013-7

I Toronto ligger biludlejningsselskaberne i parkeringshusene ved terminalerne, så det er en kort gå tur på tværs til tjek ind og afgangshallen.

Tjek ind til overbooket fly

Jeg skulle flyve direkte med Air Canada fra Toronto til København.
Jeg var der to timer før afgang. Typisk den tid jeg er der før afgang i USA.
Det skulle vise sig ikke var tid nok, for da jeg tjekkede ind, fik jeg at vide der ikke var flere sæder, pga. overbooket fly. Jeg skulle derfor henvende mig ved gaten inden afgang og høre om der var nogen der ikke var dukket op.

ford_mustang_toronto_airport_2013-8

Jeg fik også at vide, jeg kunne have undgået dette, hvis jeg havde tjekket ind online. Problemet var blot, at jeg ikke havde købt billetten direkte hos Air Canada og derfor ikke kunne login på deres side og finde min billet (jeg havde prøvet) og dem jeg havde købt billetten hos, havde ikke noget link eller andet der tillod mig det.

Så har jeg lært det.

I øvrigt kun tredje gang jeg har oplevet overbooket fly. Første gang var i 2003 med SAS ud af København til Chicago, hvor jeg havde fået et sæde, men blev tilbudt penge for at rejse dagen efter.
Anden gang var med KLM i 2007, hvor jeg sad i Amsterdam på vej til Minnesota. Der havde jeg ikke fået sæde, selvom jeg var tjekket ind mange timer før i KBH, men fik et og kom med flyet.

Moderne og lækker afgangsterminal

Toronto lufthavn er lækker og speciel den terminal hvor Sar Alliance (Air Canada, Lufthansa m.fl.) flyver fra.
De store spisesteder i terminalen har bl.a. taget teknologien til sig og det meste foregår elektronisk. Du sætter dig hvor der er plads, browser menuen på en ipad ved bordet og bestiller. Så dukker tjener op med mad og drikke.
Mens man venter kan der browses online og holdes øje med flytider.

ford_mustang_toronto_airport_2013-9

ford_mustang_toronto_airport_2013-10

I juni 2013 var det første gang jeg havde set dette i en lufthavn, men har siden set det andre steder.

Fik ikke sæde på overbooket fly

Afrejse tidspunktet for mit fly nærmede sig, så jeg forhørte mig ved gaten om jeg havde fået et sæde. Der var desværre mere end fyldt og jeg ville ikke kunne komme med hjem.

ford_mustang_toronto_airport_2013-11

Nok se, men ikke noget sæde. Dette var det tætteste jeg kom på det Air Canada fly der skulle have fløjet mig direkte hjem til København.

ford_mustang_toronto_airport_2013-12

Ombooket og voucher på 500 dollars

Det er ikke en unik situation, så der er procedurer for det. Jeg skulle, sammen med de 10-15 andre der heller ikke fik et sæde, gå til en serviceskranke. Her var mulighederne at blive booket om på andre fly samme dag og få en 500 CAD voucher. Jeg kunne også blive ombooket og få 300 CAD i kontanter, men så vil jeg først kunne komme afsted den næste dag.

Jeg valgte at komme afsted samme dag, og fik min info om, hvordan jeg fik mine 500 CAD voucher.

Jeg endte på et Lufthansa fly og skulle så via Frankfurt i stedet for direkte. Samlet set ville jeg komme to timer senere hjem end med Air Canada.
Lufthansa flyet var ikke fyldt, så havde et tomt sæde på hver side af mig, så min bedste oplevelser på economy på et Lufthansa fly, ever.

Så hvad der var lidt træls pga. en overbookning hos Air Canada, endte godt hos Lufthansa. Men jeg var ikke nået til det der var rigtig skidt endnu.

Sikkerhedslanding i Køln

Det var en aften afgang fra Toronto, så der blev serveret aftensmad og lyset blev slukket for at få lidt søvn på tværs af Atlanten.
Vi blev vækket lidt før normalt, for vejret i Europa og specielt Frankfurt var gået helt amok. Det betød vi ikke kunne lande i Frankfurt men i stedet blev dirigeret til Køln. Her sikkerhedslandede vi så vi ikke brugte alt brændstoffet. Vi sad og ventede i flyet en times tid, inden vi fik lov at fortsætte til Frankfurt.

Kaos i Frankfurt lufthavn

Frankfurt lufthavn havde været lukket i fire timer, så selvom vi kunne flyve dertil, var alt kaos. Alle fly var forsinkede eller aflyst og der var trængsel alle de steder vi skulle videre igennem (serviceskranker og sikkerhedskontrol).

ford_mustang_toronto_airport_2013-14

ford_mustang_toronto_airport_2013-13

Efter lang tid kom alt på plads og jeg fik et sæde på en maskine til KBH. Kun 6 timer senere end ellers, hvis jeg kommet med direkte.

Udsigten i Frankfurt, da jeg nedelig var kommet ombord på det sidste fly mod København. Der hang stadig nogle meget mørke skyer i området, men vi slap og kom afsted.

ford_mustang_toronto_airport_2013-15

Mistet bagage

Som prikken over i’et, og næsten forventeligt med flyskifte i Toronto og kaos i Frankfurt, så kom min bagage ikke med til København.
Det er træls, men så længe den ikke er helt borte, så dukker den typisk op dagen efter.

ford_mustang_toronto_airport_2013-16

Med al min rejsen i USA og Europa har jeg kun oplevet at miste min bagage tre gange hjem fra USA, og altid fået den dagen efter.

Ud af København er det sket tre gange, men aldrig på mine ture til USA (en gang til München, en gang til Kajaani i Finland og en gang til London).

Voucher (juhuu)

500 CAD i voucher lyder måske af meget, men der er begrænsninger. Den kan kun benyttes hos Air Canada og ikke hos alle Star Alliance partnere. Den kan kun benyttes i forbindelse med køb på Air Canadas hjemmeside, så samlet set er den kun et lille økonomisk plaster på såret hvis jeg står og skal til Canada igen, da billetter direkte hos Air Canada ikke altid er den billigste løsning – selv med voucher inkluderet. Jeg har faktisk ikke benyttet den endnu og fordi det er over et år siden, så er den ikke længere 500 CAD værd. Mener den falder 25-50 dollars i værdi hvert år.

Dine rettigheder ved flyrejser

Hvis du kommer ud for forsinkelser, aflysninger mm. ved din flyrejse, er der en række regler der gælder.
Der er mange regler afhængig af hvor du flyver fra/til og hvilket selskab du flyver med.
Forbrugerrådet har samlet dem alle i en overskuelig liste her.

Jeg kan ikke hjælpe med spørgsmål vedr. dette, da jeg aldrig har benyttet mig af klagemulighederne. Tag kontakt til Forbrugerrådet hvis du har spørgsmål.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Morgentur i Montreal, Canada

Montreal er en storby med mange muligheder. Denne tur gik gennem de små områder og den franske bydel ved Notre-Dame Basilica of Montreal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada