Manzanar War Relocation Center

Mange kan huske Pearl Harbor i 1941, men mange ved ikke at USA satte 110.000 japanere, der boede i USA, i koncentrationslejre. I Manzanar var 10.000 indespærret.

23. April, 2016

Manzanar National Historic Site

Fra Independence kørte jeg fem miles tilbage af vejen jeg var kommet fra dagen før nede fra Death Valley. Mit første stop denne dag var nemlig Manzanar National Historic Site.

Hvis du ikke er opmærksom lægger du nok ikke mærke til det når du kører strækningen fra Death Valley til Bishop (hvor mange overnatter inden Yosemite National Park, men kort før byen Independence ligger en af de sorte pletter i USA’s historie.

Manzanar er hvad der på politisk korrekt sprog kaldes et War Relocation Center, men historisk er de fleste enige om, at den rigtige betegnelse er koncentrationslejr.

Da Japan angreb Pearl Harbor 7. december 1941, besluttede USA at hele vestkysten skulle være en militærzone.

For ikke at risikerer at Japanske immigranter loyalitet lå på den forkerte side, vedtog man hurtigt nogle love der gjorde det muligt for FBI og militæret at tilbageholde og sidenhen internere alle japanske immigranter på vestkysten i lejre.

USA sagde at det var for at beskytte dem, men som en af de internerede beskrev, så var det dem selv som vagternes geværer var rettet imod.

I Manzanar ligger resterne af en af disse lejre.

I alt var mere end 110.000 berørt af dette og i denne lejr blev der tilbageholdt 10.000 japanere.

I dag er der ikke meget tilbage. Den oprindelige indgang med vagthuse i sten er genopbygget.

Barakkerne, som de internerede boede i er for længst forsvundet, men nogle nye er bygget for at vise hvilke forhold de levede under.

Det var ikke en fangelejr som vi kender det fra de grusomme lejre i Europa under krigen, men den psykiske del i dette (at holde amerikanske borgere i fangelejre med bevæbnede vagter) tog hårdt på de internerede.

Når du har set hvordan de boede i lejren, kan du køre rundt i området hvor lejeren lå og se nogle tilbageblevne ting fra den gang.

Bagest i lejren ligger kirkegården. Her ligger de begravet som døde under opholdet, inkl to som blev dræbt under optøjer i lejren.

Besøgscenteret fungere også som museum og har bl.a en liste med alle 110.000 der blev tilbageholdt.
Ingen af de 110.000 tilbageholdte blev dømt for nogen landskadelig handling

Under Reagan administrationen blev der sat et politisk punktum for hvad der skete, og alle overlevende fik en formel undskyldning plus en erstatning.

Gennem årene har USA kontinuerligt drevet en lignende politik, hvor de har givet hele befolkningsgrupper skylden i stedet for de enkelte skyldige. I 1950’erne og 1960’erne var det kommunisterne der blev jagtet i USA og Vietnamkrigen blev ført efter samme overbevisning. I nyere tid er det urolighederne i Mellemøsten der satte nye pletter på USAs historie med bl.a. Guantanamo.

Manzanar er derfor en vigtig del af USA’s eftermæle og et interessant indblik i den måde landet drives af kræfter som udefrakommende måske synes underlige.

USAs politik over for fremmede er kun blevet endnu tydeligere under den nuværende administration.

Besøg Manzanar National Historic Site

Manzanar er åbent året rundt (på nær den 25. December) og er gratis at besøge.
Her finder du mere information om Manzanar.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Oplev andre National Historic Sites

Ikke alt med National i nevnet er nationalparker i USA. National Historic sites er en af de betegnelser du kan støde på rundt om i USA. Det gør dem ikke mindre interessante end nationalparker, men ofte er National Historic Sites en del mindre end en nationalpark og af en anden karakter, da alt ikke nødvendigvis er natur.
Her kan du se de andre National Historic Sites jeg har besøgt.

Se et kort over oplevelser i Californien

Jeg har haft rigtig mange oplevelser i Californien gennem årene. Fra Redwood områderne ved statsgrænsen til Oregon, til San Diego ved den Mexicanske grænse. Jeg har samlet dem alle på et kort, så du nemmere kan se hvilke oplevelser der kunne være en mulighed i den del af Californien du skal besøge. Se mere end 150 oplevelser i Californien

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Oplevelser i Californien

Californien har alt. Storbyer, dramatiske kyststrækninger, strande, bjerge (og sne om vinteren), landbrug, vinmarker, skov

Los Angeles til Lake Havasu City

Turen fra Los Angeles til Lake Havasu er manges første rigtige roadtrip strækning. Turen ud af LA og gennem et øde landskab til Lake Havasu, er en god start på en roadtrip.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada