Colorado State Capitol i Denver

State Capiltol er et spændende indblik i amerikansk politik. I Denver tog vi en guidet tour for at få mest muligt ud af besøget og få udsigten fra toppen.

24 aug, 2018

Denver og Colorado State Capitol

Der var kun afsat en enkelt dag i Denver på denne tur. Den inkluderede downtown og et par bynære oplevelser. Skal du have fuld udbytte af Denver, skal du bruge mere end en enkelt dag.

Vi startede dagen i Denver med at besøge Colorado State Capitol.
Denver er hovedstad i staten Colorado. Det betyder at de har en capitol building og det er her politikerne samles for at styre staten.

Denver er den største by i Colorado – og den største by i mange miles omkreds. Men det er ikke altid den største by du finder statens State Capitol. I staten New York ligger den i Albany, i staten Californien ligger den i Sacramento og i Texas ligger den i Austin.

Der er offentlig adgang til State Capitols, dog skal du igennem et sikkerhedstjek som i lufthavnen.

Du kan gå på opdagelse på egen hånd når du først er inde, men ofte får du meget mere ud af en guidet tour. Jeg mener ikke at have betalt for nogle af de mange tours jeg har været på. Turen i Colorado State Capitol kostede heller ikke noget.

Colorados historie

Staten Colorado blev til i 1875. Forud for den begivenhed ligger mange tusinde år historie i området, men helt frem til 1860 var Colorado blot en del af Utah, Nebraska, Kansas og New Mexico Territories.

Den guidede tur i Colorado State Capitol tog udgangspunkt i historien siden 1876 med fokus på byen Denver, bygningen og det politiske.

Mens du vises rundt i det imponerende byggeri, forklares om de arkitektoniske valg, bl.a. antallet af trapper mellem etagerne og ikke mindst byggematerialerne.

State Capitol Buildings har altid sat en ære i, at benytte lokale byggematerialer. Har staten sten og klipper, er de ofte en del af bygningens byggematerialer.

Denver er en gammel mine stat, så guldet på toppen af bygningen (2 kg bladguld) er også udvundet i Colorado.

Det politiske system i Colorado

Det politiske system i USA er lidt a la det engelske. Under- og overhus i England er blevet til House of Representatives og Senate i USA.

De sidder i to forskellige sale og træffer beslutninger om statens politik. House of Rep. har historisk mest været Demokratisk, hvor Senate har været Republikansk.

Lokalpolitik foregår dog oftest en del mere fredeligt en de Dem. / Rep. slagsmål du ser i nyhederne når du hører om politik i USA.

Fra The Gallery (publikumspladserne), kan du som privatperson se med når politikerne diskuterer i salen. Ganske som i Folketinget i Danmark.

Udkig fra State Capitol kuplen

På den øverste etage i Colorado State Capitol ligger en museum der forklarer hvordan stedet blev bygget. Flere steder kan du se ind bag de prægtige kupler og andet og se hvad der holder det hele oppe.
Når du først er inde i Colorado State Capitol Building, så kan du gå rundt over det hele, inkl. museet øverst oppe.

For at få den fulde oplevelse med, skal du dog på en guidet tur.
Det sidste stop på en tour er udsigten over byen fra toppen af kuplen.

Deroppe har du et 360 graders view til Denver – og på en god dag – vest på til den imponerende mountain range der ligger tæt ved byen.

Overfor State Capitol ligger Denvers rådhus. En bygning der fint måler sig med Colorado State Capitol Building i udtryk og udsmykning.

Fra toppen af State Capitol bygningen kan du også lige skimte 16th Street Mall, som vi så næremere på senere på dagen.

Denver – The Mile High City

New York: The Big Apple, Paris: The City of Lights, Aarhus: Smilets by. Denver kaldes også: The Mile High City.

Den titel kommer af byens placering i højdemeter (og ikke fordi cannabis har været lovlig i staten i nogle år).
En Mile er 5280 feet. I meter er det 1600.

Det er Denvers placering over havets overflade. Der er mange byer i Colorado der ligger endnu højere, men Denver sidder på denne titel. Det går igen mange steder rundt om i byen, i udtryk og i officiel turistkommunikation.

På Colorado State Capitol Building kan du se den officielle markering af højden. Eller rettere, du kan se flere markeringer. Højden på byen har nemlig ændret sig gennem tiden (tektoniske plader der bevæger sig og udstyr der bliver mere præcis), så markeringen er flyttet lidt op og ned (og op igen) når der fra tid til anden kommer et universitet forbi og måler op.

Den mørke plaque på billederne blev sat op i 2003 og har fået patina gennem årene.

I 2008 tog jeg et billede af samme plaque, som du kan se hvor plaquen skinner.

Besøg Colorado State Capitol

Du kan besøge Colorado State Capitol på egen hånd, men en guidet tour er en meget bedre oplevelse. Her kan ud finde info om guidede ture i Colorado State Capitol.

Besøg State Capitols i USA

Jeg anbefaler altid et besøg i state capitol buildings. Det er en gratis oplevelse med masser af god info.
Jeg har været forbi flere og har skrevet om mine besøg i State Capitols bl.a. Californien, Oregon og Texas.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Steamboat Springs

Steamboat Springs har to skiområder om vinteren. Resten af året er det en historisk og idyllisk by, tæt ved Rocky Mountains National Park.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada