New Orleans og Katrina

Byrundtur i New Orleans bragte mig tæt på det ikoniske French Quarter, begravelser på hylder, det oversvømmede Lower Ninth Ward og Brangelina (sådan da).

5. april, 2012

Bustur rundt i New Orleans

Jeg havde booket en kombi-tur så efter turen ud til Oak Alley Plantation skiftede jeg bus og tourguide, da vi atter var tilbage i New Orleans.

Vi kørte i en mindre bus, så vi kunne komme rundt i French Quarter og tæt på. Det gik lidt stærkt med informationerne og man fik ikke alle detaljerne med, afhængig af hvilken side af bussen med sad i. Der var dog rigeligt for alle at se på og guiden havde et væld af info, som man ikke kan huske det halve af bagefter.

I disse sladderblads og reality fikserede tider så er der tradition på by rundture er at udpege huse hvor kendte bor eller har boet. Jeg fik ikke billeder af de byhuse som kendte havde købt men så hvor Brad og Angelina havde et, hvor Nicholas Cage tidligere havde et osv.

Spicelt folk med relation til filmindustrien har forsøgt at gøre meget for New Orleans efter Katrina ødelagde store dele af byen tilbage i 2005. Bl.a. er flere film blevet optaget i byen siden da.

Efter French Quarter kørte vi ud i nogle af de tilstødende kvarterer. Her var det tydeligt at der stadig var meget der manglede at blive gjort efter Katrina.

Der er mere at komme efter i New Orleans end blot French Quarter. Det frarådes dog at gå for meget uden for de typiske turiststeder om aftenen af hensyn til din egen sikkerhed. Skal du rundt, så tag en taxa.

Katrina og Lower Ninth Ward

Fra French Quarter kørte vi ned mod Lower Ninth Ward, som var det område der blev hårdest ramt af oversvømmelser efter Katrina (det var der diget brast).
Som nævnt, så var der tydelige spor på ødelæggelser så snart man forlod French Quarter. Den fattigdom der plager store dele af New Orleans var også meget tydelig og man finder ud af, hvor godt man egentlig har det hjemme i Danmark.

Vi fik udpeget bygninger som stadig stod tomme efter Katrina, bl.a skoler og plejehjem mm. og hvordan de blev brugt i forbindelse med orkanen men desværre havde fået lov at gå i forfald efterfølgende pga. manglende midler.
Alle huse havde en markering der mange steder fortalte en tragisk historie.

Tallet til venstre er betegnelsen for dem der undersøgte huset efter oversvømmelsen – typisk en militær eller hjemmeværnsenhed. Det øverste tal er datoen for, hvornår huset blev gennemsøgt. Tallet til højre er hvorvidt der er sundhedsfarlige ting at tage hensyn til (gas, nedfalden elektriske ledninger, døde husdyr). Det nederste tal angiver hvor mange døde mand fandt.

Området var dog langt fra helt øde. Der var flere tomme grunde, hvor huse var blevet ryddet og der var også mange renoveringer i gang.

Tættest på det sted hvor diget gav efter var alle bygninger jævnet med jorden. Vandet havde stået oppe ved hustagene så der var ikke noget at redde.

Det var i det område velgørende organisationer – anført af Brad Pitt – gjorde størst fremgang. Her var der nybygninger som i den grad skilte sig ud. Ikke kun fordi de var nye, men pga. arkitekturen.

De fleste var bygget på søjler, af hensyn til fremtidige oversvømmelser og så var der i alle husene sørget for at man kunne komme ud på taget. De fleste døde man fandt deres huse under Katrina var ikke døde pga. drukning men pga. de blev kvalt oppe på deres loft. Et simplet ovenlys vindue eller en hel tagterasse er altså ikke kun for at gøre huset mere lækkert, men også for at redde liv i fremtiden.

Mange steder kunne man stadig se de tydelige markeringer der viste hvor vandet havde gået til.

Hos den brandstation der lå nærmest Lower Ninth Ward har man ikke ville reparerer alle skader som et minde på begivenhederne.

Begravet på en hylde

Næste stop var en mindre kirkegård. Her fik man et indblik i en lidt anderledes måde at begrave folk på. For det første foregik det over jorden, af hensyn til oversvømmelser. Men det foregik på hylder i hulrum hvor kisten blev stillet og så muret til. En familie delte det ene eller et par hylder og når det næste døde, så åbnede man op, skubbede resterne til side og satte den næste kiste ind. Der skulle dog gå minimum et år inden man måtte åbne op igen.

New Orleans kunstmuseum og bypark

Herfra kørte vi ud til New Orleans Kunstmuseum som ligger i en imponerende bypark. Parken er 50% større end central park i New York og rummer bl.a en stor skulptursamling.

Truende høj vandstand

Derfra gik turen langs nogle af byens floder, hvor man virkelig kunne se hvor højt vandet står i byen og hvilken konstant trussel for oversvømmelse de ligger under for.

Universitetsområdet

De sidste områder vi kørte igennem på turen lå ved universitet og pga. spring break, så var der godt gang i den i gaderne og på områdets barer.
Det er også ude i det område Mardi Gras optoget starter og langs ruten kunne man flere steder i træer og på ledninger se perlekæder hænge og dingle.

Mere natteliv i French Quarter

Tilbage i French Quarter fik jeg resten af aftenen til at gå nede i Bourbon Street, fik en portion Jambalaya og lavede min egen lille pub crawl. Jeg fandt et lille sted hvor der blev spillet jazz som jeg nød i selskab med nogle mint juleps.

Det blev til lidt flere drinks end beregnet, så min tur ud og sejle airboat og se alligatorer dagen efter var lidt hård pga. tømmermænd.

Der er masser af firmaer som arrangerer ture rundt i New Orleans og airboat ture mm. Jeg benyttede dem her og havde bestilt kombi-turen på forhånd (hjemmefra). Airboat turen bookede jeg to dage i forvejen hvilket skulle vise sig at være en god idé, for der var totalt fyldt op på dagen. Påske er dog højsæson i området, så kommer man på andre tider af året, kan man måske godt komme ind fra gaden og få plads.

Overnatning i New Orleans

French Quarter i New Orleans er det historiske område med den klassiske arkitektur du forbinder med byen. Det kan være lidt dyrere at overnatte i området, men charmen og de unikke oplevelser er det hele værd. Her kan du finde overnatninger i New Orleans.

Andre roadtrip oplevelser:

2 Comments

 1. Du skriver ikke helt hvem du brugte til bustur og airboat tur, eller også kan jeg ikke finde det…. kan du huske det? skal nemlig til New Orleans om 6 dage og ville gerne bestille de samme ture 🙂

  1. @ Michael

   Det er en smutter. Prøver at huske at nævne firma/pris på de ture jeg tager.

   Der er mange firmaer der tilbyder disse ture, og kan ikke huske præcis hvem jeg var med, men jeg købte en combi tur til plantage (Oak Alley) og City Tour til den ene dag og en airboat tour til den anden dag. Jeg valgte airboat tour med hotel pick-up af hensyn til evt. tømmermænd – men også fordi biler og parkering i French QUater er en udfordring, så da jeg først havde parkeret ville jeg ikke miste mit spot, ved at køre rundt til forskelligt.
   Her er et firma som sælger begge ovennævnte ting: https://neworleanstourcompany.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada