CN Tower i Toronto, Canada

Jeg stod op til en perfekt dag i Toronto med høj sol og masser af ting på programmet. Første stop: en tur op i CN Tower.

30. maj, 2013

Tidligt op og tid til at nå det hele

Jetlag fik mig tidligt op (havde ellers været sent oppe dagen før for at komme mit jetlag hurtigst til livs) og jeg kunne fra min altan på 38. etage følge med i hvordan byen langsomt vågnede.

Jeg havde planlagt en række ting på forhånd (i forbindelse med den konference jeg skulle deltage på) men denne torsdag formiddag var åben.
Der var dog en oplagt oplevelse som var svær at komme udenom: CN Tower.

cn_tower_toronto_2013-23

Op i CN Tower

Jeg havde været i Toronto to gange før (1999 og 2003) og begge gange været oppe i tårnet, men jeg er en sucker for høje bygninger og der er sket meget med Torontos bybillede de sidste ti år (se bl.a billede længere nede), så jeg tog turen op.

cn_tower_toronto_2013-1

Jeg boede i en lækker lejlighed tæt ved (fundet via airbnb, som der kommer mere om i et senere indlæg) og kunne gå hen til CN Tower på 10 minutter.

cn_tower_toronto_2013-3

Uden for sæson og ingen kø

Det var torsdag formiddag sidst i maj lidt uden for højsæsonen (juli/august) så der var næsten ingen mennesker. Det betød der ikke var nogen kø til billetter, sikkerhed eller elevatoren op.

Jeg købte en billet med adgang til det hele (tårn, øverste dæk, to info film) til i alt 44 CAD. Kursen er ca. det samme som USD (i hvert fald den 30. maj, 2013).

Vindpust som sikkerhedstjek

Som med flere bygningsværker i USA, så var der et sikkerhedstjek for at komme op i tårnet. Dette er dog lidt anderledes, da du ikke skal tømme lommer og sende tasker igennem røntgenmaskiner. I stedet stiller du dig blot ind i en lille boks, som puster lidt luft på dig. Meget hurtigere end metaldetektor og røntgen.

cn_tower_toronto_2013-6

Fotografering på grøn baggrund

Stedet er bygget til at håndterer en masse turister, men der var ikke rigtig nogen denne formiddag, så det føles lidt underligt at følge de lange indhegnede stier rundt i hele bygningen for at komme om til elevatoren, tæt ved sikkerhedskontrollen.
’Inden jeg nåede dertil, så var der den obligatoriske ”fotografering”. Denne gang med et grønt bagklæde, så jeg kunne blive sat ind med Toronto´s skyline i baggrunden.
Jeg stiller glædeligt op, men har kun én gang købt billedet (i Graceland). Den bedste af disse løsninger (synes jeg) er i Seattle i Space Needle. Her kan du selv gå ind på nettet, gratis, og vælge baggrund og downloade.

Lær om CN Tower

Hvis du står i kø for at komme gennem sikkerhedskontrollen eller op i elevatoren, så har du rig mulighed for at læse op på hvordan tårnet blev bygget, hvorfor, hvor højt det er, samt se en masse billeder af processen.
Selvom jeg startede i elevatoren, så blev jeg ikke snydt, for her opsummeres meget af det, blot på kort tid, så som højde, hvor hurtigt vi bevæger os i elevatoren mm.

Udkig og glasgulv i elevator

Du kan kigge ud over byen/søen men du kører op. Det kan være en stor mundfuld for mange. Er du ikke god til højder, så kig ikke ned i elevatoren, som har fået glasgulv (i hvert fald lidt af det – noget der er kommet til siden jeg var der sidst).
Det er ikke det eneste glasgulv i tårnet, men det vender jeg tilbage til.

cn_tower_toronto_2013-8

Masser af oplevelser og roterende restaurant

Der er ”fire etager” og seks oplevelser når du er kommet op i CN Tower. De er unikke på hver deres måde.
Den ”etage” du kommer af på med elevatoren er inden døre med store glaspartier, næsten, hele vejen rundt. Det er også på denne etage du kan komme ind i restauranten på toppen – som drejer rundt. Så i løbet af en menu, kommer du hele vejen rundt.

cn_tower_toronto_2013-9

cn_tower_toronto_2013-11

Fra denne etage kan du også tage elevatoren lidt længere op til en mindre etage, hvor du er på det højeste: 447 meter. Denne etage er også inden døre, men du kan komme alle 360 grader rundt og se byen.

cn_tower_toronto_2013-16

Udenfor i CN Tower

Tilbage på etagen med restauranten kan du gå ned af nogle trapper til etagen nedenunder. Her kan du komme udenfor, men er dog godt ”pakket ind” i gitter og rækværk. Det er lækkert med noget frisk luft og der kan være en del blæst deroppe, men det kan være svært at tage gode billeder ud gennem gitteret.

cn_tower_toronto_2013-12

Her er et taget af byens city airport (ikke den du flyver til fra DK).

cn_tower_toronto_2013-13

Toronto har ændret sig

Jeg hørte en guide fortælle, at der pt. er mere end 100 byggerier i gang i Toronto. Når de er færdige, så har Toronto flere højhuse end New York City.
Toronto har også lige passeret Chicago i størrelse, så Toronto nu er Nordamerika´s 4. største by (Mexico City, New York City, Los Angeles, Toronto). Montreal er nummer 8.
På billedet her, kan du se noget af udviklingen de sidste 10 år.

toronto_2003_2013_from_cn_tower

Glasgulv i CN Tower med 350 meter ned

Denne etage er også hvor du finder glasgulvet. Det er lavet så du kan kigge direkte ned langs det høje bygningsværk og på pladsen/stadion nedenfor.
Det er næsten sikkert som amen i kirken, at børn springer ud på gulvet uden overvejelser. De synes det er fedt. Voksne, derimod, skal liiiige tage sig lidt mod til. Først den ene fod og så forsigtigt ud med den anden.

cn_tower_toronto_2013-14

cn_tower_toronto_2013-15

cn_tower_toronto_2013-18

cn_tower_toronto_2013-17

Ud og stå på kanten af CN Tower

Den sidste oplevelse er en Edgewalk. Den er kommet til i 2011 og var fuldstændig gået min næse forbi så det blev ikke denne gang – kostede 175 CAD.
Kort sagt, kommer du ud, fastspændt i en sikkerhedsline, og går udenfor på en platform uden rækværk og får lov at læne dig ud over kanten.

cn_tower_toronto_2013-19

cn_tower_toronto_2013-20

Souvenirs og film

Nede igen er der den obligatoriske souvenir butik, hvor du kan finde en masse kitch og så en masse produkter med ahorn sirup (det er jo Canada).
Inden du forlader CN Tower kan du også se et par film. Jeg nuppede en 3D film om flyvning i fremtiden, som kigger nærmere på Boeings 787 Dreamliner. Lidt underligt at have den film på programmet her i Toronto.

cn_tower_toronto_2013-7

Kunne ikke nå Rogers Centre

Nede på gaden igen gik jeg over til Rogers Centre (stadion). Jeg ved der er mulighed for en rundtur på stadion (som benyttes til mange ting og er fleksibelt indrettet, med mulighed for at flytte rundt på tribuner og åbner taget). Desværre passede turene ikke ind i mit program. Jeg var der i 1999 og det er et besøg værd: Rogers Centre Tour.

cn_tower_toronto_2013-16

cn_tower_toronto_2013-22

CN Tower spejlet i Toronto

Fra CN Tower gik jeg tilbage til min lejlighed til lidt frokost, inden jeg skulle videre på min næste oplevelse, Segway toru i Distillery Distriktet.
Jeg gik tilbage mellem de høje, blanke bygninger i downtown Toronto og kunne se CN Tower spejle sig i flere af bygningerne.

cn_tower_toronto_2013-27

Jeg så også et par at de mange food trucks som er at finde i Toronto.

cn_tower_toronto_2013-25

cn_tower_toronto_2013-26

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada