Vandfald og Columbia Icefield gletcher i Jasper National Park

Columbia Icefileds Glacier er kun en kort bustur væk i Jasper Nationale Park. For nogle vil busturen måske endda være federe end at stå på en gletcher.

15 sep, 2014

Kølig morgen i Jasper

Vi vågnede til 3 graders varme i Jasper. Vi kunne se på vejrapp’en at det ville blive varmere i løbet af dagen, men sørg for at tage tøj med til lidt af hvert hvis du skal besøge The Canadian Rockies. Ikke kun hvis turen går der til i september, men generelt.
Jasper og Banff ligger i højden i bjergene så dels er der lidt køligere og dels er vejret omskiftelig.

Vi var forberedt på de 3 grader og vidste dagen ville bruge os endnu højere op, og muligvis til endnu køligere områder (ihvertfald var der garanti for sne og is).

Iøvrigt havde lejebilen (Jeep Grand Cherokee) varme i rattet og sæderne, så en morgenkold bil var ikke noget problem. Lejebiler i USA har generelt et højt udstyrsniveau. Her kan du se hvad du kan forvente af hestkræfter og udstyr i din lejebil.

Kort rute, lang dag

Målet for dagen lå 230 km væk ved Lake Louise. Jeg ved mange planlægger deres roadtrip med et større dagligt gennemsnit, men de fleste glemmer, at ting tager længere tid end man regner med.

Vi havde en håndfuld stop denne dag, og de 230 kilometer tog hele dagen. Her kan du se mere om, hvor lang tid ting i virkeligheden tager på din roadtrip.

Athabasca Falls

Dagens rute gik syd på fra Jasper ad highway 93 som også er kendt som Icefields Parkway.

Der er flere stop på ruten end vi kunne nå på en dag, så nøjedes med dem der lå i “vejkanten”.

Det første stop syd for Jasper var Athabasca Falls.

Modsat Wells Gray Provincial Park tidligere på turen var det ikke et majestætisk vandfald med stor højde.

Det der gør Athabasca Falls værd at stoppe ved, er den geologi der går igen fra Maligne Canyon hvor vandets hvirvler ned gennem slugter og kløfter under dig.

Det kan være svært at knipse nogle gode billeder der, uden at skulle uden for stierne og lidt tættere på kanten end de fleste måske har lyst til.

Truen videre gik gennem det evig idylliske landskab og når der ikke var noget at stoppe efter kunne man altid prøve at fange et godt motiv i sidespejlet. En øvelse jeg ved mange også ynder at gøre, og jeg har selv en god samling fra mange af mine roadtrips.

Sunwapta Falls

Dagens andet vandfald var Sunwapta Falls.

Et mere klassiske vandfald og mere tilgængeligt end Athabasca Falls.

Selvom der ikke er så meget højde på, er det imponerende at stå tæt ved kanten og høre vandets susen.

Columbia Icefield og Athabasca Glacier

Det største stop for dagen var Columbia Icefields.

Når du nærmer dig, er du ikke i tvivl om, at du er på vej ind i et lidt andet område end resten af Jasper. Du er ved foden af nogle dramatiske og sneklædte bjerge og vejen går op mellem dem mod Columbia Icefileds.

Columbia Icefields er et gletcherområde på 325 km2 i 100 til 365 meters tykkelse.

Det kan være svært at forholde sig til på afstand.

Modsat mange andre gletchere i området er det muligt at komme op på Athabasca gletcheren, som er en af del af Columbia Icefileds. Og det er endda nogelunde nemt, da det foregår i bus.

En tur op på gletcheren stater ved Columbia Icefields Discovery Centre.

Der kører flere busser, men stedet er godt besøgt, så for at være sikker, anbefales det du bestiller på forhånd.

Vi var der sidst på sæsonen og havde ikke booket på forhånd, så ventede kun en halv times tid på at komme afsted.

Turen op på gletcheren foregår i to dele.

Først en almindelig bus fra Discovery Centre over på den anden side af vejen og et stykke ind mod gletcheren.

Derinde skiftes der til en helt anden type bus (en Terra Bus), som i sig selv er turen værd. Et monster af en bus med 1.5 meter høje dæk der kan køre ekstremt stejlt og forcere gletcheren på de store dæk.

Buschaufføren fungere som guide på turen og fortæller (selvfølgelig) også om den ekstreme bus samt en stejl strækning af vejen der er 32,5 grader. Du finder lignende stejlhed i enkelte steder i San Francisco, men her foregår det i en kæmpe bus to meter over jorden.

Det er en kort køretur op på isen, hvorefter du kan gå ud på gletcheren og se (og føle) nærmere på den i 20 minutter.

Der løber smeltevand oppe på gletcheren som du kan drikke af, eller fylde en dunk. Du skulle være sikkert nok. Jeg drak af det, og oplevede ikke nogen problemer.

Klik på billedet for fuld størrelse

Glacier Skywalk

Siden jeg var der i 2014, er busturen ændret således, at man ikke køres tilbage men videre til Glacier Skywalk.
Det er et udkigspunkt som inkludere en glas skywalk, hvor du går ud over kløften på en bro af glas, inklusiv gulvet, så du kan se alt omkring dig.

Den var også åben i 2014, men vi købte den ikke til dengang. Nu er den inklusiv i billetten op på gletcheren.

Hvis du ikke vil betale for en bus tur, kan du gå lidt tættere på gletcheren fra Discovery Centre. Du kommer dog ikke til at kunne røre ved gletcheren, da den ligger et godt stykke længere væk end stien går.

Frokost ved gletcheren

Inden turen gik videre af Icefields Parkway mod Lake Louise, var det tid til en sen frokost med en af turens bedste udsigter over mod Athabasca gletcheren, de høje Canadain Rockies og Columbia Icerfields.

Mere om Columbia Icefields

Et besøg på Athabasca gletcheren og Columbia Icefields er sæsonbestemt. Hovedvejen gennem området kan være lukket om vinteren og turerne op på gletcheren kører kun fra maj til oktober (hvor yderdatoerne er mere vejrafhængige).

Gletcher og Skywalk er inkluderet i samme billet. Skal du både på cruise på Maligne Lake og forbi Columbia Icefields, er der kombi billetter til det også.

Andre roadtrip oplevelser:

Death Valley

Death Valley var varm, men altid en oplevelse at se hvad nationalparken har at byde på. Vi kørte med taget oppe med 44 grader udenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada