Minuteman Missile National Historic Site

Der er nok stadig aktive atomvåben i South Dakota, men den missil silo og den atombunker du kan komme ned i, har ikke nogen.

24. sep, 2014

Den kolde krig i South Dakota

South Dakota gemmer på en offentlig kendt hemmelighed.

Under den kolde krig – og stadig til den dag i dag – har de øde områder i USA’s midtvest været brugt til at hus dele af det amerikanske missilforsvar.

Meget af det er nedlagt og forsvundet i dag, men der gemmer sig et par koldkrigs klenodier du kan besøge på din roadtrip gennem South Dakota.

Delta-09 Atom Missil Silo

Det ene er en missilsilo du kan kigge ned i, Delta-09 Minuteman II Missile Silo. Ikke så meget at se, men giver dig en idé om, hvor anonymt disse lå i landskabet.

Delta-09 ligger tæt ved byen Wall på en anonym grusvej et lille stykke fra afkørslen på I-90 (https://goo.gl/maps/TzZ8FV4YaDs).

Delta-01 missilkontrolcenter

Den anden koldkrigs-ting er Delta-01 Launch Control Facility, som er meget mere interessant besøg.

Delta-01 kan du ikke besøge på egen hånd. Her skal du på en af de guidede ture for at få adgang.

Når du har sikret dig en billet til en tour (find info om det længere nede) kan du komme ind på det sikrede område og ind i et kontrolcenter for atomvåben.

Delta-09 blev afviklet i 1993, men har fået lov at stå til eftertiden som et museum og stil-billede af tiden.

Pensioneret oberst som guide

Du bliver mødt af guiden, som er Park Ranger da dette nu hører under National Park Services, ved gaten til installationen.

I vores tilfælde var det en pensioneret Oberst fra flyvevåbnet som havde tjent som commander på selvsamme control center vi skulle vises rundt i.

Bygningen ser ikke ud af meget og kan ikke modstår nogen form for beskydning, hvilket heller ikke var meningen. Delta-01 var et kontrolcenter. Her var ikke nogen missiler. De blev blot affyret her fra.

Iøvrigt ligger kontrolcenteret langt under jorden, så selvom stedet blev bombet (og det ville det blive i tilfælde af krig) så ligger de vigtige ting under jorden, som vi skulle ned til.

Up top (oppe på jorden) var det en lille base for dem der havde vagten. Her boede de i den tid de var herude og skiftede så til vagter nede i kontrolcenteret.

Her var et lille opholdsrum og spisestue, et køkken og indlogering.

Underholdningen bestod i et TV signal og en række film på VHS, bøger og brætspil.
Rummet er efterladt nogenlunde som det så ud i 1993.

Fra huset oppe på jorden, kører en lille elevator dig ned til bunkeren under jorden.

Den består af meter tykke betonmurer med en meget stor og tyk ståldør.

Bemalingen på døren var der også mens stedet var i brug. Flyvevåbnet i USA har en lang tradition for at skrive på de ladninger de disponerer over i krigstid. Da de ikke kunne skrive på missilerne, var dette hvad det kunne blive til.

Har du set filmen War Games, så har du også set indersiden af en bunker. Den ligner i hvertfald meget godt den du ser i filmen og processen med at afkode beskeder og dreje nøgler mm. er også meget rigtig.

I bunkeren arbejdede to missileers ad gangen i 12 timers vagter. Det var hernede 3. verdenskrig kunne startes. Vores guide gennemgik hvordan det ville forløbe med de to personer på vagt, beskeder, koder der skulle dechifreres, nøgler der skulle drejes mm.

Går den store dør i baglås (kunne evt. ske hvis der faldt en bombe) så er der en nødudgang nede fra bunkeren.
Det er en kompliceret proces med at grave sig ud gennem et rør (hvorfor man som soldat på basen ikke måtte være for stor).
Dog mente vores guide ikke man havde så meget lyst til at grave sig fri, hvis alternativet var at en atombombe var sprunget oppe på jorden.

Besøg missilsiloen i South Dakota

Minuteman Missile National Historic Site har også et besøgscenter tilknyttet. Der er kommet et nyt siden jeg var der i 2014, men indholdet er nogenlunde det samme. Der er en lille udstilling om siloerne og kontrolcentrene og hvordan de blev bygget, samt en dokumentar film.

Delta-09 missil silo er åben fra 9-15 hver dag og kan besøges af alle.

Delta-01 Missile Control Center kræver forhåndsregistrering, da der ikke er plads til særlig mange på turen ad gangen. Du kan bestille op til 3 mrd. i forvejen.

Her finder du mere info om Minuteman Missile Historic Site og link til hvor du kan bestille billetter til dit besøg.

Tags: , ,

About the Author

Jeg er ekspert i rejser til USA & Canada. Jeg har kørt titusindvis af miles i udlejningsbiler i USA & Canada. Overnattet i 48 forskellige stater i USA (målet er alle 50) og 5 provinser i Canada og set de helt store og helt små seværdigheder. Holdt 4th of July i Chicago, Nytår i New York , Austin, TX og Key West. Været til verdens største musik festival i Milwaukee og kørt Route 66 fra Chicago til LA. Kørt sportsvogn fra Miami til Key West, fløjet varmluftballon i Rocky Mountains, været til Speedweek i Bonneville og prøvet cowboy action shooting i Texas. Min første tur til USA var i 1999. Siden 2003 har jeg været der mindst en gang om året.Her på siden deler jeg ud af min erfaring og mine oplevelser fra USA. Der er også er en samling praktiske råd som alle bygger på egen eller andres erfaringer med rejse i USA.God fornøjelse. Se mere om hvem jeg er.

Vigtigt!

Inden du stiller et spørgsmål om din planlægning, flybillet, billeje, roadtriprute, overnatning mm., så læs disse sider grundigt igennem først.

Planlægning

Turen går til USA
Huskeliste til din roadtrip
ESTA - undgå at blive snydt
Flybilletten til USA
Data og taletidskort på mobil

Rejsegarantifonden

Se dit sikkerhedsnet hos Rejsegarantifonden

Billeje

Billeje i USA
Billeje i Californien.
Billeje i San Francisco.
Billeje i Los Angeles.
Billeje i New York.
Billeje i Chicago.
Billeje i Florida.
Billeje i Miami.
Billeje i Denver.
Billeje til krydstogt i Florida.
Lej en cabriolet i USA
Aldersgrænse ved billeje i USA
Ekstra Chauffør ved billeje i USA
Forsikring og fee på billeje
Envejsgebyr på billeje i USA
Bagageplads i lejebiler
GPS

Ruten til din roadtrip

Køreturen i USA
Din roadtrip tager længere tid end du regner med
Hjælp til ruter i USA
Den klassiske roadtrip på vestkysten
Route 66

Overnatning

Info om overnatning i USA
Hvad koster en overnatning i USA?
Billig overnatning i New York
Billig Overnatning i Los Angeles
Billig overnatning i Miami
Billig overnatning i San Francisco
Billig overnatning i Las Vegas
Billig overnatning i Chicago

Hvad koster en roadtrip i USA

Hvad er budgettet for en roadtrip i USA?
Se prisen på min roadtrip i 2013

Læs også de tidligere spørgsmål og svar. Jeg ved der er en del, men det kan i mange tilfælde svare på dit spørgsmål og spare dig for ventetid på et svar fra mig eller andre.

Bemærk!

Hvis dit spørgsmål omhandler en rejse lidt ude i fremtiden, så vil spørgsmålet ikke blive besvaret med det samme. Der kan godt gå dage eller uger inden du får svar.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X

Jeg er vild med at hjælpe!

Når du spørger, så svarer jeg, men glem ikke al den information du allerede kan finde her på siden. Har du ikke allerede søgt efter svar på dit spørgsmål, så prøv. Det kan være du slipper for at vente på mit svar.

Vent venligst ....

Top