Amish tour i Pennsylvania

Jeg anbefaler en amish tour for at få et indblik i historien bag deres udvandring til USA og forståelse for hvorfor de har valgt mange bekvemmeligheder fra.

21. sep, 2016

Fra New York og tilbage i tiden

Efter tre dage i New York, var det tid til at pege bilen mod Chicago.
Jeg forlod mit hotel i Brooklyn den 21. September og skulle flyve hjem fra Chicago den 24. September, så havde nogle dage til at få lidt flere roadtrip oplevelser – og det fik jeg.

Med et enkelt stop efter benzin på en tankstation i New Jersey (hvor du ikke selv må tanke din bil tog det mig godt tre timer, at køre fra Brooklyn tilbage til Bird-in-Hand og Amish Country, hvor jeg havde været et par dage før.

Jeg nåede ikke en Amish tour ved mit besøg tidligere på turen, så valgte at køre forbi på vejen vest på.

Amish Country og tours

Når du kører fra hovedvejen og ud på de mindre veje i området, kan du ikke tage fejl. Nogle af de tydeligste tegn på at du er i Amish Country, er tørresnorerne med vasketøj og den manglende føring af strøm til huset.

Der er et par mulige Amish Tours i området. Jeg tog med Amish Experience som jeg også var med tilbage i 2009 og huskede som en god oplevelse.
Amish Experience har forskellige ting på ’menuen’ hvoraf jeg valgte en tour af et amish hus og en bus tour i området.
Amish experience har også en film forestilling, Jacobs Choice, som fortæller hvordan Rumspringa foregår. Det er et skelsættende punkt i en Amish opvækst og et kig værd, hvis du ingen indsigt har i Amish kultur.

Jeg har set filmen ved et tidligere besøg, så jeg tog med Amish House & School tour og Farmlands.

Masser af Amish detaljer

Amish Experience har et museums-hus som du får en guided tour i. Der bor ikke en familie i huset, men det opdateres løbende, så det indeholder de ting en typisk amish familie vil benytte sig af den dag i dag.

I skolestuen gennemgåes hvordan skolegangen foregår for amish.
Alle klassetrin undervises sammen og udover tysk og religion, undervises de i mange af de samme fag som english børn.

English er amish udtryk for alle som ikke er amish.
Amish børn går i skole i samme antal dage om året som amerikanske børn.
Fordi amish børn hjælper til med at drive de gårde de bor på, er det ikke unormalt at lørdage også tages i brug som undervisningsdage, for at nå op på det antal undervisningsdage der er krævet ved lov.

I resten af huset gennemgåes indretning, beklædning, og traditioner.
Amish følger med tiden og udviklingen, men har truffet nogle fravalg, som er dem folk mest kender til (ex. bruger ikke strøm og kører ikke bil mm.), men for at fungerer som en familie året rundt og drive en gård effektivt, så tilpasser amish sig og det ses specielt i køkkenet.

Her er gaskomfur, køleskabet køler med gas (hvilket du også kan opleve english benytte i områder hvor der ikke er strøm).

Bemærk køkkenlampen. Det er en DeWalt boremaskine, med lampe tilbehør. Amish oplader batterier vha. Solceller og benytter strøm i deres daglige arbejde med værktøj mm.

Bemærk det almindelig tøj. Guiden gennemgår hvorfor English Clothes er at finde i en Amish familie.

Amish landbrug og håndværk

På Farmland Tour, køres du rundt i området med en kyndig guide bag rattet. Du lærer hurtigt at spotte amish huse (som der er mange af i området – og amish er i vækst) men detaljerne omkring buggies (hestevogne) og andre landbrugsredskaber ville du nok ikke lægge mærke til uden guide.

Efter noget tid holder turen ind ved en lille butik som er drevet af amish. Her kan du købe håndværk og delikatesser. Specielt deres soft pretzels og is er en smagsprøve værd.

Ved butikken stod et af de løbehjul parkeret, som mange amish kommer rundt på i området.
Der er lidt varierende striksheder i de forskellige familier om, hvor grænsen for personlig transport går. Løbehjul og rulleskøjter er de fleste for, men cykel er på grænsen.

Er der gang i landarbejdet mens du er der, vil du også se, at der primært benyttes heste og mules i driften, hvorimod traktorer benyttes til at drive maskineri på gården.
Mens vi hold pause ved gårdbutikken, blev der spredt gylle på den nærliggende mark. Udover det blev gjort med hest, er det ikke anderledes end hos alle andre gårdbrug.

Amish kirkegård

Et af stoppene på turen rundt, var kirkegården. Det illustrere meget godt den livsfilosofi man efterlever som amish. Der er ikke forskel på folk og gravstenene er holdt meget ens.

Amish Country på egen hånd

Du kan også køre rundt i området på egen hånd og bl.a. besøge gårdbutikker mm. men du vil få mest ud af området ved at tage med på en tour, hvor du får en masse fortællinger og fakta, og kan få svar på dine spørgsmål.

Pennsylvania Dutch, som området kaldes, har i øvrigt intet med Holland at gøre. Amish kommer oprindeligt fra Schweiz og snakker tysk – Deutsch – som så er blevet til Dutch over tid.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Niagara Falls Observation Tower

Observation Tower ved Maid of the Mist, giver et kig til de mange vandfald ved Niagara Falls. Det er billigt og værd at nyde udsigten der.

Times Square og Broadway

Times Square er en ikonisk destination i hjertet af New York, kendt for sine spektakulære lys, skinnende reklamer, teatre og pulserende energi.

Wall Street og Fearless Girl

Wall Street er hjertet i Financial District på Lower Manhattan. En vigtig del af New Yorks historie med nogle af byens ældste områder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada