Plimoth Plantation og Plymouth Rock

Plymouth Rock er hvor pilgrimmene “gik i land”, men historien er meget mere end det. Besøg Plimoth Plantation for et godt indblik.

6 okt, 2018

Afslutning på roadtrippen i New England

Sidste dag på denne roadtrip rundt i New England gik fra Provincetown på Cape Cod via Plymouth til Boston og hjem. Provincetown var hvor det berømte skib Mayflower lagde til da det havde krydset Atlantan, men det er byen Plymouth der har fået mest omtale som stedet hvor pilgrimmene gik i land ved Plymouth Rock.

Det har gjort byen Plymouth til lidt af en turistdestination og byen har mere end “blot” en sten at byde på.

Plimoth Plantation

Er din tur startet i Boston, så har du måske lært en masse om, hvordan det hele stod til 100-200 år efter de første settlers kom til USA og ikke mindst om uafhængighedkrigen.

I byen Plymouth er fokus på hvad der foregik da de første pilgrimme krydsede atlanten i starten af 1600 tallet.

Det tidsforløb bliver grundigt gennemgået ved Plimoth Plantation. Og jo, det er den måde det staves på, Plimoth og ikke Plymouth. Navnet kommer af en stavemåde som den første guvernør i kolonien havde, William Bradford. Da man anlagde friluftsmuseet valgte man derfor denne stavemåde for at adskille sig fra byen Plymouth.

Plimoth Plantation består af tre områder – en Native American Village, en English Village og et Craft Center + nogle udstillinger i hovedbygningen.

English Village

Den engelske landsby er sat i året 1624 og er forsøgt holdt autentisk i byggestil og indretning.
Plimoth Plantation er et frilandsmuseum som du måske kender det fra Den Fynske Landsby, Den Gamle By og Hjerl Hede.

Det betyder du kan gå rundt og ind i husene og se hvordan tingene foregik i 1624.
Der er også (afhængig af årstiden) statister der går klædt i klædedragter fra 1624 og udfører nogle af de hverv man havde på den tid.

Prikken over i’et i Plimoth Plantation, er at statisterne i den engelske landsby lever sig helt ind i rollen. De går ikke kun klædt som i 1624, men snakker også som om de lever i tiden. Du vil opleve at de vil indlede samtale med dig og du er mere end velkommen til at gå hen og snakke med dem. Gennem en samtale med dem, kan du få endnu flere historiske oplysninger.

Der er også aktiviteter der inddrager gæsterne i stor stil. Der blev slået på tromme og kaldt til samling da jeg var der. Der skulle stables en hær på benene og som gæst fik du lov at øve dig med lanser, som var et af datidens våben.

Wampanoag Homesite

Da pilgrimmene kom til det område hvor byen Plymouth i dag ligger, var der allerede indbyggere i området, nemlig den lokale stamme af Native Americans. Deres historie og tradition er der også fokus på i Plimoth Plantation. Der er en mindre Wampanoag Homesite med nogle hytter. Her er der også statister der, når årstiden tillader det, går klædt som på den tid, men de snakker dog nutidigt engelsk.

Som i den engelske landsby, så er der aktiviteter og gøremål i og omkring hytterne. Denne dag var der dog kun et enkelt bål i gang, hvor en kylling blev stegt, samt nogle fyldte græskar. Ingredienser som de havde til rådighed dengang.

Craft Center

I en bygning på området er der indrettet et Craft Center, hvor du kan komme tættere på en række hverv og kundskaber fra en svunden tid. Her kan du se en smedje, en lysemager mm. Bemærk bi-dragten på billedet. Høstning af honning til madlavning og bivoks til lys er en skaffe-tradition der stadig benyttes den dag i dag.

Er Plimoth Plantation et besøg værd?

Jeg var forbi Plimoth Plantation den første weekend i oktober. Vejret var fint, men køligt og turistsæsonen gik lidt på hæld. Det betød der ikke var så mange gæster (positivt), men der var heller ikke så mange aktiviteter og statister (negativt). Jeg har været på andre friluftsmuseer i USA, bl.a. Jamestown og Williamsburg i Virginia, som var en bedre oplevelse.
Er du historieinteresseret og har du haft fokus på det på turen rundt i New England, så er Plimoth Plantation et must for at fuldende tidslinjen. Hvis ikke, så er det ikke sikkert du får en super oplevelse her.

Besøg Plimoth Plantation

Plimoth Plantation har åbent fra midt marts til udgangen af november. Der afholdes flere specielle begivenheder i løbet af året der kan have indflydelse på åbningen – eller måske være noget du vil planlægge efter. Her kan du finde info om åbningstider, pris mm, samt finde info om skibet Mayflower II og Plimoth Grist Mill.

Plymouth Rock

Den sten mange tusinder hvert år kommer for at se i byen Plymouth, har ikke nogen direkte forbindelse til de pilgrimme der kom over med Mayflower.
Der findes ikke nogen officielle nævnelse eller andet om stenen i de historiske arkiver. Brug af begrebet Plymouth Rock dukker først op 121 år efter pilgrimmene ankom til området.

Selvom stenen ikke har noget med noget at gøre (og faktisk er en del mindre end forventet – og ikke kunne være signifikant i forbindelse med en landgang) så er byen Plymouth et resultat af pilgrimmene, da det var her de ankom og bosatte sig.

Plymouth – en New England kystby

Byen Plymouth er en klassisk New England havneby med en rugged kyststrækning, idyllisk bådehavn (og selvfølgelig Lobsters).

Plymouths historie går tilbage til 1620 og betyder også der er mange historiske bygninger i byen og downtown er præget af den klassiske arkitektur du finder rundt om i New England.

Fra Plymouth kørte vi til Boston lufthavn og sagde farvel til New England for denne gang.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor fra vores sidste overnatning i Provincetown på Cape Cod ind til byen Plymouth. Har oplevede vi Plimoth Plantation og Plymotuh Rock inden det gik videre til Boston og Boston lufthavn.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Ben & Jerry’s fabriksrundtur

Ben & Jerry’s isfabrik er en skønt stop for børn i alle aldre og alle der er vild med is. Rundturen er fin, de mange varianter gør det til et godt stop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada