Ranch Tour og Buffalo Jump State Park

Naturen på din roadtrip bliver kun mere interessant, når du lærer noget om det du ser. En ranch tour kan hjælpe med din viden.

17 sep, 2019 – Reklame*

Kaffe over åben ild

Min sidste dag i Great Falls, MT startede tidligt. Der var fire ting på programmet, og den første lå et godt stykke ude på landet og var en Ranch Tour hos Goshawk Ecoturs.

Vi startede besøget med en kop campfire coffee (jeg drikker ikke kaffe, så skal ikke kunne sige om det smagte, men mine medrejsende tyede dog til mælk og sukker rimeligt hurtigt).

Ved bålet snakkede vi om området, landskabet og dyrelivet og det at drive en ranch. Med fire city slickers på holdet, havde vi en del spørgsmål til kvægdriften på de store områder og ikke mindst hvordan vinterhalvåret forløber (hvor kvæget også går ude).

Flora, fauna og fugle apps

Jeg fik også en lynintroduktion til bird watching. Noget der er blevet nemmere med hjælp af app’s (bl.a. eBird og Merlin Bird ID).

På en lille gåtur så vi nærmere på landskabet og den varierede flora i området, som er med til at trække meget forskalligt dyreliv til. I wild life kategorien, af ting du kan komme til skade af, har de mountain lion (har de dog ikke selv set), black bears, grizzly, ulve og klapperslanger. Det så vi ikke noget af under vores besøg. Det blev kun til nogle rådyr.

Tag på ranch tour

Er du naturinteresseret, vild med fugle eller blot nysgerrig på drift af kreaturlandbrug (ranch) i denne del af USA, så er Goshawk Ecotours en oplagt mulighed for dig. Med eksklusiv adgang til 32 km2 land, kan de sammensætte en unik oplevelse og de samarbejder med flere outfittere i området så du kan kombinere fuglekig med fiskeri eller en float ned af Missouri River. Her kan du finde mere info om Goshawk Eco Tours.

Frokost med populære huckleberry

Fra Goshawk Ecotours gik turen til noget helt andet – og dog. Det handlede stadig om at skaffe mad på bordet.

Apropos mad, så stoppede vi ind forbi Homestead Cafe i Cascades hvor det blev til en gang solid comfort food – En Tuna Helt og en Huckleberry Cheesecake. Huckleberry er populære i Montana og du finder dem i en eller anden afskygning på de fleste menu eller drinkskort. I butikker kan du finde flere forskellige produkter indeholdende huckleberry.

First Peoples Buffalo Jump State Park

First Peoples Jump State Park ser ikke ud af meget på afstand eller når du står ved det lille besøgscenter og kigger op mod klipperne. Det er dog heller ikke størrelsen der gør dette sted interessant, men den historie der er i området.
Buffalo Jump er betegnelsen for en jagtmetode som de indfødte benyttede sig af, før hesten blev introduceret til kontinent fra Europa. Der findes mange små og store Buffalo Jump rundt om i Montana og nærliggende stater, men dette menes at være blandt de ældste og mest benyttede, hvilket er konkluderet via udgravninger og kulstofdatering.

På det lille besøgscenter kan du høre om den teknik der ligger bag det af jage buffalo ved hjælp af stejle klippeskrænter. Kort beskrevet, så lokker en ung indianer, klædt i buffalo skind, flokken til at gå i panik. Ved hjælp af nogle afgrænsninger er der kun en vej, og det er hen mod kanten af klippen. Pga stedets unikke topografi, så ser buffaloerne det for sent, og de falder flere meter ned. Den unge indianer (12-16 år gammel), skal selv spring ud over klippen, og forhåbentlig lande sikkert på en afsats og ikke falde hele vejen ned.

På toppen af First Peoples Buffalo Jump (som du enten kan hike til eller køre op til) kan du tage klipperne i selvsyn. Der er et godt stykke ned. Måske nok til at slå en Buffalo i ihjel, ellers stod der indianere klar til at aflive dyrene. Der gik desværre nogle buffalo til spilde på denne måde da man ikke kunne kontrollere antallet.
De indianerne fik heste, gik de bort fra denne jagtmetode og man kunne nu nøjes med at dræbe hvad man havde brug for.

Da europæerne kom til det amerikanske kontinent, skønnes det at der var 30-40 millioner bison. Bison blev jagtet til der kun var 325 eksemplarer tilbage. Ironisk nok, blev det den mand der satte sig for at udrydde bison, som blev en af deres største forkæmpere. I dag er der ca 500.000 eksemplarer tilbage.

Besøg Buffalo Jump State Park

Synes du de store buffalo er imponerende at møde i landskabet på din roadtrip, så bør du finde tid til at lære mere om dem. Den oprindelige befolkning i USA jagede kun buffalo til eget behov. Da europærerne kom til, blev buffaloen næsten udryddet. Ved First Peoples Buffalo Jump State Park kan du bl.a. lære mere om dette.

*Efter en rejsekonference i Billings, deltog jeg på en pressetur. Den var på fire dage og programsat med oplevelser der er perfekt til en roadtrip. Jeg var ikke forpligtet til at skrive noget bestemt. Beskrivelserne er mine egne holdninger.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Salt Lake City og mormonerne

Salt Lake City er byder på historie, politik og ikke mindst en forbindelse til Danmark i form af mange tusinde mormoner der udvandrede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada