Highway 1

Highway 1, Pacific Coast Highway eller U.S Route 101, løber fra Washington i nord via Oregon til Californien i syd.

Highway 1 i Washington

Highway 1 følger Stillehavskysten i 2500 km fra Olympia (ved Seattle) i nord og smyger sig først øst og nord om Olympic National Park. Ved byen Forks (kendt fra Twillight sagaen) går Highway 1 sydpå langs kysten, kun afbrudt af nogle enkelte sving ind i landet.

Highway 1 i Oregon

Highway 1 krydser fra Washington ind i Oregon via Astoria-Megler Bridge, der spænder Columbia River udløbet. Highway 1 kommer ikke ind til Portland, men kører du strækningen er byen en omvej værd.

Ned langs kysten veksler Highway 1 mellem forblæste, nærmest golde strande, skov, klitter, skrænter, klipper og mere publikumsvenlige strande.
Byerne langs ruten varierer fra de helt små, som du går glip af hvis du ikke er opmærksom, til en del større, som bla. Tillamook.

Længere mod syd kører Highway 1 langs Oregon Dunes National Recreation Area. Et kæmpe område med klitter så store, at du nemt farer vild i dem, hvis du ikke er opmærksom. En af de bedste måder at opleve dem på, er at tage en ATV tur i klitterne.

Highway 1 i Californien

Den mest kendte strækning af Highway 1 er stykket mellem San Francisco og Los Angeles. Den starter dog i Californien oppe ved grænsen til Oregon ved byen Smith River.

Redwoods på Highway 1

Andre roadtrip oplevelser:

Santa Barbara, Malibu og Long Beach

Morgen i Santa Barbara, frokost i Malibu på Highway 1og aften i Long beach. Tre oplagte stop på din roadtrip på vestkysten og Highway 1 i særdeleshed.

10 Comments

 1. Hej René
  Tak for din fine side. Sidste år kørte vi fra New York til Los Angeles i en autocamper med vores 5 børn. Det var så fedt, og vi er blevet hooked på at komme af sted igen.
  Umiddelbart overvejer vi en tur fra Los Angeles og op mod Canada – altså op langs vestkysten. Jeg kan ikke finde så meget materiale om denne strækning. Ved du om der er noget ved denne rute, som gør, at den ikke nævnes så meget, når jeg læser om roadtrips i USA?
  Mange hilsner
  Sarah

  1. @ Sarah

   Tak for ros.

   Highway 1 gør sig bedst mellem San Francisco og Los Angeles.

   Highway 1 går fra Seattle ned til San Diego, men der er ikke mange af de ikoniske stop eller strækninger nord på fra SF.

   Jeg har kørt dele af den på forskellige ture, men vil ikke være mit førstevalg på turen fra SF og nord på.

   Få den gode oplevelse melle LA og SF og kør så efter nogle oplevelser inde i landet på resten af turen.

   Fra SF er der Yosemite (Glacier PointYosemite ValleyMariposa Grove), Sacramento, Lassen Volcanic, Mt. Shasta, Crater Lake, Multnomah Falls, Mt. St. Helens, Mt. Rainier, Hoh/Olympic, Seattle.

 2. Hej Rene
  Super side du har her. Den har jeg brugt meget ifm at jeg lige nu sidder og finpudser ruten til vores første roadtrip i USA! Jeg er dog stødt ind i noget, der muligvis kan blive et problem! Vi har planlagt kørsel fra Las Vegas , gennem Death Valley og med stop/overnatning i Bishop. Herefter videre til Mammoth lakes, som vi troede var et godt udgangspunkt for et par dage i Yosemite. Nu er jeg dog stødt på beskrivelser om, at Mammoth lakes ikke er det bedste udgangspunkt, da det er på “den forkerte side” af Yosemite. Har du andre forslag til, hvordan vi bedst kommer fra Las Vegas/Death Valley og til et bedre udgangspunkt for Yosemite?

  1. @ Bettina

   Bishop er et godt udgangspunkt til at udforske Yosemite, men kun til kørsel gennem Tioga Pass.

   Den tur kan i tage på en dag. Overnat dernæst i Yosemite Valley og brug en eller flere dage til det i vil i Yosemit Valley og Glacier Point.
   Det er på vestsiden at de fleste oplevelser er.

   Min anbefalede rute fra Las Vegas er:

   Las Vegas – Death Valley
   Death Valley – Bishop
   Bishop – Yosemite Valley

   Se mere her: https://www.renefrederiksen.dk/den-klassiske-roadtrip-pa-vestkysten-i-usa/

   Bemærk, at Tioga Pass stadig er lukket pga. sne. Der er ikke nogen dato for hvornår det åbner.

 3. Hej René,

  Tænkte på om du havde nogle idéer til at få mest muligt ud af Highway 1, nu hvor den desværre er lukket flere steder.

  Tænker selv at køre fra Monterey og ned mod Big Sur indtil vejen er lukket, derefter køre tilbage til Monterey, tage 101 og videre mod Solvang. Måske køre ned på Highway 1 igen ved Cambria får at se Hearst Castle.

  Hører gerne hvis du har andre forslag.

 4. Hej René!
  Vi har fra 18 juni til 19 juli til et roadtrip i Californien og omkring. Jeg skal på sprogkursus i Santa Barbara her om et par uger og vil derfor godt have styr på lidt af det praktiske inden! Første nat er i LA.
  Lige pt har vi planer om at bruge 5 nætter på at komme fra LA – LV – Grand Canyon – Lower antelope canyon – LV – Bishop – Manteca(stop før SF). Her tænker vi at tage et ‘smut’ forbi yosemite valley. Ikke noget dybdegående…. Synes du dette er for presset? Skal vi have tilføjet lidt ekstra dage her(hvis ja hvor?)

  Herefter 3 nætter i SF.

  Ned langs highway 1 med 2 nætter. 1 i Monterey og 1 i San luis obispo..

  Her kommer så den lidt tricky del. Der er nu kun gået 8 nætter. Så der er en helt del at bruge endnu..

  Jeg har tænkt på at blive 1-2 overnatninger i LA og køre videre mod barstow og tage 1 overnatning. Køre videre mod palm desert og bruge et par nætter(for at få slappet af og ligge lidt ved en pool) – derefter ned mod anza borrego og san diego(3 nætter) og op langs kysten(1 nat) til LA. Vi vil gerne bruge ca 4. dage i LA.

  Er der noget vi burde gøre anderledes her?

  Tak for dine fantastiske råd 🙂

   1. Det er faktisk også den jeg har taget udgangspunkt i, men nu har jeg lige lidt flere dage på programmet end den. Sagen er at vi er to unge chauffører og når vi skal leje bil i ca. 30 dage bliver det en stor omkostning, og specielt med 2 der kører(omtrent de 50 dollar ekstra pr. dag) derfor vil vi aflevere bil et sted på ruten(i cali) og skifte så vi kun har en chauffør(så her skal distancerne være lidt kortere).

    Tænker nu muligvis

    LA – LV 1 night

    LV – GC 1 night

    GC – Zion 1 night

    Zion – LV 2 nights

    LV – Bishop 1 night

    Bishop – mariposa 1 night

    Mariposa – SF 3 nights

    Monterey 1 night

    San luis obispo 1 night

    Los angeles 2 nights

    Palm desert 2-3 nights

    Joshua park 1 night

    San diego 3 nights

    San Clemente 1 night

    Los Angeles x nights

    Noget du ville lave om i?

    1. @ Cole

     I kan ikke lande i LA og kører til LV samme dag.

     Jeg vil køre LA-Lake Havasu (kan stadig ikke gøres når i ankommer)
     Lake Havasu – GC
     GC-Page
     Page-Zion
     Zion-LV

     GC til Zion er en lang tur og i skal bruge minimum en halv dag i Zion for at opleve noget (i kan ikke selv kører rundt i parken og skal hike for at få oplevelser).

     LV til Bishop kan godt lade sig gøre, hvis i kommer tidligt ud af Las Vegas.

     Bishop til Mariposa er ikke muligt. I vil få en god dag ved at køre Bishop-Yosemite Valley. Her kan i se hvor lang tid ting tager i det område:
     https://www.renefrederiksen.dk/roadtrip-turen-gar-til-usa/koereturen/tid-til-oplevelser-pa-roadtrip/

     Resten ser nogenlunde ud. Ved ikke havd i har af planer i Palm Desert, men 2-3 nætter der er meget hvis i ikke skal spille golf (som er noget nær det eneste der er at lave)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada