Oplevelser i Calgary, Alberta

Calgary var vært for vinter OL i 1988 og mange forbinder ikke byen med andet. Der er dog en masse oplevelser i Calgary som fortjener et stop på en roadtrip.

18 sep, 2014

Calgary – stor og rig by i Canada

Havde desværre ikke afsat megen tid til oplevelser i Calgary, og det fortryder jeg.

Calgary er den største by i Alberta provinsen med mere end 1 mio. indbyggere.
Det gør den også til den 4. største by i Canada (2016 tal).

Mange kender nok Calgary af navn, men nok de færreste der kan nævne ti ting at tage sig til i og omkring byen, men den skulle vise sig at have en del at byde på. Har du tiden er der til et par dages oplevelser i Calgary.

Offentlig transport i Calgary

Da vi ankom tog vi offentlig transport fra hotellet og ned til Calgary Tower. Det er gratis at køre med letbane (C-train) downtown på 7th Ave fra 3rd St. til 11th St.. En nem måde at komme frem og tilbage i downtown området (men vær opmærksom på, at du skal betale i området uden for, samt busser i samme område).

Calgary Tower

Første plan var, at tage op i Calgary Tower og se byen lidt fra oven.
Desværre var den lukket for adgang præcis denne dag pga et privat event.
Vil dog forvente at oplevelsen er lidt lig den du kan få i CN Tower i Toronto, men dog på en lidt mindre skala.

Bus tour i Calgary

I stedet steg vi på en tour bus. Det var sidst på sæsonen og lidt køligt denne dag, så en lille en af slagsen med lukkede vinduer, så billederne blev ikke så gode og udsynet var lidt begrænset.

Calgary har den 3. største asian population i Canada. Det har sat sit præg på en del af byen som har sin Chinatown (selvom det langt fra kun er Kina som er repræsenteret der).

På bus turen kommer du godt rundt, bl.a. til et stort militær museum.

Der er også stop ved den største attraktion i Calgary: Heritage Park.
Her ligger et stort friluftsmuseum, som bl.a. har verdens største samling af benzinstandere og en kæmpe samling klassiske biler.
Museet har fokus på nogle af de vigtige vendepunkter i Canadas historie fra settlement, landbrug og minedrift mm.

Freak snestorm i Calgary

Mens vi kører rundt i Calgary kan vi se skaderne fra den store freak snestorm som ramte Calgary en uge før vi kom. De fik 10 cm sne, som beskadigede et par tusind træer og skabte strømafbrydelser.

Calgary Stampede

Den største årlige begivenhed i Calgary, er Calgary Stampede. En ti dage lang festival med rodeo, chuckwagon racing, udstillinger og andet som afholdes i juli. Og er blevet holdt hvert år siden 1912.

Calgary Stampede besøges af over en million gæster hvert år. En af de mange traditioner under Calgary Stampede er Pancake Breakfasts. Den største har mange tusinde deltagere.

Fort Calgary

Modsat Heritage Park, så er Fort Calgary “the real deal”. Det var her byen blev grundlagt og settlers kom til. I 1875 byggede North West Mounted Police Fort Calgary hvor floderne Bow og Elbow mødes.
Det blev til Calgary by i 1914, hvor området blev solgt til jernbanen og endte hos Canadian National Railway.

Byens ophav blev langsomt begravet under et rangér terræn. I 1974 begyndte man at genskabe området og i dag ligger et museum på stedet og nogle historiske bygninger er genopført. Den på billedet her er dog ikke en autentisk bygning, men en del af det museum der er ved Fort Calgaray i dag.

Calgary er Canadas rigeste by

Tilbage i Calgary by blev der fortalt vidt og bredt om byens historie, og hvordan områderne har udviklet sig. Calgary har en klassisk højhus profil, men der var først i 80’erne at de begyndte at bebygge downtown på den måde, så meget af byen ligger omkring. Der er da også helt dødt downtown efter lukketid, da der næsten ingen bor der.

Provinsen Alberta er Canadas svar på Texas, og Calgary er omdrejningspunkt. Selvom Edmonton er hovedstad i provinsen (og tættere på den store olieproduktion) så har alle de store olieselskaber valgt at slå sig ned i Calgary.

Det betyder byen har de rigeste forstæder i Canada og gennemsnitslønnene i Calgary er den højeste i Canada.

Det afspejler sig downtown hvor du, gemt lidt væk inde bag grimme firser facader, finder alle de store luksus brands.

Olympiske Calgary

De olympiske vinterleg i 1988 er ikke helt glemt i byen, men de byggede ikke så meget nyt til den event, at det har sat de store synlige spor. Bl.a. byggede de ikke en stor deltagerby, men istedet flyttede de studerende fra Calgary Universitet ud til private, og udøverne boede så på dorm området på universitetet.

En ting der stadig står fra OL er skihop bakken og bobslæde banen. Der kan du også komme ud om sommeren og bl.a. zip-line fra toppen af skihopsbakken og køre bobslædebanen på sommerslæde.

Det var iøvrigt på samme skihopbakke, at Eddie The Eagle gjorde sin debut til vinter OL i 1988 – og sluttede som nummer sjok.

Shopping i Calgary

Vi sluttede af med at gå lidt rundt i downtown på et par shopping gader som mindede lidt om en strøgtur.

Der er fint med shoppingmuligheder i Calgary, men 300 km mod nord i Edmonton ligger Canadas største mall, West Edmonton Mall. Det er også større end USAs største, Mall of America og frem til 2004 var det verdens største mall.

Størrelse på mails opgøres lidt forskelligt, så afhængig af hvilken liste du kigger på kan disse placeringer ændre sig lidt.

Her kan du se mere om shopping i USA og Canada.

Andre roadtrip oplevelser:

Charleston, South Carolina

Rundtur i de små gader og stræder Charleston, SC. En totalfredet by hvis historie går tilbage til 1700-tallet, unikt for en amerikansk by.

Asheville, North Carolina

Asheville fortjener et historisk perspektiv og et nærmere kig hvor du måske ikke selv ville have fundet vej. En trolley tour er alletiders måde at lære Asheville at kende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada