Staten Island, Frihedsgudinden og Wall Street

Den sydligste spids på Manhattan gemmer på en gratis oplevelse med god udsigt til Frihedsgudinden, Yuppiernes højborg, Wall Street og en arkitektonisk perle, PATH.

20. sep, 2016

Gratis færge til Staten Island

Dette er nok det mindst hemmelige turist-trick fra New York.

Den billigste måde du kan komme tæt på Frihedsgudinden, er at sejle med Staten Island Ferry over til, surprise, Staten Island.

Staten Island er en af dem fem Boroughs som udgør New York City, de fire andre er: Manhattan, Brooklyn, Queens og Bronx.
Staten Island Ferry er gratis at sejle med og sejler døgnet rundt. Det meste af dagen er der halv-times drift og turen tager en halv times tid.

Færgen til Staten Island sejler fra den sydlige ende af Manhattan ved South Ferry subway stationen og du stiller dig blot ind i kø og tager med den næste færge der kommer. Du skal ikke bruge billet eller andet.

Se Frihedsgudinden gratis

På vejen til Staten Island kan du se Frihedsgudinden fra højre side (styrbord) af færgen. I den modsatte retning, er det i færgens venstre side (bagbord) du kan se frihedsgudinden.

Snyd ikke dig selv for et kig til Brooklyn, Brooklyn Bridge og Governors Island på turen frem eller tilbage.
Langt de fleste turister skynder sig af færgen når den kommer til Staten Island, for at komme ind i kø, så de kan komme med den samme tilbage igen.

Nyd udsigten i Staten Island

Du kan også bruge en halv time på kajen og se det September 11th Memorial, som står fem minutters gang fra terminalen.

I 2018 skulle The New York Wheel (verdens største pariserhjul) have stået klar tæt ved, så du kunne nuppe dig en tur i det, inden du tager turen tilbage.
Det blev dog aldrig bygget færdig. I januar 2019 gik det hele konkurs og resterne blev solgt som skrot. Kun et parkeringshus blev færdig og skæmmer pladsen ved vandet.

Jeg blev der kun en enkelt afgang, hvor jeg så nærmere på September 11th Memorial.

Frihedsgudinden og Manhattan Skyline

På turen tilbage til Manhattan havde jeg kig til Frihedsgudinden og Ellis Island. Det er også på Frihedsgudinde-siden at du får det bedste kig til Manhattan skyline.

Et pro-tip er at tage turen til Staten Island omkring solnedgang for at fange Frihedsgudinden i det specielle lys og ikke mindst Manhattan skyline i solnedgang og med lys på.
Et andet tip er, at se solnedgangen fra Brooklyn Bridge Park, hvor du har et suverænt kig til Brooklyn Bridge og Manhattan skyline. Jeg nåede det ikke til solnedgang, men nød Manhattan skyline med lys på i 2015.

Battery Park

Tilbage på Manhattan gik jeg gennem Battery Park,. Det er her fra bådene ud til Statue of Liberty og Ellis Island sejler.

Begge er et besøg værd og jeg var forbi begge, da jeg var i New York første gang i 1999. Skal du have et godt indblik i Statue of Liberty og specielt Ellis Island historie, så skal du afsætte en halv dag til turen ud forbi de to. Specielt Ellis Island kan tage noget tid, da museet er meget omfattende. Bl.a. kan du slå op i arkiverne og se om du har dansk familie som kom denne vej til USA.

Wall Street

Den sydlige del af Manhattan gemmer på nogle must-see.
Wall Street er en af dem. Hjertet i USA og verdens økonomi, klemt inde i de små gader i den sydlige del af Manhattan.

Det er en populær destination for turister og af samme årsag, finder du ofte en eller flere ting i gang for at skabe opmærksomhed om diverse sager rundt om i verden.

Arkitekturen på PATH Station

To ”nye” subway stationer, som er kommet endeligt på plads efter 11. September 2001, er Fulton Street Station og PATH.

Fulton Street Station er værd at tage et kig indenfor, og er du der til spisetid, så ligger der en Shake Shack (mit personlige 2. valg hvad angår fastfood burger restauranter – min rækkefølge er : Five Guys, Shake Shack, In-Out, Carl’s).
Rotunden giver dagslys i flere etager og stationen er stadig fin og ren i kanten, hvor mange subway stationer i New York har en anden charme over sig (lidt slidte hist og pist).

PATH Station er et kapitel for sig.

Det er nærmest en katedral der stikker op ad jorden nede ved One World og World Trade Center Memorial.

PATH er imponerende ude fra, men endnu mere når du kommer indenfor.

Lys, rum og enestående arkitektur åbenbarer sig indenfor i en bygning der leder ens tanker hen på de store kirkebyggerier for mange hundrede år siden.

PATH Station gemmer også på nogle gode shopping muligheder i mid/high end med bl.a. en Apple Store (som havde en del mindre kø, end den store på 5th Ave. jeg var forbi tidligere.

Shopping i New York – og på din roadtrip

Er du i New York for at shoppe – eller er shopping en del af din roadtrip – så er der et par ting du skal være opmærksom på. Sales tax er ikke skiltet, så ting koster mere end prismærket viser. Der er også en speciel regel med sales tax i New York du kan drage nytte af.
Her kan du finde alt du har brug for at vide om shopping i New York – og på din roadtrip.

Er du en ivrig hobbyfotograf, kan du få lang tid til at gå med at få det bedste billede af det store rum og den rette vinkel/lys som fanger bygningens storslåethed og kigger du op, kan du spotte One World ud gennem taget (ikke den bygning jeg har fanget på billedet).

Oplevelser i New York City

Jeg besøgte New York første gang i 1999. Siden, har jeg besøgt byen flere gange og har jeg været forbi de klassiske, samt de knap så klassiske oplevelser i byen. Mange af mine oplevelser ligger før jeg rigtig skrev om mine oplevelser i USA, men har efterhånden skrevet om en del af de ting mange tager til New York for at opleve.

Billige overnatninger i New York

New York City er ikke den billigste by at overnatte i, men det er muligt at finde overnatninger til fornuftige priser. Da offentlig transport i New York er god, er det mindre vigtigt hvor du bor på Manhattan (hvis du vil have den oplevelse med) eller om du vælger at bo i ex. Brooklyn eller endda New Jersey.
Her kan du læse mere om overnatninger i New York, se priseksempler på de forskellige områder rundt om på Manhattan og andre steder.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Niagara Falls Observation Tower

Observation Tower ved Maid of the Mist, giver et kig til de mange vandfald ved Niagara Falls. Det er billigt og værd at nyde udsigten der.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada