Borgerrettigheder i Montgomery og Selma

Rosa Parks kæmpede mod adskillelse i Montgomery og på en bro i Selma startede kampen og retten til at stemme for farvede amerikanere.

2 maj, 2017

Selma to Montgomery National Historic Trail

Jeg havde fokus på borgerrettigheder denne morgen og kørte turen fra Montgomery ud til Selma.

Jeg fulgte Highway 80, som også hedder ‘Selma to Montgomery National Historic Trail’.

Alabama epicenter for mange af de store forbedringer farvede kæmpede for i 1950’erne og 1960’erne.

Montgomery er byen hvor Rosa Parks nægtede at flytte sig i bussen og blev et symbol på forandring og kampen mod raceadskillelse i 1955.

I 1965 kæmpede de farvede i Selma for retten til at registrere sig som vælgere.

Den lokale sheriff Jim Clark, var indædt modstander af farvedes rettigheder og anholdt alle der ville registrere sig.
Det resulterede i konfrontationer som kulminerede da 600 personer ville marchere fra Selma til State Capitol i Montgomery for at snakke med guvernøren.
De blev mødt af kampklædt politi på Edward Pettus Bridge, som befalede dem tilbage og gav dem to minutter til at indordne sig. Det skete ikke og politiet bankede mænd og kvinder i et stort opgør på og ved broen i Selma.

Farvede var tidligere blevet dræbt af politiet uden nogen interesserede sig for det, men denne begivenhed ramte de nationale nyheder og så tog det fart.
I løbet af en uges tid var 600 vokset til flere tusinde og USA’s præsident udkommanderede nationalgarden til at passe på de marcherende.

Lowndes Interpretativ Center

Midtvejs mellem Selma og Montgomery ligger Lowdens Interpretativ Center hvor historien fortælles på film og i udstillingen. Det blev en fem dages march som sluttede foran State Capitol i Montgomery.
Begivenhederne skabte også nok opmærksomhed til, at en ny lov blev indført som sikrede farvede de samme rettigheder som alle andre.

Edward Pettus Bridge i Selma

I Selma ligger den berygtede bro som var startskuddet på nogle frygtelige dage, hvor en hvid præst, der kæmpede for de farvedes rettigheder, blev dræbt.

Selma Interpretive Center

Der er også et interpretativ center med mere info om forholdene i Selma. Det ligger lige ved Edward Pettus Bridge, så begivenhederne på broen kommer ekstra tæt på, når du kan stå i vinduet og se ud på stedet hvor det skete.

Selvom Selma skabte historie, så ændrede det ikke meget. Faktisk blev nogle af byens virksomheds og landejere blot sure og smed de farvede på porten. Det skabte en hjemløse situation hvor folk måtte flytte i teltlejre.

Selma er i dag stadig en af de fattigste byer i USA med høj arbejdsløshed og mange der lever under fattigdomsgrænsen.
Da jeg besøgte byen var enkelete bygninger og butikker i brug, men meget var i forfald og stod tomt.

Besøg Lowndes og Selma Interpretive Center

Når du besøger Selma bør du bruge tid i begge besøgscentre. Begivenhederne har forskellige fokus de to steder, hvor det i Selma dækker begivenhederne på broen og Lowndes har mere om marche og teltlejren.
Her finder du mere info om de to centre.

Se indlæggets rute

Her kan du se den rute jeg kørte i beskrivelsen ovenfor.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og kan bidrage til at hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på at du benytter de links jeg har til billeje: Rentalcars.com, Auto Europe og CarTrawler og overnatning Hotels.com, Booking.com mm. på hjemmesiden. mm. på hjemmesiden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling før din roadtrip og undervejs.

Tags: , , ,

About the Author

Jeg er ekspert i rejser til USA & Canada. Jeg har kørt titusindvis af miles i udlejningsbiler i USA & Canada. Overnattet i 48 forskellige stater i USA (målet er alle 50) og 5 provinser i Canada og set de helt store og helt små seværdigheder. Holdt 4th of July i Chicago, Nytår i New York , Austin, TX og Key West. Været til verdens største musik festival i Milwaukee og kørt Route 66 fra Chicago til LA. Kørt sportsvogn fra Miami til Key West, fløjet varmluftballon i Rocky Mountains, været til Speedweek i Bonneville og prøvet cowboy action shooting i Texas. Min første tur til USA var i 1999. Siden 2003 har jeg været der mindst en gang om året. Her på siden deler jeg ud af min erfaring og mine oplevelser fra USA. Der er også er en samling praktiske råd som alle bygger på egen eller andres erfaringer med rejse i USA. God fornøjelse. Se mere om hvem jeg er.

Vigtigt!

Inden du stiller et spørgsmål om din planlægning, flybillet, billeje, roadtriprute, overnatning mm., så læs disse sider grundigt igennem først.

Planlægning

Turen går til USA
Huskeliste til din roadtrip
ESTA - undgå at blive snydt
Flybilletten til USA
Data og taletidskort på mobil

Rejsegarantifonden

Se dit sikkerhedsnet hos Rejsegarantifonden

Billeje

Billeje i USA
Billeje i Californien.
Billeje i San Francisco.
Billeje i Los Angeles.
Billeje i New York.
Billeje i Chicago.
Billeje i Florida.
Billeje i Miami.
Billeje i Denver.
Billeje til krydstogt i Florida.
Lej en cabriolet i USA
Aldersgrænse ved billeje i USA
Ekstra Chauffør ved billeje i USA
Forsikring og fee på billeje
Envejsgebyr på billeje i USA
Bagageplads i lejebiler
GPS

Ruten til din roadtrip

Køreturen i USA
Din roadtrip tager længere tid end du regner med
Hjælp til ruter i USA
Den klassiske roadtrip på vestkysten
Route 66

Overnatning

Info om overnatning i USA
Hvad koster en overnatning i USA?
Billig overnatning i New York
Billig Overnatning i Los Angeles
Billig overnatning i Miami
Billig overnatning i San Francisco
Billig overnatning i Las Vegas
Billig overnatning i Chicago

Hvad koster en roadtrip i USA

Hvad er budgettet for en roadtrip i USA?
Se prisen på min roadtrip i 2013

Læs også de tidligere spørgsmål og svar. Jeg ved der er en del, men det kan i mange tilfælde svare på dit spørgsmål og spare dig for ventetid på et svar fra mig eller andre.

Bemærk!

Hvis dit spørgsmål omhandler en rejse lidt ude i fremtiden, så vil spørgsmålet ikke blive besvaret med det samme. Der kan godt gå dage eller uger inden du får svar.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X

Jeg er vild med at hjælpe!

Når du spørger, så svarer jeg, men glem ikke al den information du allerede kan finde her på siden. Har du ikke allerede søgt efter svar på dit spørgsmål, så prøv. Det kan være du slipper for at vente på mit svar.

Vent venligst ....

Top