Myrtles og Rosedown Plantation nær New Orleans

På plantagerne rundt om i syden kan du få et historisk indblik i USAs mørke historie med brug af slaver. På Myrtles Plantation fortælles der også en makaber historie.

25. marts, 2018

Farvel til NOLA, men flere oplevelser i sydstaterne

Efter nogle dage i New Orleans, sagde jeg farvel til The Big Easy og begyndte turen mod Chicago. Jeg var dog ikke helt klar på at forlade det varme vejr i syden så jeg zig-zaggede nordpå og holdt mig så længe sydpå som muligt.

Min første overnatning efter New Orleans var ikke så langt mod nord. Kun et par timers kørsel op til St. Francisville, hvor jeg havde fundet en mulighed for at overnatte på Greenwood Plantation.

Inden jeg forlod New Orleans, gik jeg en sidste tur rundt i byen. Det var tidlig morgen og byen var så småt ved at vågne.

Gaderne var næsten ryddet efter atter en aften med alskens udskejelser, og med tusindvis af fulde mennesker, er det ikke helt nok blot at feje gaderne. De blev spulet med parfumeret vand, for at fjerne den værste lugt, som kommer efter spildte øl, drinks, mad og ikke mindst opkast.

Gensyn med Atchafalaya

Turen op til St Francisville tog mig ud gennem Atchafalaya. Det er et stort vådområde jeg besøgte på en tidligere roadtrip.

I 2017 var jeg på en swamp tour i Atchafalaya Basin og så alligatorer.
På samme tur var jeg også til Sunday Dance med Zydeco musik. En meget lokal type musik.

Rundvisning og overnatning på plantager

Jeg skulle overnatte på Greenwood Plantation lidt uden for St. Francisville, men havde valgt området for at besøge The Myrtles Plantation.

Jeg har tidligere været på Plantation Tours i sydstaterne.
I New Orleans har jeg besøgt Oak Alley Plantation. Ved Charleston har jeg besøgt Boone Hall og Magnolia Plantation.

Men alle plantager har deres historie, og The Myrtles Plantation havde en sørgelig og makaber historie oven i i alt det historiske.

Myrtles Plantations makabre historie

The Myrtles Plantation er ikke specielt stor. Sammenlignet med de plantager jeg besøgte senere denne dag, var The Myrtles den mindste, og hovedhuset gjorde ikke meget væsen af sig.

Vores guide levede sig meget ind i fortællingen (og det hjalp hun var klædt i tidstypisk påklædning). Vi fik fortalt om stedets start og de tragiske hændelser som til denne dag spøger på stedet.

Herren på plantagen tog en slave, Chloe, som elskerinde.
Hun gjorde sig upopulær hos sin herre og blev forvist til køkkentjans.

For at komme tilbage i huset, ville hun gøre børnene syge og blive tilkaldt for at pleje dem, gøre dem raske og dermed være tilbage i huset tæt på herren.

Desværre gjorde hun ikke børnene syge, men slog både dem og deres mor ihjel med gift.

Herren i huset var ikke hjemme da det skete. Hun var i vildrede. Troede hun kunne få hjælp af de andre slaver, men de havde det fint på plantagen, så de dømte hende, hang hende og smed hende i Mississippifloden.

Både hende og børnene spøger på plantagen i dag, som har fem værelser i hovedhuset du kan overnatte i.

En advokat overtog senere plantagen og nogle år efter borgerkrigen, dukkede en rytter op og bad om advokatbistand. Da herren af huset trådte ud på verandaen, blev han skudt på klods hold.
Han stavrede gennem huset og udåndede på trappen op til første sal, i skødet på sin kone.

Det forlyder du kan høre støj fra trappen midt om natten, som hvis en fuld (døende) mand forsøger at slæbe sig op ad trappen.

Besøg Myrtles Plantation

Går din tur gennem området ved St. Francisville er der flere muligheder for at besøge en plantage. Myrtles Plantation er ikke som flest. Vil du have en mere klassisk oplevelse, bør du vælge en af de andre plantager i området. Har du tiden, er Myrtles et fint indslag, specielt den makabre del.
Her kan du finde mere info om Myrtles Plantation.

Rosedown Plantation uden mord og intriger

Der var tid til mere udforskning i området så fandt frem til endnu en plantage: Rosedown Plantation.

Rosedown er en stor plantage med den klassiske Live Oak allé der fører op til huset samt den klassiske byggestil med søjler og veranda rundt om huset.

Familien på plantagen rejste til Europa to gange og tog den italienske og engelske havestil med tilbage til sydstaterne.

Kan ikke huske de præcise betegnelser, men tydeligt at to stilarter dominerer: den sirlige, trimmede med lave hække rundt om huset og den mere rustikke lidt længere væk fra huset.

Rosedowns historie er mindre dramatisk end Myrtles. Ingen mord eller mystiske dødsfald.
Som de fleste plantager i området, tjente familien penge på bomuld og sukker.
Det var de dominerende afgrøder i Louisiana. I North og South Carolina blev der dyrket mere ris.
Rosedown havde 250 arbejdende slaver før borgerkrigen.

Rosedown under borgerkrigen

De fleste plantager, herunder Rosedown, blev besat af Union Soldiers (nordstaterne) i borgerkrigen. Desværre blev mange plantager skændet , som skændede bygninger mm.
I slutningen af 1800-rallet havde familien knap penge til at få tingene til at løbe rundt.

Stedet går i arv og i 1920 åbnes dørerne første gang for turister.

Rosedown skifter ejere igen og efter 8 år og 10 millioner dollars i renovering åbner det igen for turister i 1964. I år 2000 køber staten Louisiana stedet og har drevet det siden.

Besøg Rosedown Plantation

Med en Oak Alley, søjler og veranda er Rosedown en traditionel plantage i Louisiana. Den historiske plantage er en del af Louisiana State Parks. Du kan finde mere info her.

Se ruten i beskrivelsen ovenfor

Fra Rosedown Plantation var der kun en kort køretur ud til Greenwood Plantation, hvor jeg skulle overnatte. Her kan du se ruten jeg kørte i beskrivelsen ovenfor fra New Orleans ud til St. Francisville.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Andre roadtrip oplevelser:

Oak Alley Plantage i New Orleans

Oak Alley Plantage er en af mange historiske sukkerrørsplantager nær New Orleans. I New Orleans var det ikke bomuld der blev brugt slaver til, men derimod sukkerrør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada