Skal vi vælge en RV eller lejebil?

Om du vælger RV, Autocamper, Motorhome eller lejebil til din roadtrip er en individuel beslutning. Der er fordele og ulemper ved begge typer transport.

Prisen på en RV

Det er dyrere at leje en RV end en lejebil. Se priseksempler nedenfor. En RV er også dyrere at køre i, da den ikke kører så langt på literen (regn med 5-7 km/l). Og så er det ikke gratis at overnatte i en RV. Du kan ikke blot holde ind og parkerer hvor du vil for natten, så du har stadig en udgift til overnatning på camping- og RV pladser.

En overnatning i en RV på en campingplads vil dog oftest kunne holdes under 100 dollars pr nat. Et hurtig tjek på nogle priser på koa.com, viste priser fra 60 dollars og op. Til sammenligning, vil du ofte kunne finde et motelværelse til samme pris i mange af de samme områder.

Tre ugers leje i 2022 i sommermånederne (juni-august) ligger på 18.000 – 22.000 kr. for en RV til 2-3 personer. Det er inklusiv 1800 miles, men uden hygiejne eller køkkenpakker. En RV til 5 personer i samme periode og med samme miles inkluderet, ligger på 35.000 – 45.000 kr.

En roadtrip i RV er anderledes

Du bør vælge en RV fordi du er vild med eller ønsker at opleve campinglivet. En RV er, groft sagt, en stor campingvogn og passer bedst til en type roadtrip hvor naturen og campinglivet prioriteres.

RV er specielt populære blandt børnefamilier.
Med muligheden for at sidde ved et bord, mens de lange stræk overståes, kan børn underholde sig mere på egen hånd end at sidde fastspændt på bagsædet.
Med småbørn på mere faste rutiner (amning, bleskift, mad og toiletstop) er en RV også god, da man kan holde ind på en rasteplads og være så fleksibel man har brug for.

Husk på, at du ikke må overnatte på de fleste rastepladser. Mange rastepladser har skilte om netop dette. Stopper du på en rasteplads uden skilt, kan du ikke blot antage de samme regler fra sidste plads også gælder på denne. Der kan være forskel på de enkelte rastepladser indenfor samme county (kommune) og mellem stater.
I Nationalparker finder du praktisk info om dette samt RV på deres hjemmesider. Se et eksempel her om RV i Yosemite National Park.

Kørsel i en RV

Størstedelen af veje, parker og attraktioner rundt om i USA og Canada, er indrettet fint til RV’s af varierende størrelse. De største der lejes til turister er 30-35 fod lange. 10 meter.
De kan køres rundt på stortest alle veje. Dog vil der være steder hvor du skal tage dig ekstra i agt, og steder hvor du skal tage visse hensyn.

På de stejle bjergveje skal du tage hensyn til bagvedkørende og holde ind, ved tilkørsler skal du være mere opmærksom på reaktionstiden i acceleration. På smalle veje skal du være opmærksom på bredden og ved broer, om du er OK i højden.

En RV gør sig bedst i det åbne landskab, hvorfor mange vælger at supplere en RV med en almindelig lejebil i nogle af de store byer.
På den klassiske roadtrip på vestkysten, kommer du igennem San Francisco, Los Angeles og Las Vegas.
Her er der både mindre plads til en RV, færre parkeringspladser (du kan bl.a. ikke køre ind i p-huse i en RV). Mange vælger at parkerer deres RV (eller vente med at hente den) mens de oplever storbyen.

I Las Vegas har flere af de store hoteller P-pladser bagest på deres grund. Her kan du parkerer, mens du nyder et par dage på et rigtigt hotelværelse mens du oplever The Strip.

Der er også et par bynære campingpladser i Las Vegas, hvis du vil opleve begge dele.

Parkering med en RV

Mange parkeringspladser har plads til RV og motorhomes. Det gælder også de store attraktioner ex. forlystelsesparker.

Et trick jeg benytter – og giver videre til alle jeg hjælper med RV – er at bruge Google Maps i planlægningen af parkering.
Ved at ændre kortet til satellitbilleder, kan du zoome ind på de steder du vil besøge og se nærmere på parkeringsmulighederne.
Her kan du se et eksempel fra Monterey i Californien. Et yndet stop for mange på Highway 1 og turen ned af kysten.

Campingpladser og RV

Der findes mange RV pladser og campingsteder, men måske ikke hvor du har brug for det. Du har nok valgt en RV for at komme tættere på naturen og tættere på oplevelserne. Det kan være en udfordring i nationalparker. Her er campingpladserne begrænsede – og endnu mere hvis du kører en stor RV. I stort set alle nationalparker skal du være hurtigt ude, hvis du vil sikre dig plads til din RV. I nogle tilfælde skal du bestille når bookingerne åbner, som kan være mange måneder i forvejen. Lykkedes det ikke, kan der være langt til nærmeste alternativ.

Strøm på campingpladser

Når du kører din RV er der ikke problemer med at få strøm til det der har brug for det. Når du holder stille på en plads i flere dage, skal du bruge strøm. Det får du nemt via de stik der kan være ved pladserne. Bemærk, at ikke alle pladser har strøm, så vær opmærksom når du bestiller. Strømmen kommer i forskellige “styrker” afhængig af hvilken plads du benytter. Som regel følger der en adapter med, når du lejer din RV. Husk at tjekke du har de nødvendige adaptere, når du henter din RV.

Leje af RV

Jeg har ikke selv lejet en RV i USA, så kan ikke anbefale en bestemt udbyder ud fra egne erfaringer. Nogle af de store udlejere er Cruise America, El Monte og Road Bear.

Der er masser af gode og dårlige anmeldelser af alle selskaber rundt om på nettet. Som med en almindelig lejebil, så kan noget af skylden for en dårlig oplevelse ligge hus dig selv. Hvis du ikke sætter dig ordentlig ind i tingene, kan du sige ja eller nej til noget, der kommer negativt tilbage når du henter eller aflevere din RV.

En stor forskel på RV og en almindelig lejebil, er mængden af ting der kan være slidt eller i stykker. Autocampere lever et mere presset liv end den gennemsnitlige lejebil. Det er en stor maskine, som mange ikke mestrer, så kig godt efter buler og ridser.
Inde i RV’en er der mange ting der bliver slidt og tinger der kan have fået pletter og mærker mm. Vær grundig i din gennemgang af indmaden og noter alle detaljer, evt. på billeder på telefonen, mens i vises bilen af en medarbejder. Når i kommer aften kan flere ting gå op for jer, i forhold til fejl og mangler. Fungerer generatoren, er der kloakrørene med til tømning af toilettet, er der strøm i alle stikkontakterne, kan siden af bilen køre ud og ind mm. Mange finder først ud af dette når de er kommet af sted og måske først efter nogle dage. Da der er langt mellem RV udlejningsstederne, er det ikke muligt i kan holde ind og få fixet noget eller bytte bil.

Forskelle og ligheder på navnene

En RV er forkortelsen for Recreational Vehicle. De omtales også som Autocamper eller motorhome (ikke at forveksle med mobile home). Disse er de store campingbiler med plads til 3, 4, 5 eller flere personer. Er i kun to, og er i klar på en semi-camping tur, uden alt for mange fornødenheder, så kan en camper van være noget for dig. Det er en mindre bil med et lille siddeområde og soveplads til to. Der er begrænset med køkken og ikke noget toilet.

Spørgsmål og svar om leje af en RV

Hvilke økonomiske overvejelser, inklusiv brændstoføkonomi og overnatningsomkostninger, bør jeg tage i betragtning ved valg mellem RV og lejebil?
En RV kan være mere omkostningseffektiv på lange ture, da den kombinerer transport og overnatning. Dog er brændstofforbruget højere end en lejebil.

Hvordan påvirker valget mellem RV og lejebil muligheden for at opleve campinglivet versus den nemmere adgang til at udforske storbyområder?
Med en RV får du en mere autentisk campingoplevelse og friheden til at bo i naturen. En lejebil giver bedre adgang til byområder og er nemmere at parkere.

Hvad er de praktiske forskelle i køreoplevelsen, herunder manøvredygtighed og parkeringsmuligheder, mellem en RV og en lejebil på en road trip i USA?
RV’er kræver tilvænning, især på snævre veje og ved parkering. De tilbyder dog en unik følelse af hjem på hjul.

Info om billeje i USA og Canada

Billeje til din roadtrip i USA og Canada er nemt at håndtere selv. Jeg har samlet den nødvendige information, om alt det du skal være opmærksom på inden du lejer. Den information, samt link til billige biludlejningssider, finder du via linket.

Hjælp med at hjælpe andre

Dit bidrag er værdsat og du kan hjælpe andre ved at give lidt igen. Jeg vil sætte stor pris på du benytter de links jeg har til billeje og overnatning her på siden. Ikke kun i din research, men også når du skal lave din endelige bestilling.
Billeje: Rentalcars.com | Auto Europe | CarTrawler
Overnatning: Hotels.com | Booking.com

Populære billeje byer

Her finder du detaljeret info om, hvordan du nemmest lejer bil på en række populære destinationer.Andre roadtrip oplevelser:

2 Comments

 1. Hej Rene

  Tusinde tak for en fantastisk hjemmeside.

  Jeg har søgt lidt rundt på din siden, men synes ikke umiddelbart jeg kunne finde et svar på mine spørgsmål.

  Vi er en familie på tre (snart fire), som overvejer en længere rundrejse i USA til næste sommer/efterår. Vi har overvejet pakkerejse, men hælder mere og mere til at planlægge turen selv, idet vi har fin erfaring med egen booking af fly, hotel m, billeje mv.

  Imidlertid er vores plan dog også, at vi i tre ud af de forventede 7 uger vi er afsted vil bo og køre i et motorhome. Vi har ikke stor erfaring med disse og har derfor et par spørgsmål, som jeg håber du har tid og lyst til at besvare.

  Vi planlægger motorhome brug fra Las Vegas til Denver med stop ved bl.a. følgende (primært nationalparker): Grand Canyon, Monument Valley, Zion National Park, Page, Rocky Mountain National Park.

  Er der en hjemmeside til booking af campingpladser som du kan anbefale?

  Er der en hjemmeside til booking af motorhome, som du kan anbefale?

  Er der ift ovenstående nationalparker nogle særlige campingpladser du kan anbefale? Jeg kan se (har kigget via hjemmesiden KOA), at der er utroligt mange for hver national park, hvilket hurtigt kan gøre det uoverskueligt ift valg af bedste plads)

  Når man skal booke på KOA har jeg lagt mærke til, at man skal vælge om ens motorhome har “slides” eller ej. Ved du hvad dette dækker over?

  Mvh. Jonas

  1. @ Jonas

   Jeg har ikke selv lejet motorhome i USA. Kun lejebiler.
   De to selskaber jeg referer til, er derfor ikke nogle jeg har erfaring med. Et par af de store udlejere er America Cruise og El Monte RV

   Mht. campingpladser, så er koa.com et godt sted at starte. Det er en kæmpe “kæde” af campingpladser, med nem oversigt online over alle pladser mm.
   Der er mange andre campingpladser i USA, men der skal i søge mere direkte efter dem i google: camping, stat, by mm.
   Jeg har ikke boet på nogle af dem, så kan ikke anbefale en plads.

   Campingpladser inde i nationalparkerne er ofte ikke en del af koa.com. Her skal du finde campingpladserne via parkernes hjemmesider. Du skal også booke tidligt. SÅ snart de åbner for booking skal i holde jer til. Campingpladserne er det første der fyldes og der er ikke ubegrænsede med plads til motorhomes.

   Når du besøger steder som Grand Canyon, Zion, Yosemite m.fl. så er det en god idé at bo inde i parken og benytte parkens transportmuligheder for at opleve dem. Et motorhome kan være stort at køre rundt med på de små veje og der er måske ikke plads til at holde ind. Undersøg dette på forhånd, hvad der vil være bedst for jer.
   I Zion kommer det helt af sig selv, da i ikke må køre rundt i egen bil.

   Slides er om siderne på dit motorhome kan køres ud. Det gør den bredere når de er kært ud.

   Jeg har ikke selv kært på roadtrip i en motorhome. Der er flere hjemmesider derude der specialiserer sig i netop det. Der vil du kunne finde mange flere info om leje, kørsel og campering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada