Mammoth Cave National Park

På tur i verdens største grotte, Mammoth Cave, som indeholdt 400 trappetrin. Ikke vild geologi men fælles fodbad til alle efter turen.

14. sep, 2013

Mammoth Cave

Staten Kentucky er lidt anonym hvad angår de store natur attraktioner. Staten er gennemgående flad og nok mest kendt for sine bølgende græsenge og heste.

Graver man lidt dybere, så gemmer Kentucky dog på en stor naturoplevelse. I hvert fald i størrelse. Kentucky er nemlig hjemsted for verdens største grotte system, Mammoth Cave.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-1

Grotten har været brugt af mennesker i 6.000 år bl.a til begravelser af de indfødte amerikanere.

I 1796 begyndte de første videnskabelige undersøgelser af grotten og området. Stedet skiftede dog hænder masser af gange de næste 100 år pga. borgerkrig og andet.

De første brugbare kort er fra 1840-50’erne. I starten af 1900’erne fik man øje på de økonomiske muligheder i turismen, men alle ville have en bid af kagen, så der gik flid, fedt og snyd i den, med at lokke turister til de dele af grotten man selv stod for – så naboen ikke fik dem.

Mammtoh Cave National Park

Det kom der dog styr på i 1920’erne, hvor området blev udlagt til park og i 1941 blev det så endelig til Mammoth Cave National Park.

I 2005 rundede Mammothe Cave 400 miles (640 km) af udforskede gange.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-2

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-3
Pga. dets størrelse, er der masser af muligheder for at opleve grotter på forskellig vis ved Mammoth Cave National Park.

Historic tour i Mammoth Cave

Vi valgte Historic Tour som er på to timer fra start til slut og indeholder 400 trappetrin.
Den giver et godt overblik over hvad det er for en grotte og viser en række formationer.

Der er mange forskellige ture (som også ændres afhængigt af sæson) og du kan få prøvet kræfter med flere forskellige former for grotte udforskning, bl.a. en 6 timers tur hvor du kommer ned på alle fire.

Stor tour, men ikke stort imponeret

Mammoth Cave er stor og det betyder der er plads til mange gæster ad gangen. Turene starter med at du mødes med guiden på bestemte pladser ved visitor centeret.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-6

Guiden introducerer sig og forklarer lidt om turen og området. Efter introduktionen stiger du ombord i en bus og køres ud i landskabet hvor der først gåes lidt, inden turen starter via en diskret indgang ude i skoven.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-4

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-7

Ned i Mammoth Cave

Indenfor går du straks igang mad noge af de 400 trappetrin, for at komme ned i grotten.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-8

Vi var en stor gruppe, så der var ikke så megen kontakt med vores Park Ranger.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-10

Der er dog enkelte steder på turen hvor der er mare plads og hvor vores Ranger holdt små foredrag om geologien og historien.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-9

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-11

Andre grotte oplevelser

Mammothe Cave er ikke super speciel i sin geologi, så har du været i andre grotter i USA eller andre steder, så har du set hvad denne har at byde på.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-13

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-14

Kan også være denne tur (Historic Tour) ikke havde de vilde formationer mm. men jeg oplevede ikke noget her jeg ikke havde set bedre andre steder, bl.a i disse caves:

Meramec Caves
Grand Canyon Caverns
Longhorn Cavern
Oregon Caves
Carlsbad Caverns

Flagermus i Mammoth Cave

Flagermus i grotterne i USA er truet pga. en sygdom der spredes bl.a. via os turister.
Så for ikke at tage noget videre med fra grotten på vores sko, skulle vi alle gennem skovask da vi stod af bussen igen efter endt tur.

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-15

mammoth_cave_national_park_kentucky_roadtrip_2013-16

Jeg oplevede lignende på min tur i Oregon Cave, hvor vores sko blev vasket inden vi gik ned i grotten (da de ikke havde fået sygdommen endnu og ville undgå den).

Ikke køre efter Grotter

Jeg har været i så mange caves i USA nu, at jeg ikke længere vil køre efter dem. Grotter er næsten har-du-set-en-har-du-set-dem-alle men kun næsten, for bl.a. Grand Canyon Caverns er meget speciel i sin geologi da det er en dry cave, og sådan er det flere der har sine særegnede.

Her kan du se mere om Mammoth Cave National Park i Kentucky.

Annual Pass til nationalparker

Du kan spare penge på adgangen til nationalparkerne ved at købe et annual pass (årskort). Skal du besøge flere nationalparker på din roadtrip, kan udgiften til entre godt løbe op. Skal du rundt på den klassiske roadtrip på vestkysten, inkluderer den ofte 3-4 af de store nationalparker. Det løber op i mere end 100 dollars i entre. Et annual pass koster 80 US dollars (pris i 2024) og giver adgang til mere end nationalparkerne..

Andre roadtrip oplevelser:

Mariposa Grove, Yosemite Natl. Park

Vi overnattende tæt ved Yosemite, så der var god tid til dagens program. Efter en lille tur fra Oakhurst til indgangen til Yosemite kørte vi mod Mariposa Grove.

Hot Springs National Park

Hot Springs National Park er ikke som nationalparker er flest. Den byder på varmt vand, giftige bly-behandlinger og andet godt for kroppen. Noget bl.a. professionelle baseballhold og andre sportsfolk har benyttet sig af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Billeje i USA & Canada